Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За една година 30 души ще извършват патронажна грижа във Видин

Снимка: Радио Видин

30 души бяха назначени днес по проекта "Патронажна грижа + в Община Видин". Те ще работят като домашни помощници, социални работници, медицински специалисти, психолози, диспечери и ще предоставят медицински услуги като измерване на кръвно налягане, поставяне на инжекции, контрол върху приема на лекарства, ще оказват психологическа подкрепа, насочена към възстановяване и социална интеграция, както и доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, включително лекарства (закупени със средства на потребителите), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (също със средства на потребителите). Дейностите ще се изпълняват в продължение на една година. От услугите в проекта ще се възползват над 158 души, а финансирането е в размер на милион и девет хиляди лева, каза заместник кметът на Община Видин Борислава Борисова:

"Проектите в социалната сфера изпълняваме съвместно с Общинско предприятие "Социални дейности", с тяхната изключителна подкрепа и опит. Проектът работи по две направления - в помощ на нуждаещите се физически лица и подпомагане на социалните дейности, делегирани от държавата... Целеви групи са хора над 54 години с ограничения или в невъзможност да се самообслужват, хора с увреждания и техните семейства и самотни родители с деца, възрастни хора в риск, лице или член от семейството, поставено под карантина във връзка с COVID-19."

Договорите на новоназначените връчи кмета на Видин Цветан Ценков. Заедно с трудовите си договори новите социални работници получиха и сертификати от обучение, проведено непосредствено преди стартиране на патронажната грижа.
Вижте още

Съдът остави в ареста обвиняем за грабеж в село Бело поле

Мярка за неотклонение "задържане под стража" наложи съдът на 30-годишния Б.С., който е привлечен в качеството на обвиняем за извършен от него грабеж на 84-годишната жителка на село Бело поле. Според  Териториално отделение – Белоградчик при Районна прокуратура – Видин  п рез нощта на 08.04.2021 г. обвиняемият проникнал в дома на жената и я..

публикувано на 13.04.21 в 17:18

Задържаха мъж, опитал да преведе момче от Ирак през Дунав мост 2

Мъж на 61 години е направил опит да преведе  момче на 10 години от Ирак  през българо-румънската граница на  ГКПП Дунав мост 2,  без разрешение на надлежните органи на властта . Инцидентът е от днес, съобщават от Апелативната прокуратура в София. За целта мъжът е използвал лек автомобил, а детето било укрито в багажника. Деянието му останало..

публикувано на 13.04.21 в 16:45

В Кула засадиха 70 фиданки за ден

Залесяване с 60 фиданки липа и 10 планински лимон направиха доброволци от движение "Северозапазване"в град Кула.  Планинският лимон е засаден в двора на църквата "Свети Петър и Павел" и в началото на крепостта "Кастра мартис". Фиданките са от инициативата Гората.бг.,  съобщи за Радио Видин Наско Цанов от организацията: "Продължихме залесяването на..

публикувано на 13.04.21 в 16:30

Започна рекултивацията на общинското сметище в Димово

Първа копка за техническа рекултивация на общинското сметище за битови отпадъци направиха в Димово. С това беше даден старт на закриване на общинското сметище, което не отговаря на европейските изисквания, обясни кметът Светослав Славчев. "Това е по един проект, чрез Европейския фонд за регионално развитие, който от 2018 година се движи документално...

публикувано на 13.04.21 в 16:10

Започнаха спасителни археологически проучвания по трасето на скоростния път Мездра - Ботевград

Започнаха спасителни археологически проучвания на три обекта по трасето на скоростния път Е-79 в отсечката Мездра - Ботевград, който се изгражда в момента. Два от обектите се намират в землището на село Дърманци, а един - в землището на село Лютидол. Изпълнител на теренните проучвания е Националният археологически институт с музей при Българска..

публикувано на 13.04.21 в 15:00

Вероучение и социална кухня ще има в най-големия храм в Монтана

В храм "Свети Дух" в Монтана ще хранят учениците, които изучават вероучение, в с оциална кухня. Настоятелството на новата черква започна обзавеждането ѝ, съобщи отец Евгени Калайджиев: "С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил ние храмовото ръководство, настоятелството, с подкрепата на г-н Злати Живков,..

публикувано на 13.04.21 в 14:10

Цветни флагчета за празнично настроение във Видин

Над 8 километра разноцветни флагчета ще красят видинските паркове и ще създават настроение по празниците.  Поставянето на новата пролетна украса стартира тази сутрин от парк "Рова" при Стамбол капия.  Идеята е на художник дизайнера Юлия Матеева, съпруга на новия видински депутат от ГЕРБ Александър Матеев. "Проектът е заимстван от други..

публикувано на 13.04.21 в 14:00