Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Едно" на 26 февруари 2021 година

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин поетапно отваря вратите си за потребители

Продължават и събитията онлайн

Снимка: Радио Видин

Темите в "Едно" на 26 февруари 2021 година:

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин се готвят да започнат присъствено занимания с всички потребители. Продължават да търсят и нови възможности за работа и общуване, затова и екипът премина обучение за използване на дигитални мрежи за комуникации. През февруари са проведени и поредица от обучения за приложението на Закона за социалните услуги.

Психологът към центъра Илияна Маринова организира онлайн беседи с потребителите. Поводите бяха Международният ден за безопасен интернет, отбелязван през втория вторник от февруари и 17 февруари- Световен ден на спонтанните актове на доброта.

Започна и трудотерапията по групи, но при строго спазване на противоепидемични мерки. Занимание по готварство е проведено с потребители на социални услуги към фондация "Надежда за нашите деца".

В ЦСРИ са проведе състезание по дартс с младежи от центровете за настаняване от семеен тип към фондация "Надежда за нашите деца".

В поредица от обучения беше включен екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" през февруари, разказва Юлита Петрова, организатор "Социално обслужване" в ЦСРИ: 

"За месец февруари бяхме включени в няколко обучения. Първото беше на втори февруари. То беше за всички специалисти на центъра. В него се обучавахме за използване на дигитални мрежи за комуникация- различни приложения на google, viber, messenger и така нататък, за да може да осъществяваме по-добре дистанционната работа с нашите потребители и да мислим варианти как да провеждаме групови занимания. Работим от миналата година дистанционно, но все пак имайки предвид сегашното положение и налагащите го обстоятелства, решихме, че е по- добре да се обучим да използваме допълнителни средства за комуникация, за да можем да осъществяваме по-добро качество на предлаганите услуги от нас, дистанционно. От началото на февруари също бяхме включени в много обучения, които са свързани с новия Закон за социалните услуги, тъй като социалните услуги в момента са в процес на преструктуриране, тези обучения ни бяха много полезни, за да можем да осъществим нашата работа и да направим този период на преминаване към новия закон по-плавен и по-лесен за нашите специалисти." 

Подготвят се от началото на март да посрещнат всички потребители:

"От началото на годината ние започнахме дистанционно работа с нашите потребители, след което започнахме поетапно, така да се каже, да отваряме врати за тях. Първо започнахме работа с децата от 18 януари, защото и училищата започнаха да работят вече присъствено. Ние не виждахме причина да спираме нашите потребители деца да идват при нас. Затова първо започнахме работа с децата, като постепенно започнахме да отваряме и за останалите потребители, което ще рече, че от началото на февруари започнахме работа с младежите. Сега планираме от началото на март вече да започнем присъствена работа и с останалите потребители, които са малко по-възрастни, в зависимост от това дали те ще проявят желание да идват при нас, тъй като има хора, които изпитват някакви притеснения и предполагам ще продължат доста дълго да се чувстват несигурни, заради възникналата ситуация заради ковид. За потребителите, които имат притеснения да идват при нас и да работят присъствено със специалистите, ще се работи дистанционно. Ще се изготви график с всички потребители, като тези, които имат притеснения да идват при нас, в този час, в който са включени в графика, с тях ще се работи дистанционно."

В ЦСРИ организират лагер във Вършец и почивка в Приморско  през лятото: 

"Всяка година организирахме летен лагер в град Вършец в рехабилитационната болница "Св. Мина". Миналата година, заради пандемията плановете ни се провалиха, но тази година сме направили резервация от 11 до 17 юли. За момента са се записали  около 33-ма потребители и техните близки и надяваме се с  хубавото време да дойдат и  по-хубави дни и да успеем да осъществим тези планове. Също така от 21-ви до 27-ми юни колегите решиха да направят още една изненада за нашите потребители, като организират почивка на морето в Приморско. До момента са записани 15-20 човека. Надяваме се до края на месец март да  съберем по-голяма бройка."

Психологът в ЦСРИ към фондация "Подкрепа за реализация" Илияна Маринова организира онлайн беседи с потребители за Международния ден за безопасен интернет, отбелязва през втория вторник на февруари и за Световният ден на спонтанните актове на доброта- 17 февруари:

"Първото събитие беше свързано с Международния ден за безопасността в интернет, защото това е много актуална тема към настоящия момент, за да запозная младежите с опасностите, които могат да срещнат в интернет. Второто мероприятие беше за Световният ден на спонтанните актове на доброта- 17 февруари.
Протекоха онлайн изцяло. В първото бяха включени младежи, а във второто младежи и възрастни. Първата тема, много държах на нея, защото е твърде актуална, а втората избрах, защото хората се опитват да правят добро, за да се чувстват по-добре със себе си. Ние имаме няколко човека, които много се отпиват да помогнат, много се опитват да правят добро. По тази  тема те щяха да се чувстват в свои води."     

В ЦСРИ започна и трудотерапията по групи, но при строго спазване на противоепидемични мерки. Първото занимание беше по готварство. В групата участваха  младежи от центровете за настаняване от семеен тип към фондация "Надежда за нашите деца", разказва трудотерапевтът Моника Петкова:

"Постепенно започнахме да ги връщаме към заниманията тук при нас. За първи път от може би година организирахме група по готварство, тъй като много им липсва. Това за тях е и разнообразие, а  и обичат да научават нови неща, да се занимават...Премина много добре. Изненадах ги като поръчах нови уреди-преса за сладки, която за тях е по-лесно да работят и преса за правене на сладки.... Предпочитам да работят с такива уреди, които те реално могат  да използват...По принцип групите ни бяха смесени, но сега в тази ситуация младежите от ЦНСТ-та ще си бъдат самостоятелно. Може би ще се сформира още една група с други клиенти на ЦСРИ."

В Центъра за социалната рехабилитация и интеграция се проведе състезание за годината по дартс. Състезанието е проведено с по-малка група участници, също само потребители на услугите към фондация "Надежда за нашите деца", обясни кинезитерапевтът Павел Павлов:

"След дългата дистанционна работа, решихме на пети февруари да проведем едно състезание по дартс, да видим горе-долу какви са постиженията на  нашите клиенти, които са от ЦНСТДМУ "Дъга", "Зора" и Защитено жилище "Вяра, надежда, любов". Решихме да им направим едно състезание, да ги изненадаме за добре дошли. Осем бяха състезателите, като първите три маста завоюваха от ЦНСТ "Дъга". Първи е Андрей, втори Радослав Цоков и Диана Алексиева- трета. Другите се представиха също достойно, но не завоюваха почетните места. Да кажа имената на другите деца и младежи. Това са Борислав Реселешки, Фиданка Благоева, Александър Митков  от Защитено жилище "Вяра, надежда, любов" и от ЦНСТДМУ "Зора" Антон Ле и Николай Транчев. Всички се представиха добре. Много се забавляваха."

Чуйте звуковия файл.
Вижте още

Потресното покаяние

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "Братя и сестри! От властта на греха и ужаса на виновната съвест човек може да бъде избавен само чрез обръщане към Христа и вяра в Него. Като първа и главна причина за обръщането на грешника служи всеобщата Божия благодат,..

публикувано на 18.04.21 в 08:00

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18