Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Село Буковец - прекрасно място за живеене

обновеният площад в село Буковец, община Бяла Слатина
Снимка: личен архив
В белослатинското село Буковец живеят само 115 жители, но с голямо желание за живот и стремеж  към развитие. Исторически източници сочат, че село Буковец е заварено от османските завоеватели с днешното си име и на сегашното си място. Районът на селото е богат на неизследвани археологически паметници и селища. По-системно с проучване на района на селото се е занимавал Богдан Николов от историческия музей във Враца. В местността "Калето" са открити останки на укрепено праисторическо селище. На повърхността на това селище има следи от антично укрепление и при оран местните хора често намират монети и парчета от глинени съдове. Кметски наместник на селото е Петя Ангелова, тя живее с проблемите, радостите и трудностите на своите съселяни. Основната ѝ цел е да се съхрани здравето и живота на хората в пандемичната обстановка. Тя е трети мандат на този пост, като през първите четири години е била кметски наместник:

"Втория мандат бях избрана за кмет и сега отново съм кметски наместник. Снаха съм тук, имам висше образование магистратура "Финанси и кредит"... Проблемите са много... Хората станаха част от моето семейство, познавам всички и всички проблеми имат своето решение. В момента целта е опазване здравето на хората от COVID... При нас нещата се случват, преди три мандата община Бяла Слатина беше с лошо финансово състояние... Сега с 3 млн. повече бюджет има тази година общината - 28 млн. лв. и това значи, че ще има пари за всички населени места. Миналата година асфалтирахме една улица, сега предстои за 27 хил. лв. асфалтиране, направихме площад за 45 хил лв. Това говори, че финансирането достига и до малките населени места... Два пъти седмично се сметоизвозват контейнерите, над 150 осветителни тела сме сложили, имаме светещ трибагреник на сградата на кметството... Буковец е прекрасно място за живеене."


НЧОсновен проблем е, че няма млади хора в селото, казва Петя Ангелова:


"Причината поради която не се връщат е, че не можем да им предложим работа. Имаме стопанство, имаме арендатори, имаме двама младежи на 6-месечна заетост назначени, две лица като помощник-асистенти почасово работят... Ремонтирахме покрива на читалището на стойност 7 хил. лв, направихме детска площадка...Това, което ще се случи - ще асфалтираме две улици 330 кв. м. и ремонт на ритуална зала с цялостен ремонт на покрива... Това е за тази година, което е заложено."
 
В селото част от къщите са закупени от чужденци:


"Има англичани, индийци, холандци, от Австралия, от Южна Африка. Някои живеят тук постоянно, други идват само през лятото. Ремонтират си къщите, живеят спокойно и не създават проблеми... Един като дойде, след това си предават информацията и така си купуват къща... Те много помагат на селото и даряват на селото, дигиталният часовник е закупен от тях, гордеят се, че са част от нашето село."

Село Буковец подкрепя културата и фолклора. В началото на месец септември се провежда голямо културно събитие, на което идват самодейни състави от цялата страна - разказва км наместник Петя Ангелова:


"Организираме празник, фестивал "Тъпан бие, хоро се вие, песен се пее, Буковец се весели, българското да съхрани". Целта е да се популяризира българския фолклор. Идват много самодейци, тогава кипи от хора, просто е прекрасно."


фолклорен фестивал в Буковец, община Бяла СлатинаСело Буковец се намира на 25 км от общинския център Бяла Слатина и има  удобен автобусен транспорт. В селото имат обновен лекарски кабинет. В момента нямат лекар, но този проблем  в най-скоро време ще се реши. Отбелязват се всички празници съвместно с читалището.


"За мен е гордост, че съм кмет на село Буковец, не мога да си представя живота без тези хора, надявам се и хората да са доволни..", казва Петя Ангелова.


Надка Стаменова е на 73 години, родена е тук, харесват ѝ промените , които се случват в селото през последните години:


"Задружно си живеем, над 150 лампи имаме, светло е като ден... Въздухът е чист, площадът ни е нов, хубаво ти е, на празници се събираме."
 

Тодорина Колева е местна жителка, тя е на 72 години, работила е във Враца, предпочита да живее в родното си село, има добри комшии, радва се на спокойствие и тишина:


"Живея тук, спокойно ми е, градинката, животинките - козичка ,кокошки, котки, кученце, градинка доста голяма, ангажирана съм и с обществени занимания."

НЧ "Просвета 1930" в село Буковец се стреми да съхрани народните традиции и да приобщава младите хора, внуците и правнуците на живеещите в селото, казва председателят Иван Стоянов:


"Организираме празник, фестивал "Тъпан бие, хоро се вие, песен се пее, Буковец се весели, българското да съхрани". Целта е да се популяризира българския фолклор. На 4 септември е, идват около 400-500 човека . Пет години го правим това. Селото има дълги културни традиции и сега ги съхраняваме и приобщаваме всички жители на селото към духовния живот на селото"
 

Вижте още

"Spring spirit fest" - през почивните дни във Видин

Пролетният дух ще завладее Видин през почивните дни. Това обещават организаторите на първия "Spring spirit fest" - Зорница Василева и Анита Ангелова , лидери на Клуба по речи и дебати в езиковата гимназия, и Белла Антова и Изабела Василева от платформата SТЕТИКА. Събитието ще се проведе в крепостта "Баба Вида", която ще се превърне в сцена за..

публикувано на 22.04.21 в 17:33

"Великденски послания" ни връщат 100 години назад

Пътуване във времето със 100 години назад ни предлага  Изложба на пролетни и великденски картички. Каква е основната идея на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца и как картичките ще ни върнат назад във времето, обясни  Калина Тодорова от Краеведския отдел на библиотеката: "Ние по традиция, по време или преди големите християнски..

публикувано на 22.04.21 в 16:55

60 години стоматолог се грижи за усмивките на своите пациенти

Днес ви срещаме с един много интересен човек, събрал много опит, много мъдрост, но успял да запази човечността и трудолюбието си. Това е най-възрастният действащ стоматолог в област Монтана - д-р Тодор Тодоров . Той има 60-годишна практика и продължава да работи за тонус, както казва самият той.  Роден и израснал в селото, което сега е под..

публикувано на 22.04.21 в 16:05

Филм разказва за 100- годишната история на "Ботев"- Враца

Готов е филма посветен на 100 годишният юбилей на "Ботев"- Враца. За съжаление заради определени обстоятелства премиерата му, която бе предвидена за 21 април, когато се отбеляза годишнината, временно се отлага, но филмът е факт. "Много трудни снимки по време на пандемия, но се справихме. Сблъсках се с много проблеми - от финансов..

публикувано на 22.04.21 в 15:20

В "Музикална зона" на 22 април 2021 слушаме Василена Серафимова и Тома Енко

Неотдавна излезе дългоочакваният диск на Василена Серафимова и Тома Енко „Бах – огледало" . Съвременната трактовка на известния бароков композитор е изпълнена с личното отношение на изпълнителите, свирещи на нетрадиционните за барока инструменти маримба и пиано . Полифонията на Йохан Себастиан Бах е пречупена през съвременните средства и..

публикувано на 22.04.21 в 09:00

Видинският театър кандидатства за "Аскеер"

Видинският драматичен театър ще покани комисия на фондация "А‘Аскеер", за да кандидатства за номинация за музиката в спектакъла "Ирония на съдбата". Премиерният за България спектакъл бе представен за първи път във Видин. Видинската публика също първа чу новите песни на известната композиторка Вида Пиронкова , която пише текстовете и музиката..

публикувано на 21.04.21 в 18:54

"Маратон по българските читалища" посети Северозапада

"Маратон по българските читалища" представя България чрез разкази на читалищни работници. Инициативата на фондация "Алерия" цели да покаже както местните културни средища, така също и красотата на различните кътчетата на страната и възможностите те да бъдат посетени дори по време на пандемия. "Ние сме млада фондация. В началото се занимавахме..

публикувано на 21.04.21 в 16:05