Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Одобриха за финансиране 42 проекта от Врачанско

Снимка: фейсбук

42 са одобрените и класирани проекти от област Враца, които подлежат на финансиране в Националната кампания "За чиста околна среда - 2021“ и обявения от министерство на околната среда и водите и от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда конкурс на тема "Обичам природата - и аз участвам”. Бенефициентите са общини, кметства, училища, центрове за подкрепа на личностното развитие и детски градини, а общата стойност е около 310 000 лв., съобщи врачанският депутат Красимир Богданов, който е зам.-председател на парламентарната Комисия по околната среда и водите в Народното събрание.

Финансиране очакват 20 общини и кметства, 10 училища и центрове за подкрепа на личностното развитие, както и 12 детски градини от област Враца.


Вижте още

50 лева добавка към пенсиите и за май

Допълнителни 50 лева към пенсиите ще има и за месец май. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка.  Средствата са в размер на 104 400 000 лева и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии. Допълнителната сума..

публикувано на 22.04.21 в 15:43

Деня на Земята отбелязаха във Враца

Балони с послания за опазване на планетата пуснаха млади еколози от детска градина "Детски свят" във Враца. Така децата и експерти към  дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" отбелязаха Деня на Земята - 22 април.  Децата от II  и III група "Усмивки" показаха също как се изхвърлят разделно отпадъци и участваха в засаждането на две дръвчета в..

публикувано на 22.04.21 в 15:26

Библиотеката в Монтана привлича повече читатели онлайн

С 38 процента са се увеличили онлайн посетителите на регионалната библиотека "Гео Милев" в Монтана, съобщи директорката Анелия Иванова. Чрез различни платформи библиотекарите са влизали в ученически часове, провеждали са представяне на книга онлайн. "Около 20 дни физически библиотеката не е работила миналата година, за целият този..

публикувано на 22.04.21 в 14:48

Засилени проверки на храните преди празниците в Монтана

Агенция по безопасност на храните в Монтана извършва засилени проверки по повод предстоящите празници. Обект на контрол е агнешкото месо, яйцата, боята за яйца, козунаците, съобщи директорът на Агенцията по храните в Монтана д-р Герго Гергов. Синият печат върху агнешкото месо означава, че е българско, а червения е за внос. "При..

публикувано на 22.04.21 в 14:37

Среща за развитието на туризма и икономиката във Видин

Насърчаване на сътрудничеството между местните общности и създаването на международна мрежа, в която да се включат е целта на проект "DANUrB+", който бе представен във Видин. С инициативата ще се подпомогне развитието на туризма и на икономиката. Георги Йорданов от Националния туристически клъстер "Българският пътеводител" запозна представители на..

публикувано на 22.04.21 в 13:30

Обработиха срещу кърлежи обществени места във Видин

Дейности по унищожаване на кърлежи е извършена във Видин, съобщават от местната власт. Обработени са зелени площи, паркове, алеи и междублокови пространства. С приоритет са третирани и детските площадки в град Видин, град Дунавци и село Градец. За дезакаризацията са използвани разрешени за употреба биоцидни препарати, в съответната препоръчителна доза и..

публикувано на 22.04.21 в 12:46

Млади математици засадиха дръвчета

Пет дръвчета червен дъб засадиха ученици на Видинската природо-математическа гимназия “Екзарх Антим I" в двора на учебното заведение. Инициативата е на деца от клуб "Екология" с ръководител Цецка Асенова, а повода е Международния ден на Земята, който отбелязваме днес 22 април. Засадените листопадни дръвчета достигат 30-40 м височина и са подходящи за..

публикувано на 22.04.21 в 11:53