Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 164 години е създадено първото женско дружество в България

Снимка: Архив

Именно в книгата и образованието се крие ключът към еманципирането на българската жена и началото на женското движение в България, което има дългогодишни традиции още от Възраждането.Социалните, икономически и културни процеси от този период създават благоприятна почва за повдигането на въпроса за равноправието между мъжете и жените и необходимостта жените да се образоват и да заемат по-активна роля в обществото.

Градовете, които се развиват стопански и културно и поддържат активни връзки с Европа изиграват важна роля в развитието на женското движение. Много от тези активни градове са разположени по поречието на река Дунав. 

Сред тях е и Лом, който се оформя като важен просветен център. В града се открива първото българско читалище, където през 1856 г. видният възрожденец Кръстьо Пишурка поставя и първата театрална постановка „Многострадална Геновева“. С неговото име и инициативност се свързва и създаването на първото женско дружество в България.

Негови основателки през 1857 г. стават Ангелина Кръстьо Пишуркова (съпруга на Кръстьо Пишурка), Стефания Коста Стаменова (негова сестра), Катерина Попенкова и Параскева Т. Атешкаикли. За председателка е избрана младата Елена Ценко Тодорова (Циганелска), родом от Свищов. Дружеството е наречено от учредителите „Добродетелно женско дружество“. На 8-ми март през същата тази 1857 г. на другия край на света в Ню Йорк работничките от шивашката и текстилната индустрия излизат на протест срещу лошите условия на труд и ниското заплащане, а денят и до днес се отбелязва ежегодно като Международен ден на жените.

В България, женското дружеството в Лом първоначално е тясно свързано с дейността на ръководената от К. Пишурка театрална трупа. Постепенно обаче е формулирана неговата най-важна цел - образованието и духовното израстване на младите момичета.

Дружеството развива особено активна дейност покрай откриването на първото девическо училище в града през 1860 година. По инициатива на учителката Магдалена Павлова дружеството започва усилена дейност за популяризиране на идеята всички местни момичета да бъдат ограмотени. След откриването на общинското девическо училище ломското женско дружество го обзавежда с чинове, учебни помагала и други мебели, а след построяването на новата сграда през 1865 година, поема изцяло управлението и контрола на училището, привлича добри учителки, набира пари и оказва материална помощ на бедни ученички. След един известен застой в дейността, през 1868 учителят Никола Първанов възстановява дружеството под името “Помощник на българската просвета“, а от 1872 г. дружеството е известно под името „Правда“.

Известността на ломското женско дружество през годините дори надхвърля пределите на империята. През 1862 година то получава дарение от княгиня Елисавета Александрова Голицина, а през 1869 година за него се пише в българския печат. Същата година Петко Рачов Славейков публикува уводна статия “Женските дружества у нас”, в която дава висока оценка на дружеството в Лом.

Нов подем то изживява през 1874 година, когато в Лом пристигат учителите Никола Попов и Димитър Маринов, които, по примера на покойния вече Никола Първанов, са горещи привърженици на идеята за активно участие на българските жени в обществения живот.

По време на Априлското въстание женското дружество в Лом преустановява дейността си и я възобновява след Освобождението.

През следващите десетилетия още много други ломчанки развиват активна обществена и просветна дейност. Една от най-известните е писателката с трагична съдба Яна Язова, на чието име през 2007 г. читалище „Постоянство“ (същото това, основано през 1856 г.) учредява ежегоден национален литературен конкурс за разказ.

С течение на времето дейността на първото женско дружество придобива широк размах, надскача първоначалните граници, обогатява се с нови идеи. На мястото на някогашните престрашили се да навлязат в обществения живот млади българки вече застават техните дъщери. Естествената смяна на поколенията разширява състава му, с това нараства и значително нараства броят на обикновените жени от народа в обществото.

На своята национална конференция през юли 1901 година регионалните женски клубове се обединяват в национална организация - Български женски съюз. Първи председател на БЖС е Екатерина Каравелова - съпруга на Петко Каравелов. Целите, които си поставя съюзът, са „умствено и нравствено повдигане на жената и подобряване на нейното положение във всяко отношение“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Недостъпната среда е основен проблем за незрящите хора

На 15 октомври отбелязахме Международния ден на белия бастун - символ на независимостта на хората със зрителни увреждания, а през целия месец обръщаме внимание на техните права и нуждите. За хората с нарушено зрение всеки ден е борба, обяснява председателят на Районната организация към Съюза на слепите в Монтана Ива Петкова. "Те се..

публикувано на 18.10.24 в 16:56

Поредица от събития в подкрепа на 9-месечния Божидар организират в Бяла Слатина

В Бяла Слатина организират поредица от инициативи в подкрепа на 9-месечния Божидар, който страда от рядко генетично заболяване. В читалище "Развитие-1892" е уредена благотворителна изложба базар. Събраните средства ще са за лечение на момчето, каза секретарят на читалището Светлина Берова. "До 10-ти ноември сме подели доста неща в..

публикувано на 18.10.24 в 15:53

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти и осми клас във Видинско с еднократна помощ

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти, както и учениците от осми клас в област Видин, ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева.  Тя ще бъде изплатена на два транша.  Крайният срок за подаване на заявленията-декларации приключи на 15 октомври, каза за Радио Видин директорът  на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин,..

публикувано на 18.10.24 в 14:23

Младите са надеждата за новото начало на Мърчево

Село Мърчево е сравнително голямо село в Северозападна България .  Намира се в община Бойчиновци, област Монтана .  Река Огоста и жп линията София-Видин минават през селото.  Иван Иванов е дългогодишен кмет на селото - от 17 години. Избран е през 2007 година, а в момента тече петият му мандат.  Той обича родното си място, а..

публикувано на 18.10.24 в 13:26

18 октомври - Ден на художника

Днес, 18 октомври, художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец.  Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на..

публикувано на 18.10.24 в 12:51

Романът "Освен това танцувам" на френските писатели Ан-Лор Бонду и Жан-Клод Мурлева

Пиер-Мари Сото е успешен писател, носител на наградата Гонкур, който вече не пише. Вдъхновението му си е отишло на 28 октомври 2010 г., точно в 21 часа и 15 минути. Висок е 1,92 м, женен четири пъти, с шест свои деца и няколко доведени. Аделин Пармелан е висока, дебела, брюнетка, ако вярваме на нейното собствено описание. И да не вярваме, с..

публикувано на 18.10.24 в 12:00

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" представят в Монтана

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" -  на Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" ще се проведе днес в Монтана.   В него ще се включат представителите за България, завоювали среброто в Световния шампионат по сценични изкуства "PERFORMER CUP 2024" в Италия. Това са общо около 40 деца от областния център, информира Миглена Георгиева ,..

публикувано на 18.10.24 в 10:00