Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бюджетът на община Вършец за пръв път ще е над 10 милиона

Снимка: Любо Андреев

Бюджетът на общината е балансиран по приходна и разходна част и е в размер на 10 731 000 лв. Приходите за делегирани държавни дейности са 5 702 530 лв., а приходите за общински дейности - 5 028 470 лв.


"За пръв път бюджетът на община Вършец надхвърля 10 млн.  лева. За пръв път капиталовата програма на общината надхвърля 2 млн. лева" – 2 387 919 – подчерта инж. Иван Лазаров, кмет на общината.


Задоволство от Проекта за бюджет изказа и председателят на Общинския съвет инж. Анатоли Димитров:


"Може би това е най-важният документ и наръчник за работа на администрацията за 2021 година. За десет години има над 100% ръст в бюджета на община Вършец. Трябва да кажем, че тази промяна не е дар, тя е благодарение на работата на цялата общинска администрация и на екипа на кмета. Също така и на всички общински съвети до сега, които неизменно са подкрепяли бюджета на общината. Работата на общинска администрация намалява зависимостта на бюджета на общината от централната власт. Разбира се държавните приходи все още имат превес – 53%, но например през  2012 година са били около 60%. Дори на пръв поглед тези малки проценти те показват, че се работи в правилната посока и има някаква форма на децентрализация, която позволява общината да се развива самостоятелно. В условията на пандемия Общината се справи много добре с изпълнението на бюджета за 2020 година – не спря нито една дейност, без да се увеличават таксите и при запазване на високото качество.“  


Предвидени са средства за ремонти на пътища и улици, на алеята с чинарите, на обекти и сгради в града и съставните села. Чистотата и озеленяването ще продължат да бъдат приоритет, за да се поддържа добър вид на града като курорт. Бюджетът е социално ориентиран, като няма да се увеличават таксите за публични услуги, ще продължи дейността на Домашния патронаж, където се приготвя храна за ЦНСТ и храната по Националната програма "Осигуряване на топъл обяд", където се хранят 130 социално слаби хора. От тази година като делегирана от държавата дейност стартира и предоставяне на социална услуга "Асистентска подкрепа". Осигурени са средства за 28 потребители и утвърдена численост на 9 броя социални асистенти. Ще продължи финансовата подкрепа за клубовете на пенсионерите. За спортните клубове са предвидени 20 000 лева. Отделени са 27 600 лв.  за ремонт на  Дома на покойника, чиято сградата е изградена 1976 година. Още 20 000 лв. са предвидени за текущ ремонт на алеи в гробищния парк. Продължава финансирането на дейностите от културния календар и програмата за развитие на туризма. Планирани са 50 000 лв. за текущ ремонт и довършителни дейности на сградата на Общинска  музейна  сбирка.


Основни цели на проекта за бюджет са :

•  Запазванe обема и повишаване качеството на публичните услуги, предоставяни от общината;

•  Запазване нивото на функциониране на всички дейности, финансирани от бюджета на община Вършец през 2021 г.;

•  Повишаване събираемостта на вземанията и оптимизация на разходите;

•  Запазване размерите на местните данъци и такси;

•  Развитие на публичната и частна общинска собственост;

•  Икономическо развитие на общината и увеличаване на заетостта;

•  Максимално усвояване на всички средства, спечелени от общината по одобрени проекти.


Вижте още

10 са новозаразените с COVID-19 в Северозапада

5 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Враца през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В област Видин новозаразените са 4-ма, а в област Монтана- 1. 241 са новите случаи за страната, при направени общо 5853 теста. 27 пациенти са починали през изминалото денонощие, а излекуваните са 207. Ваксинирани са..

публикувано на 10.05.21 в 08:13

9 души са новозаразени с COVID-19 в област Враца

Девет са новозаразените с коронавирус жители на област Враца за последното денонощие, показват данните на РЗИ. Сред тях е и момиченце от Враца на 12 години, което е диагностицирано за домашно лечение.  На домашно лечение са още 3- ма жители на областния град– две жени, съответно на 28 г. и 52 г., и мъж на 63 г., както и 53- годишен мъж от Бяла..

публикувано на 09.05.21 в 12:53

Видински риболовци се събраха край крепостта "Баба Вида"

Членовете на Фейсбук групата "Спининг Видин" проведоха днес първата си официална среща край видинския плаж до крепостта "Баба Вида". Целта бе да се видят на живо и да обменят опит в този вид динамичен риболов, обясни основателят на групата и инициатор на събитието Никола Панов : "Идеята на срещата е опознаване на членовете, понеже всичко започна на..

публикувано на 09.05.21 в 12:40

Трима са леко ранени след челния удар във Врачанско

Челен удар между две коли на пътя се размина без сериозно пострадали, съобщиха от полицията във Враца. За инцидента вчера съобщи радио Видин, а катастрофата блокира за около час второкласното шосе между Враца и Оряхово в участъка между селата Мраморен и Баница.  Властите потвърдиха, че вина за ПТП-то има 67- годишен шофьор на немски автомобил, който..

публикувано на 09.05.21 в 10:14

В община Лом ще създадат доброволчески отряд за борба с бедствия

Доброволно формирование, което да реагира при кризисни ситуации като наводнения, снежни бури, пожари и земетресения ще бъде създадено в Лом. Бивше квартално училище, което от години се руши, предстои да бъде основно ремонтирано и оборудвано за офис на отряда за борба с бедствия. Освен възстановяване на рушащата се и занемарена сграда, проектът..

публикувано на 09.05.21 в 10:03

В община Кула ще отбележат Деня на Европа

След Великденските празници и Деня на храбростта, днес в Кула се отбелязва и 9 май- Ден на Европа и европейското единство. Празникът се чества всяка година след присъединяването на България към ЕС и е свързан преди всичко с детски и младежки изяви.  На  площада в град Кула в 11.00 часа днес ще се разгърне пъстро ветрило от музикални и танцови..

публикувано на 09.05.21 в 08:55

Отново вандалски прояви в центъра на Видин

Дръвче в центъра на Видин бе прекършено тази нощ от неизвестни извършители. На метри от него, непосредствено пред входа на Съдебната палата в крайдунавския град, бе изкъртено и кошче за отпадъци. Видинчани осъдиха остро деянията: "Възмутен съм от една такава постъпка и вандалщина, което не отговаря на съвременния начин на живот и възпитание на..

публикувано на 09.05.21 в 08:44