Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 март 2021 година

МБАЛ "Христо Ботев", гр. Враца
Снимка: Жоро Александров Архив

Заради усложнената епидемична обстановка на област Враца от утре със заповед на Регионалната здравна инспекция се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки за срок от един месец. Преустановява се планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения. Увеличава се  броят на  леглата за болни от COVID-19. Заболeваемостта в област Враца е над 500 на 100 000 души население.


Еднократна помощ от 300 лева ще получат семействата на всички първокласници и осмокласници за новата учебна година. Решението бе взето днес на Министерски съвет, като за целта правителството отпуска 35 600 000 лева.  Министрите одобриха промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, които са свързани с влезлите в сила от 1 януари законодателни изменения. 

13 нови случая на COVID-19 в област Видин са регистрирани през изминалото денонощие, по данни на регионалната здравна инспекция. Най-много от  новозаразените са от община Видин - 8, двама са в Брегово и по един от общините Белоградчик, Димово и Макреш. Нов ръст на заразените с COVID-19 във Врачанско. 114 нови случая на заразени с COVID-19 във Враца и областта са регистрирани и обявени в Единната информационна система. Само вчера 26 човека от областта са приети в лечебни заведения заради влошено здравословно състояние.

Възстановена е имунизацията срещу COVID-19 в област Враца, след прекъсване поради липса на ваксини. В Регионалната здравна инспекция днес бяха раздадени над 1 000 дози от препарата на "АстраЗенека". Доставените ваксини бяха разпределени между имунизационни кабинети и общопрактикуващи лекари.


Към 10 март противоепидемичните мерки в област Монтана не се налага да бъдат затягани. Ситуацията се следи ежедневно, съобщи областният управител и председател на медицинския щаб Росен Белчев. Към 16 часа, на 9 март, в четирите болници в област Монтана, където се лекуват пациенти с коронавирус има свободни легла.


С подновяването на приема в Отделението по неврология във видинската болница е въведено и лечение с тромболиза, което досега не се провеждало. Още в първия работен ден по този начин екипът успява да помогне на възрастна пациентка, каза завеждащият отделението д-р Ангел Благоев. 16 души са приети до вчера в отделението, откакто е подновен приемът.


Жълт код за потенциално опасно време и снеговалеж в 20 области в страната, сред които Видин, Монтана и Враца бе обявен за днес. Във връзка с метеорологичната прогноза за понижаване на температурите и очаквани снеговалежи над по-голямата част от страната, Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Сняг валя в цялата област Монтана, съобщиха пред Радио Видин от Областното пътно управление. Проходът "Петрохан" е почистен, опесъчен и проходим. Мъгла има в района на Крапчане, Стубел и Липен.

Проходими при зимни условия са пътищата във Врачанско. Падналият тази нощ сняг не затруднява трафика, а според информация от областното пътно управление трафикът по републиканската пътна мрежа се осъществява без затруднения.

Белоградчик осъмна с 15 см. сняг. Снеговалежът е започнал около към 5:00 часа. От Пътно поддържане уверяват, че 15 машини чистят пътищата на общината, както и част от общините Димово и Ружинци.


Разработен е Генерален план за организация на движението във Видин, съобщават от общинска администрация. Проектът е публикуван на Интернет страницата на местната администрация.

Промяна в Наредбата за управление на отпадъците на Община Видин готвят от местната власт. На официалната страница на ведомството от днес е публикуван проект на новата наредба и е насрочено обществено обсъждане за 13 април, в залата на Общинския съвет.


25 улици в Лом ще бъдат асфалтирани, съобщават от Община Лом. За 22 от тях средствата в размер на 2 782 594 лв. са осигурени от държавния бюджет с постановления на Министерския съвет в края на 2020 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05