Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Мездренско честват Трети март

Снимка: Община Мездра

В Мездра в 9.30 часа на националния празник кметът на Мездра Иван Аспарухов ще издигне знамето на България и ще произнесе слово. Следва „Приказка за България”, изпълнена от група „Приказен свят”, песни и „Тържествен марш”, изпълнени от Мажоретен състав при Центъра за подкрепа за личностно развитие. След това ще започне шествие до паметника на загиналите във войните „Свети Георги” за поднасяне на цветя. От 10.15 ч. в Алеята на кестените ще започне ХІХ-ия Републикански шосеен пробег „З март”, с участие на клубове от цялата страна.

В най-голямото мездренско село Зверино празникът ще бъде отбелязан от 11.00 часа на площада с Тържествена литургия, издигане на националния флаг, слово на кмета Стоян Петров и рецитал на ученици от СУ „Св. Климент Охридски”.

Във второто по големина село Моравица на 2 март от 18.00 часа ще има прожекция в салона на филма „Капитан Петко войвода”. На 3 март в 9.00 часа ще се проведе шествие със знамена и автомобили из селото и в 10.30 часа ще се проведе тържество и полагане на венци и цветя на паметника на загиналите във войните.

В Царевец от 10.00 часа ще бъдат поднесени цветя на паметника на загиналите във войните и ще бъде изнесена литературно-музикална програма. В 10.30 часа за трета поредна година ще се проведе инициативата „Пробуждане с хоро”.

В Руска Бяла от 11.00 часа ще поднесат цветя на паметника и след кратка програма също ще се включат в „Пробуждане с хоро”.

Вижте още

В Кула засадиха 70 фиданки за ден

Залесяване с 60 фиданки липа и 10 планински лимон направиха доброволци от движение "Северозапазване"в град Кула.  Планинският лимон е засаден в двора на църквата "Свети Петър и Павел" и в началото на крепостта "Кастра мартис". Фиданките са от инициативата Гората.бг.,  съобщи за Радио Видин Наско Цанов от организацията: "Продължихме залесяването на..

публикувано на 13.04.21 в 16:30

Започна рекултивацията на общинското сметище в Димово

Първа копка за техническа рекултивация на общинското сметище за битови отпадъци направиха в Димово. С това беше даден старт на закриване на общинското сметище, което не отговаря на европейските изисквания, обясни кметът Светослав Славчев. "Това е по един проект, чрез Европейския фонд за регионално развитие, който от 2018 година се движи документално...

публикувано на 13.04.21 в 16:10

Започнаха спасителни археологически проучвания по трасето на скоростния път Мездра - Ботевград

Започнаха спасителни археологически проучвания на три обекта по трасето на скоростния път Е-79 в отсечката Мездра - Ботевград, който се изгражда в момента. Два от обектите се намират в землището на село Дърманци, а един - в землището на село Лютидол. Изпълнител на теренните проучвания е Националният археологически институт с музей при Българска..

публикувано на 13.04.21 в 15:00

Вероучение и социална кухня ще има в най-големия храм в Монтана

В храм "Свети Дух" в Монтана ще хранят учениците, които изучават вероучение, в с оциална кухня. Настоятелството на новата черква започна обзавеждането ѝ, съобщи отец Евгени Калайджиев: "С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил ние храмовото ръководство, настоятелството, с подкрепата на г-н Злати Живков,..

публикувано на 13.04.21 в 14:10

Цветни флагчета за празнично настроение във Видин

Над 8 километра разноцветни флагчета ще красят видинските паркове и ще създават настроение по празниците.  Поставянето на новата пролетна украса стартира тази сутрин от парк "Рова" при Стамбол капия.  Идеята е на художник дизайнера Юлия Матеева, съпруга на новия видински депутат от ГЕРБ Александър Матеев. "Проектът е заимстван от други..

публикувано на 13.04.21 в 14:00

Канабис, пистолет и боеприпаси иззеха полицаи при спец операция във Врачанско

На 12.04.2021 г., на територията на град Враца е проведена специализирана операция с цел противодействие на престъпления свързани с разпространение и притежание на наркотични вещества. След оперативно-следствени действия е извършена проверка на автомобил собственост  на 32-годишен мъж от същия град, където е намерена сгъвка с канабис. В апартамент..

публикувано на 13.04.21 в 11:17

Незаконна пушка и алкохол без бандерол намериха във Вършец

Ловна гладкоцевна пушка "ИЖ - 58" без изписани номера, 31 патрона от същия калибър са намерили и иззели полицейски служители  в частен дом, съобщават от полицията в Монтана.  Акцията е предприета след получена информация за незаконно притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси. Претърсено е жилище в  местността Селището в град Вършец, обитавано от..

публикувано на 13.04.21 в 10:35