Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видинчани се поклониха пред паметта на героите, загинали за свободата на България

17
Снимка: Община Видин

Община Видин отбеляза 143-та годишнина от Руско-турската Освободителна война, без да организира обичайните празнично шествие и историческа възстановка, с оглед на епидемичната обстановка. И тази година обаче бе почетена паметта на героите, загинали за свободата на България. Пред паметника на румънските воини в село Иново, паднали в боевете за Освобождението на Видин, беше поднесен венец от заместник-кмета на Общината Десислава Тодорова. Цветя пред паметния знак поставиха и деца-самодейци от местното читалище.

В същото време по повод Националния празник Градският духов оркестър свири маршове пред Спортна зала "Фестивална" във Видин, след което премина по ул. "Търговска", като се спря пред СУ "Цар Симеон Велики" и Съдебната палата и се отправи към пл. "Бдинци". За празничното настроение на видинчани и гостите на града със своите изпълнения допринесе и Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав".  Кметът на Община Видин Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова също бяха на централния площад и аплодираха празничната програма.

В този знаков ден видинският кмет връчи награди "Златна лира" от името на Съюза на българските музикални и танцови дейци на двама заслужили видинчани. Единият от тях е Трофим Андреев - танцьор, солист и репетитор в АНПТ "Дунав" и отличието се дава за високи творчески постижения и дългогодишна творческа дейност. Другата награда получи Емилиян Цветков - дългогодишен концертмайстор на Градския духов оркестър и музикален педагог - за високи художествено-творчески постижения и по повод 45 години творческа дейност. Д-р Ценков заяви, че Видин се гордее с такива заслужили хора и поздрави всички с Националния празник, с пожелание да бъдат здрави, сплотени и да обичат родния си край и родната си страна.

След това д-р Цветан Ценков и Борислава Борисова  поднесоха венци и цветя пред паметника на площад "Бдинци" и пред паметника на опълченците от Видинския край (срещу Общинския драматичен театър). Паметта на загиналите за свободата на България почетоха също областният управител на Видин Момчил Станков, председателят на Общинския съвет Генади Велков, видинският митрополит Даниил, представители на различни институции, неправителствени организации, политически партии, граждани.Вижте още
радио радиолюбител

Отбелязваме Световния ден на радиолюбителя

На днешният 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителя. През 1925 година е учреден Международния съюз на радиолюбителите, а денят е повод за организациите- членки да демонстрират своите възможности и принос към обществото. Днес радиолюбителството продължава да е интересно хоби за много хора у нас, каза за радио Видин Виктор Ценков ,..

публикувано на 18.04.21 в 09:22

Разпределят средствата от Фонд "Инвитро" в община Лом

Общинският съвет в Лом одобри Методиката и Комисията за разпределяне на средствата от Фонд "Инвитро" за 2021 година Жените и семействата с репродуктивни проблеми от общината, които имат желание да бъдат подпомогнати, могат да подават документи в стая №203 в сградата на Община Лом до 31 август 2021 година. Средствата, предвидени  за финансово..

публикувано на 18.04.21 в 09:07

31 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада

16 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Монтана през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В област Враца новозаразените са 12, а в област Видин- 3-ма. 1076 са новите случаи за страната, при направени общо 7822 теста. 38 пациенти са починали през изминалото денонощие, а излекуваните са 1204-ма...

публикувано на 18.04.21 в 07:02

По-малко диви прасета в монтанско

По-малко диви прасета има в Монтана.Това стана ясно от извършеното пролетно преброяване на дивите свине на територията на ловно-рибарско сдружение "Огоста" Монтана. При таксацията са преброени 117 глигана по-малко в сравнение с миналата година. Ловците са преброили повече благородни елени, сърни и фазани. От направената таксация става..

публикувано на 17.04.21 в 15:11

Млади еколози почистиха училищния си двор

Участниците в клуб "Приятели на природата" при ИОУ"Св.св.Кирил и Методий" - Мездра се включиха в екоакция по случай Деня на земята, който се отбелязва на 22 април. Малчуганите от 3 клас екипирани както подобава почистиха целия училищен двор, като събраха 9 чувала с отпадъци, които изхвърлиха в контейнерите за разделно събиране. Те..

публикувано на 17.04.21 в 14:23

Великденско почистване в Ново село

Петнадесет членове на Клуба на пенсионерите и хората с увреждания в Ново село се отзоваха на поканата да участват днес във великденското почистване на старата черква – паметник на културата. Акцията започна в 10 часа, а задачата на доброволците бе да почистят и разкопаят градинките в двора на черквата и на тротоара пред нея, да съберат старите листа..

публикувано на 17.04.21 в 13:03

Започна плановия годишен ремонт на Пети блок на АЕЦ"Козлодуй"

Днес в АЕЦ"Козлодуй" започна плановият годишен ремонт на пети блок на атомната централа, съобщиха от централата. На блока ще бъде извършено презареждане на реактора за следващата горивна кампания и дейности, свързани с безопасността и с дългосрочната експлоатация на ядреното съоръжение. Планирано е изпълнение на превантивно техническо обслужване и ремонт,..

публикувано на 17.04.21 в 09:28