Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Пробуждане с хоро" събира отново на хоро днес българи от цял свят

Снимка: Facebook/PROBUJDANESHORO

Инициативата "Пробуждане с хоро" събира всички българи по света за шеста поредна година да се хванем на хоро. Макар и онлайн, за събитието на Националния празник на България - 3-и март, са заявили участие българи от всички краища по света и у нас. От Северозападна България също са заявили участия с онлайн включвания, сподели Цветомир Николов от сдружение "Азбукари", които са организатори на събитието:

"Във Враца събитието ще бъде в двора на Центъра за деца със специални образователни потребности "Д-р Петър Берон". Мездра се присъединява от археологическия комплекс "Калето", а в 12:30 точно, от площад "България". В Козлодуй две училища ще се присъединят към нашето събитие в двора на СУ "Христо Ботев" и в СУ "Св.Св. Кирил и Методий". Във Вършец- в двора на детска градина "Слънце" и НЧ "Христо Ботев" също ще се присъедини в 11:30 Ч онлайн. Можем да добавим също село Паволче, община Враца, в двора на храма "Св.Иван Рилски" ще бъде събитието... Община Ружинци- село Гюргич- на площад "Възраждане от 12 часа ще се извие кръшно българско хоро." 

Желаещите да се включат онлайн в събитието, все още могат да го направят като се свържат със сдружение "Азбукари" чрез фейсбук страницата им, на посочените телефони там или на сайта на сдружението.

Вижте още

14 тежки катастрофи са станали през март във Врачанско

57 катастрофи, 14 от които тежки, са станали през месец март по пътищата във Врачанско, отчетоха от полицията. При сблъсъците е убит един и ранени 16 души. В сравнение със същия месец на предходната година, пътните произшествия са били с осем повече. Загиналите са с един по-малко, а ранените са с двама повече. През месеца за доказани..

публикувано на 13.04.21 в 08:27

В Северозапада новите случаи COVID-19 са най-много във Враца

3 122 са новите случаи на коронавирус в страната през изминалото денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.  Положителни са 18 % от направените проби. В Северозапада най-много са случаите във Враца-67,56 са в Монтана, 28 във Видин.  Във Враца са поставени и най-много дози от ваксините 12 338. 7 802 са в Монтана, 5..

публикувано на 13.04.21 в 07:50
Дунава и града

Снимката на 12 април 2021 година

С 2% е намаляло населението на област Видин само за година. За Враца и Монтана намалението е с малко над 1%. С 0,5% е намаляло население то на страната за една година по данни на Националния статистически институт. В края на миналата година населението на България е 6 916 548 души, като най-малка по брой жители е област Видин. От днес..

публикувано на 12.04.21 в 18:10

Нови стенописи в храм "Свети Дух" в Монтана разказват за Възкресението

Храмът "Свети Дух" в Монтана ще посрещне  вярващите,  н а предстоящите великденски празници,   с нови стенописи. Сцената от Слизането на Христос в ада е завършена и може да бъде видяна високо отляво над църковния иконостас. Стилистиката на стенописа се доближава най-много до този в църквата "Света София" в Истанбул. В центъра на композицията  е..

публикувано на 12.04.21 в 17:47

Оставка подаде областният председател на БСП Враца

Областният председател на БСП във Враца Ивайло Лилов обяви, че се оттегля от поста си.  "От 5 години съм начело на организацията. Парламентарните избори на 4 април донесоха на България най-важното – ГЕРБ повече няма да управлява. Удовлетворен съм от този факт и понеже смятам, че памперсите и хората в политиката трябва да се сменят по-често,..

публикувано на 12.04.21 в 16:10

Отличиха най-възрастния стоматолог в Монтана

Стоматологът от Монтана д-р Тодор Тодоров бе отличен с  благодарствен плакет от    директора на Районната здравноосигурителна каса Любомир Стефанов,  за 20 години партньорство и  професионализъм в стоматологичната помощ,  п о повод професионалния празник на българския дентален лекар - 11 април. Д-р Тодоров е най-възрастният..

публикувано на 12.04.21 в 14:35

С 2% е намаляло населението на област Видин само за година

С 0,5% е намаляло населението на страната за една година по данни на Националния статистически институт. В края на миналата година населението на България е 6 916 548 души, като най-малка по брой жители е област Видин. Регионът е и с най-голям дял на населението над 65 години и с най-висока смъртност. По този показател след него е Монтана. По данни..

публикувано на 12.04.21 в 14:00