Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Студентка от Видин с документално видео за Националния празник

2
Снимка: Антонина Лозанова

С документално видео, което подготви, студентката Антонина Лозанова отбеляза Националния празник. Краткият филм, озаглавен "143 години свободна България: Освобождението на Видин" може да се види във фейсбук.


"Главната причина беше, че хората тази година няма да имат възможността да бъдат заедно на площада, особено във Видин. Знаете, станахме свидетели на една много вълнуваща и впечатляваща постановка на патриотичен клуб "Бдинци" и от там се зароди идеята да завъртим нещо в социалните мрежи, което хората да могат да гледат. Това ще бъде едно безопасно отпразнуване на 3 март. В същото време искахме да бъде колкото развлекателно, толкова и образователно, т.е хората да научат малко повече за освобождението на Видин, което беше разказано от Маргарита Радулова. Самото филмче представлява по-историческа, документална част и след това завършва с един фолклорен поздрав със "Светлинките" (танцов състав към читалище "Светъл ден- 2009"), с ръководител Йоана Ванкова"- обяснява Антонина, която учи журналистика в Университета за национално и световно стопанство.

Във филма изписва имената на всички, които участват. Благодари на Регионалния исторически музей, Патриотичен клуб "Бдинци", читалище "Светъл ден- 2009", Стефани Ванкова и читалище "Цвят 1870". Казва, че без тях видеото не би било възможно.


Не приема клеймото, което е наложено, че хората от нейното поколение са една генерация на социалните мрежи и телефони, без особени интереси. Убедена е, че младите хора са много осъзнати, а  впечатленията ѝ са от приятелите и хората в университета, с които тя общува:

"Може ние сега 143 години по-късно да не сме дали живота си за България, да не се борим за нещо голямо, да не сме спасили нечий живот, но ние също сме герои. Герои, защото, както казах тази една година беше тежка. Всеки е преминал през онлайн обучение или работа, или е загубил работа, загубил е близки в следствие на пандемията от COVID-19. Мисля, че с надежда за едно по-добро бъдеще ще направим настоящето си възможно най-добро, като имаме предвид ограниченията, които са ни наложени."


Галерия

Вижте още

Изместват ли съвременните технологии човешкия фактор?

През последните години технологиите неизбежно навлизат във всички сфери на живота ни. В сферата на обслужването вече са налице множество възможности за използване на информационни технологии, които потенциално биха довели до постигане на по- високо качество, по- голям обхват и по- висока скорост на контролните процедури. Технологиите прогресивно..

публикувано на 14.04.21 в 13:14

Димитър Аврамов, ДПС Монтана: Безработицата и миграцията са най-големите проблеми на Северозапада

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители от Северозапада какви са ангажиментите им пред жителите на региона. Димитър Аврамов от ДПС е избран за депутат от област Монтана: - Приоритетите са да работим за развитието на региона, но първо трябва да видим дали ще се сформира управление и колко време ще продължи животът на това Народно..

публикувано на 13.04.21 в 14:03

Андрей Вълчев, Изправи се! Мутри вън!: Няма нужда от общи приказки, а от конкретни дела

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада. Като представител на област Враца, в 45-ото Народно събрание депутат ще бъде водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" юристът Андрей Вълчев : - Мога да Ви уверя, че по време на кампанията бях всеки ден сред хората. В срещите,..

публикувано на 13.04.21 в 13:52

Росица Кирова: Имам ясен и конкретен ангажимент към региона и ще го изпълня

Изборите за представители в 45-ото Обикновено народно събрание вече са история. Имената на новите депутати са ясни. 15 народни представители изпращат в парламента трите северозападни области. Потърсихме част от тях с въпроса какви ще са приоритетите им, като народни представители, и какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада...

публикувано на 13.04.21 в 13:17

Част от учениците се завърнаха присъствено в клас

От днес, 12 април, учениците се връщат в клас. Решението за частично възстановяване на присъствения учебен процес обяви министърът на образованието Красимир Вълчев: "Всички ученици от 1 - 4 клас се връщат, плюс три от осемте класа от 5 до 12. Ще продължим графика, който прекъснахме на 22, ще започнем със 7, 8 и 10 клас." Ученици смятат,..

публикувано на 12.04.21 в 14:12

Етновъртележка завъртяха в Селановци за Международния ден на ромите

Децата от Основно училище "Никола Й. Вапцаров" във врачанското село Селановци подготвиха програма за Международния ден на ромите, 8 април. Там  отбелязват Деня с осъзната мисъл, че това не е празник,  каза директорът на ОУ "Никола Й. Вапцаров" Петя Русинова: " Години наред се опитваме да внушим на децата, че на този ден се отбелязва..

публикувано на 08.04.21 в 16:35

Русин Коцев: За успехите на ромите не се говори или, когато ги има, те се подценяват

На 8 април, когато е международният ден на ромите  говорим за предразсъдъците, за опитите да ги преодолеем, за богатството на етноса, за успехите и за различията, които ни правят по-богати.  На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. Обявена е за Международен ден през 1992..

публикувано на 08.04.21 в 15:22