Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Буковец - прекрасно място за живеене

обновеният площад в село Буковец, община Бяла Слатина
Снимка: личен архив
В белослатинското село Буковец живеят само 115 жители, но с голямо желание за живот и стремеж  към развитие. Исторически източници сочат, че село Буковец е заварено от османските завоеватели с днешното си име и на сегашното си място. Районът на селото е богат на неизследвани археологически паметници и селища. По-системно с проучване на района на селото се е занимавал Богдан Николов от историческия музей във Враца. В местността "Калето" са открити останки на укрепено праисторическо селище. На повърхността на това селище има следи от антично укрепление и при оран местните хора често намират монети и парчета от глинени съдове. Кметски наместник на селото е Петя Ангелова, тя живее с проблемите, радостите и трудностите на своите съселяни. Основната ѝ цел е да се съхрани здравето и живота на хората в пандемичната обстановка. Тя е трети мандат на този пост, като през първите четири години е била кметски наместник:

"Втория мандат бях избрана за кмет и сега отново съм кметски наместник. Снаха съм тук, имам висше образование магистратура "Финанси и кредит"... Проблемите са много... Хората станаха част от моето семейство, познавам всички и всички проблеми имат своето решение. В момента целта е опазване здравето на хората от COVID... При нас нещата се случват, преди три мандата община Бяла Слатина беше с лошо финансово състояние... Сега с 3 млн. повече бюджет има тази година общината - 28 млн. лв. и това значи, че ще има пари за всички населени места. Миналата година асфалтирахме една улица, сега предстои за 27 хил. лв. асфалтиране, направихме площад за 45 хил лв. Това говори, че финансирането достига и до малките населени места... Два пъти седмично се сметоизвозват контейнерите, над 150 осветителни тела сме сложили, имаме светещ трибагреник на сградата на кметството... Буковец е прекрасно място за живеене."


НЧОсновен проблем е, че няма млади хора в селото, казва Петя Ангелова:


"Причината поради която не се връщат е, че не можем да им предложим работа. Имаме стопанство, имаме арендатори, имаме двама младежи на 6-месечна заетост назначени, две лица като помощник-асистенти почасово работят... Ремонтирахме покрива на читалището на стойност 7 хил. лв, направихме детска площадка...Това, което ще се случи - ще асфалтираме две улици 330 кв. м. и ремонт на ритуална зала с цялостен ремонт на покрива... Това е за тази година, което е заложено."
 
В селото част от къщите са закупени от чужденци:


"Има англичани, индийци, холандци, от Австралия, от Южна Африка. Някои живеят тук постоянно, други идват само през лятото. Ремонтират си къщите, живеят спокойно и не създават проблеми... Един като дойде, след това си предават информацията и така си купуват къща... Те много помагат на селото и даряват на селото, дигиталният часовник е закупен от тях, гордеят се, че са част от нашето село."

Село Буковец подкрепя културата и фолклора. В началото на месец септември се провежда голямо културно събитие, на което идват самодейни състави от цялата страна - разказва км наместник Петя Ангелова:


"Организираме празник, фестивал "Тъпан бие, хоро се вие, песен се пее, Буковец се весели, българското да съхрани". Целта е да се популяризира българския фолклор. Идват много самодейци, тогава кипи от хора, просто е прекрасно."


фолклорен фестивал в Буковец, община Бяла СлатинаСело Буковец се намира на 25 км от общинския център Бяла Слатина и има  удобен автобусен транспорт. В селото имат обновен лекарски кабинет. В момента нямат лекар, но този проблем  в най-скоро време ще се реши. Отбелязват се всички празници съвместно с читалището.


"За мен е гордост, че съм кмет на село Буковец, не мога да си представя живота без тези хора, надявам се и хората да са доволни..", казва Петя Ангелова.


Надка Стаменова е на 73 години, родена е тук, харесват ѝ промените , които се случват в селото през последните години:


"Задружно си живеем, над 150 лампи имаме, светло е като ден... Въздухът е чист, площадът ни е нов, хубаво ти е, на празници се събираме."
 

Тодорина Колева е местна жителка, тя е на 72 години, работила е във Враца, предпочита да живее в родното си село, има добри комшии, радва се на спокойствие и тишина:


"Живея тук, спокойно ми е, градинката, животинките - козичка ,кокошки, котки, кученце, градинка доста голяма, ангажирана съм и с обществени занимания."

НЧ "Просвета 1930" в село Буковец се стреми да съхрани народните традиции и да приобщава младите хора, внуците и правнуците на живеещите в селото, казва председателят Иван Стоянов:


"Организираме празник, фестивал "Тъпан бие, хоро се вие, песен се пее, Буковец се весели, българското да съхрани". Целта е да се популяризира българския фолклор. На 4 септември е, идват около 400-500 човека . Пет години го правим това. Селото има дълги културни традиции и сега ги съхраняваме и приобщаваме всички жители на селото към духовния живот на селото"
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00