Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

4
Снимка: Радио Видин

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. За санирането са платени над 2 300 000 лева.


Обитателите би трябвало да се радват на по-малко разходи за отопление, вместо това са свидетели на течове по стените, висящи кабели и падаща мазилка. 


Най-засегнати са живущите във вход "И", където ремонтът започнал на първи декември миналата година, а майсторите си тръгнали след по-малко от три седмици. Казват, че строителите оставили работата си недовършена. След  падналия сняг се появили и сериозните проблеми, обяснява Владислав Дамянов. Навсякъде в апартамента му, който е на последния етаж, се появили течове:


"Преди санирането нямах течове, в момента видяхте течове има. Течовете са проблемни за мен, защото не ми е удобно да живея, появява се и мухъл, което не е добре. Имам малки деца и мисля, че не е редно да е така."


С оплаквания е и Надка Генова:


"Терасите, водата тече навътре към тераса, както тези ламарини. Ламарините не са загладени по терасата, направо си разкъсваш дрехите като минеш."


За проблемите разказва и Анжела Веселинова:


"Просто входът е под всякаква критика. Не говоря за боя, плочки и тераси. Говоря като общ изглед. Мазилката по фасадата се пука от сега, при положение, че е нанасяна при нула градуса. Терасите текат, покривите текат, всичко е до долу. И от общината ни отговарят учтиво, че това е забележка. Не според нас това е тотал щета. Това е незавършен обект, усвоени средства и незавършена работа."


Зоя Димитрова живее във вход "Д" на същия блок:


"Смениха ми прозорците преди два месеца. На всичките входове, осветление като минеш светка, светка. Нашият вход, не. Влизаш в тъмницата и защо, ами скъсани кабели. Е кой ги скъса тези кабели? Ние ли? Ние си имахме осветление."


Ани Каменова била принудена да търси други строители, за да поправят щетите от предишните:


"Шпакловка направиха, под всякаква критика. Прозорците са криви. Груба шпакловка… Идват, 15 минути работят, изчезнат. Размесват една смес. Хвърлят там на стената, размажат и изчезват. На другия ден дойде по същия начин. Една страна по-светла, другата по-тъмна. Оставете друго, но грубо  е така. 


Алармирали Общината за проблемите, но получили отговор, който не ги удовлетворява, казва Анжела Веселинова: 


"Получихме отговор от общината, че ще бъдат отстранени забележките в удобно време, което може да бъде април, август или септември. Няма някакви срокове, а гаранции няма. Просто  обещание."


След като разговаряхме с живущи в блока, в пропуските на място  се увери и заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев.


"След като се убедих в недовършените дейности, ми се даде дума, че от понеделник строителната фирма- изпълнителят ще се върне обратно в блока и ще отстранят всичко, което е необходимо."


 Живущи в блока казват, че докато строителите не си свършат работата, ще продължават да се съмняват. Готови са да търсят и по съдебен ред правата си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28