Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Вършец обяви програма за развитие на туризма

Снимка: Радио ВИДИН

Годишната Програма за развитие на туризма в Община Вършец за 2021 година  е съобразена с настоящите тенденции в развитието на туризма и е съобразена както с национални, така и с общинските документи - Стратегия за развитие на туризма на територията на община Вършец, Общински план за развитие и  Маркетингова стратегия за трансграничен район Сокобаня - Вършец.

С двете обособени курортни зони – гр. Вършец и с. Спанчевци /Минкови бани/, община Вършец разполага с изключително добър потенциал за развитие на разнообразни форми на туризъм.  Видът на настанителните заведения е твърде разнообразен – хотели, стаи за гости, къщи за гости, бунгала и т.н. Легловата база на територията на община Вършец възлиза на 1078 легла.

Лековитата минерална вода, богатият културен календар, възможностите за  планински и еко туризъм, модерната спортна зала дават възможности за различни групи туристи да посетят курортния град.

На територията на община Вършец има картографирани, маркирани и обозначени 5 екопътеки:

  Вършец – Иванчова поляна - Райски кът - Бялата вода

  Вършец – м. Водопада

  Вършец – с. Спанчевци – Клисурски манастир

  Вършец – кв. Заножене – с. Спанчевци

  Вършец – кв. Заножене – вр. Тодорини кукли

През последните години все по-популярен става спортния туризъм – най-вече чрез използване на модерната спортна зала от гостуващи отбори за тренировки и официални състезания. Последното от тях приключи на 28 февруари – националната купа по хандбал за младежи до 19 години.

 
За популяризирането на Вършец активно работи Туристическият информационен център

Дейността на Туристически Информационен Център (ТИЦ) - Вършец  включва предоставяне на необходима информация на туристите и местното население, всякакви форми на маркетинг и реклама на туристическите обекти и услуги на територията на общината и близките региони, административни дейности и услуги. Продължава поддържането и разработването на фейсбук страницата „Туризъм и СПА“ със статии и на английски език.

Основна цел:

Развитие на туризма в община Вършец и утвърждаването й като конкурентна туристическа дестинация на международно и национално ниво.

Конкретни цели:

1. Развитие на специализирани видове туризъм: културно – исторически, селски, фестивален, приключенски, спортен, ваканционен, балнео и спа туризъм и насочване към нови таргет групи.

2. Увеличаване на броя на посетителите и подобряване на цялостния престой на туристите.

3. Опазване и подобряванесъстоянието на инфраструктурата, обслужваща туризма и поддържане на съществуващите екопътеки.

4. Устойчиво развитие на туризма в община Вършец чрез увеличаване на регионалния туристически потенциал и популяризиране на региона на туристическия пазар в страната и чужбина, както и реклама в социалните медии.

Програмата за развитие на туризма в община Вършецпрез 2021 година предвижда:

1.  Изграждане  и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма на територията на общината, включително местните пътища до туристически обекти:

  Подобряване на инфраструктурата до туристическите обекти.

  Поставяне на указателни табели за  културно-исторически и природни забележителности на  подходящи места в града.

  Организиране на събития и мероприятия с местно и национално значение, които допринасят за развитието на туризма -  предвидени в Културния календар на община Вършец за 2021 г.

3. Реклама в страната и в чужбина на туристическите обекти, намиращи се на територията на общината:

  Участие в международно туристическо изложение в гр. София.

  Издаване на  двуезични рекламни материали (български и английски език) за природните и историческите дадености на региона – флаери, дипляни, брошури, пътеводители.

4.  Подобряване качеството на информационното обслужване и услугите, предлагани в общинските туристически обекти:

     Маркетинг в социалните медии.

     Разработване и публикуване на публикации с насоченост към сферата на туризма и забележителностите на територията на община Вършец.

Подновяване на 2 броя информационни табла - карти за ориентация за  културно-исторически и природни забележителности в града.

За 2020 г. броят на посетителите е 30 000, а реализираните нощувки – 50 000 бр. Събраният туристически данък е в размер на 39 116 лв.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин посреща участници в гребната регата ТИД

102 участници в международната регата ТИД пристигнаха от Ново село във Видин. Лагерът е разположен до крепостта "Баба Вида". Видин е втората спирка от българския участък. "Поне още 30 човека ще се присъединят. Българските участници са 28, останалите всички са чужденци, но тук на Видин те се сменят. Който му свършеи времето и отпуската. Ще..

публикувано на 13.08.24 в 08:10

Снимката на 12 август 2024 година

Започнаха ремонтните дейности на второто платно на видинския булевард "Панония" . За разлика от предния път, главната пътна артерия на града ще бъде затваряна на етапи за ремонта, за да бъде избегнато затруднение в трафика, заявиха от Община Видин. Медицински хеликоптер откара до столичната болница „Пирогов“ пациентка от Видин. Младата жена..

публикувано на 12.08.24 в 18:10

АнтиСПИН кампанията в Монтана продължава с концерт

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана организира концерт по повод лятната информационна антиСПИН кампания . Лятната антиСПИН кампания е под мотото "Безопасна ваканция". Целта е да повиши информираността на жителите на област Монтана за болестта СПИН. През изминалата седмица се проведоха безплатни и анонимни тествания за ХИВ. "Тази вечер..

публикувано на 12.08.24 в 15:28

Двама огнеборци са пострадали при гасенето на пожара край Вършец

Двама служители на сектор "Специализирани оперативни дейности - Монтана" са пострадали при гасенето на пожара край Вършец . Единият е настанен за лечение в болница във Враца с три счупени ребра. Инцидентът е станал вчера към обяд при преобръщане на служебен противопожарен автомобил по време на гасителните действия. Огнеборците са транспортирани..

публикувано на 12.08.24 в 15:05

Първи въздушен медицински транспорт от Видин до София

Медицински хеликоптер откара до столичната болница „Н. Пирогов“ пациентка от Видин . Младата жена е пострадала  при катастрофа преди дни и заради травмите транспортът с линейка за нея е бил рисков, каза д-р Иво Георгиев от Центъра за спешна медицинска помощ във Видин. "След като се консултирах и с колегите, направихме искане към..

публикувано на 12.08.24 в 14:30

Започна ремонтът на второто платно на булеварда във Видин

Започнаха ремонтните дейности на второто платно на видинския булевард "Панония" . За разлика от предния път, главната пътна артерия на града ще бъде затваряна на етапи за ремонта, за да бъде избегнато затруднение в трафика, заявиха от Община Видин. Първата част от рехабилитацията на второто платно е от кръговото кръстовище на булевард "Панония" с..

публикувано на 12.08.24 в 14:10

Мобилен екип изследва безплатно за СПИН във Видин

Мобилен екип на Регионална здравна инспекция (РЗИ) във Видин извършва безплатно изследвания за СПИН . Инициативата, която е в рамките на националната лятна антиСПИН кампания, се провежда този следобед на един от басейните край Видин, съвместно с Българския младежки Червен кръст в града. Желаещите можеха да си направят бързи тестове и за хепатит В и..

публикувано на 12.08.24 в 14:00