Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 26 февруари 2021 година

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин поетапно отваря вратите си за потребители

Продължават и събитията онлайн

Снимка: Радио Видин

Темите в "Едно" на 26 февруари 2021 година:

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин се готвят да започнат присъствено занимания с всички потребители. Продължават да търсят и нови възможности за работа и общуване, затова и екипът премина обучение за използване на дигитални мрежи за комуникации. През февруари са проведени и поредица от обучения за приложението на Закона за социалните услуги.

Психологът към центъра Илияна Маринова организира онлайн беседи с потребителите. Поводите бяха Международният ден за безопасен интернет, отбелязван през втория вторник от февруари и 17 февруари- Световен ден на спонтанните актове на доброта.

Започна и трудотерапията по групи, но при строго спазване на противоепидемични мерки. Занимание по готварство е проведено с потребители на социални услуги към фондация "Надежда за нашите деца".

В ЦСРИ са проведе състезание по дартс с младежи от центровете за настаняване от семеен тип към фондация "Надежда за нашите деца".

В поредица от обучения беше включен екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" през февруари, разказва Юлита Петрова, организатор "Социално обслужване" в ЦСРИ: 

"За месец февруари бяхме включени в няколко обучения. Първото беше на втори февруари. То беше за всички специалисти на центъра. В него се обучавахме за използване на дигитални мрежи за комуникация- различни приложения на google, viber, messenger и така нататък, за да може да осъществяваме по-добре дистанционната работа с нашите потребители и да мислим варианти как да провеждаме групови занимания. Работим от миналата година дистанционно, но все пак имайки предвид сегашното положение и налагащите го обстоятелства, решихме, че е по- добре да се обучим да използваме допълнителни средства за комуникация, за да можем да осъществяваме по-добро качество на предлаганите услуги от нас, дистанционно. От началото на февруари също бяхме включени в много обучения, които са свързани с новия Закон за социалните услуги, тъй като социалните услуги в момента са в процес на преструктуриране, тези обучения ни бяха много полезни, за да можем да осъществим нашата работа и да направим този период на преминаване към новия закон по-плавен и по-лесен за нашите специалисти." 

Подготвят се от началото на март да посрещнат всички потребители:

"От началото на годината ние започнахме дистанционно работа с нашите потребители, след което започнахме поетапно, така да се каже, да отваряме врати за тях. Първо започнахме работа с децата от 18 януари, защото и училищата започнаха да работят вече присъствено. Ние не виждахме причина да спираме нашите потребители деца да идват при нас. Затова първо започнахме работа с децата, като постепенно започнахме да отваряме и за останалите потребители, което ще рече, че от началото на февруари започнахме работа с младежите. Сега планираме от началото на март вече да започнем присъствена работа и с останалите потребители, които са малко по-възрастни, в зависимост от това дали те ще проявят желание да идват при нас, тъй като има хора, които изпитват някакви притеснения и предполагам ще продължат доста дълго да се чувстват несигурни, заради възникналата ситуация заради ковид. За потребителите, които имат притеснения да идват при нас и да работят присъствено със специалистите, ще се работи дистанционно. Ще се изготви график с всички потребители, като тези, които имат притеснения да идват при нас, в този час, в който са включени в графика, с тях ще се работи дистанционно."

В ЦСРИ организират лагер във Вършец и почивка в Приморско  през лятото: 

"Всяка година организирахме летен лагер в град Вършец в рехабилитационната болница "Св. Мина". Миналата година, заради пандемията плановете ни се провалиха, но тази година сме направили резервация от 11 до 17 юли. За момента са се записали  около 33-ма потребители и техните близки и надяваме се с  хубавото време да дойдат и  по-хубави дни и да успеем да осъществим тези планове. Също така от 21-ви до 27-ми юни колегите решиха да направят още една изненада за нашите потребители, като организират почивка на морето в Приморско. До момента са записани 15-20 човека. Надяваме се до края на месец март да  съберем по-голяма бройка."

Психологът в ЦСРИ към фондация "Подкрепа за реализация" Илияна Маринова организира онлайн беседи с потребители за Международния ден за безопасен интернет, отбелязва през втория вторник на февруари и за Световният ден на спонтанните актове на доброта- 17 февруари:

"Първото събитие беше свързано с Международния ден за безопасността в интернет, защото това е много актуална тема към настоящия момент, за да запозная младежите с опасностите, които могат да срещнат в интернет. Второто мероприятие беше за Световният ден на спонтанните актове на доброта- 17 февруари.
Протекоха онлайн изцяло. В първото бяха включени младежи, а във второто младежи и възрастни. Първата тема, много държах на нея, защото е твърде актуална, а втората избрах, защото хората се опитват да правят добро, за да се чувстват по-добре със себе си. Ние имаме няколко човека, които много се отпиват да помогнат, много се опитват да правят добро. По тази  тема те щяха да се чувстват в свои води."     

В ЦСРИ започна и трудотерапията по групи, но при строго спазване на противоепидемични мерки. Първото занимание беше по готварство. В групата участваха  младежи от центровете за настаняване от семеен тип към фондация "Надежда за нашите деца", разказва трудотерапевтът Моника Петкова:

"Постепенно започнахме да ги връщаме към заниманията тук при нас. За първи път от може би година организирахме група по готварство, тъй като много им липсва. Това за тях е и разнообразие, а  и обичат да научават нови неща, да се занимават...Премина много добре. Изненадах ги като поръчах нови уреди-преса за сладки, която за тях е по-лесно да работят и преса за правене на сладки.... Предпочитам да работят с такива уреди, които те реално могат  да използват...По принцип групите ни бяха смесени, но сега в тази ситуация младежите от ЦНСТ-та ще си бъдат самостоятелно. Може би ще се сформира още една група с други клиенти на ЦСРИ."

В Центъра за социалната рехабилитация и интеграция се проведе състезание за годината по дартс. Състезанието е проведено с по-малка група участници, също само потребители на услугите към фондация "Надежда за нашите деца", обясни кинезитерапевтът Павел Павлов:

"След дългата дистанционна работа, решихме на пети февруари да проведем едно състезание по дартс, да видим горе-долу какви са постиженията на  нашите клиенти, които са от ЦНСТДМУ "Дъга", "Зора" и Защитено жилище "Вяра, надежда, любов". Решихме да им направим едно състезание, да ги изненадаме за добре дошли. Осем бяха състезателите, като първите три маста завоюваха от ЦНСТ "Дъга". Първи е Андрей, втори Радослав Цоков и Диана Алексиева- трета. Другите се представиха също достойно, но не завоюваха почетните места. Да кажа имената на другите деца и младежи. Това са Борислав Реселешки, Фиданка Благоева, Александър Митков  от Защитено жилище "Вяра, надежда, любов" и от ЦНСТДМУ "Зора" Антон Ле и Николай Транчев. Всички се представиха добре. Много се забавляваха."

Чуйте звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15