Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентка от Видин с документално видео за Националния празник

2
Снимка: Антонина Лозанова

С документално видео, което подготви, студентката Антонина Лозанова отбеляза Националния празник. Краткият филм, озаглавен "143 години свободна България: Освобождението на Видин" може да се види във фейсбук.


"Главната причина беше, че хората тази година няма да имат възможността да бъдат заедно на площада, особено във Видин. Знаете, станахме свидетели на една много вълнуваща и впечатляваща постановка на патриотичен клуб "Бдинци" и от там се зароди идеята да завъртим нещо в социалните мрежи, което хората да могат да гледат. Това ще бъде едно безопасно отпразнуване на 3 март. В същото време искахме да бъде колкото развлекателно, толкова и образователно, т.е хората да научат малко повече за освобождението на Видин, което беше разказано от Маргарита Радулова. Самото филмче представлява по-историческа, документална част и след това завършва с един фолклорен поздрав със "Светлинките" (танцов състав към читалище "Светъл ден- 2009"), с ръководител Йоана Ванкова"- обяснява Антонина, която учи журналистика в Университета за национално и световно стопанство.

Във филма изписва имената на всички, които участват. Благодари на Регионалния исторически музей, Патриотичен клуб "Бдинци", читалище "Светъл ден- 2009", Стефани Ванкова и читалище "Цвят 1870". Казва, че без тях видеото не би било възможно.


Не приема клеймото, което е наложено, че хората от нейното поколение са една генерация на социалните мрежи и телефони, без особени интереси. Убедена е, че младите хора са много осъзнати, а  впечатленията ѝ са от приятелите и хората в университета, с които тя общува:

"Може ние сега 143 години по-късно да не сме дали живота си за България, да не се борим за нещо голямо, да не сме спасили нечий живот, но ние също сме герои. Герои, защото, както казах тази една година беше тежка. Всеки е преминал през онлайн обучение или работа, или е загубил работа, загубил е близки в следствие на пандемията от COVID-19. Мисля, че с надежда за едно по-добро бъдеще ще направим настоящето си възможно най-добро, като имаме предвид ограниченията, които са ни наложени."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00