Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гимназия в Берковица стартира проект по медийна грамотност

Снимка: Радио Видин

В Лесотехническа професионална гимназия – Берковица стартира проект "Адаптирани модели за дигитално гражданство в епидемична училищна среда". Oсновната му цел е насърчаване на медийната грамотност и гражданското образование. "Проектът е насочен към минимизиране на негативното влияние на стереотипи и дезинформация от виртуалния свят, установено по време на социалната изолация и обучението в електронна среда във връзка с COVID-19." – обясни Мария Бончева, ръководител на проекта и допълни:

"Институт отворено общество прави изследване на индекса на медийна грамотност и се оказва, че България е на едно от последните места в Европа. Имаме само 4, 5 държави след нас и нещата не се подобряват кой знае колко. Механизмите за гражданско участие и то на децата още са също много важна тема. Затова защото смятаме, че те още от училището трябва да са наясно за това какви права имат и какви възможности имат за промяна..."


През обучението ще преминат 60 ученици. Като ще бъдат подготвени специални дидактически материали по медийна грамотност и активно гражданство. Специални флаери, изготвени и с помощта на участващите ученици, ще насърчават всички ученици към активно гражданство. На финала ще бъде проведен дебат със симулация на  референдум по значим за учениците въпрос. Проектът се администрира от Обществен съвет по образование – Алтернативна Монтана, който е бенефициент по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. Общата стойност на проекта е 7 222,83 Евро (100 % финансиране от фонд Активни граждани България). Очаква се проектът да бъде реализиран до месец август 2021 г.

Вижте още

Гражданите на Евросъюза ще определят бъдещето му

В края на миналата седмица в парламента в Страсбург 200 граждани от различни страни в Европейския съюз, на различна възраст, с различно образование и начин на живот, 1/3 от които - младежи,  станаха част от четвъртия панел на Конференцията за бъдещето на Европа . Основните теми по време на форума бяха ролята на ЕС в света и миграцията. Гражданите..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Награда "Най-добър актьор" за Стефан Милков от Драматичен театър Монтана

Стефан Милков от Драматичен театър Монтана е "Най-добър актьор" на Европейския фестивал на пътуващите театри в Сливница. Наградата е за представянето му с моноспектакъла "Чудомирщини" на режисьора Милослав Милославов.  Спектакълът е създаден от Театрална къща "Миларт", а монтанският театър го разпространява в областите от Северозапада...

публикувано на 21.10.21 в 16:22

"Библиотека на годината" е видинската "Михалаки Георгиев"

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин спечели наградата "Библиотека на годината". Отличието се връчва от Българската библиотечно-информационна асоциация за постижения през предходната година. За постигнатото през 2020 година директорът на културната институция Десислава Иванова разказа в "Цветовете на деня" по Радио Видин:..

публикувано на 21.10.21 в 15:32

Онлайн обучението- изпитание за родители, ученици и учители

Вече са в сила новите временни противоепидемични мерки. А според заповедта на министъра на здравеопазването, в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население, се преустановява присъственият учебен процес. . Късно снощи и министърът на образованието издаде заповед, според която   от днес в 7..

публикувано на 21.10.21 в 14:15

Граждани предлагат да се обнови метален знак на Видин на един от входовете на града

Инициатива за обновяване на метален монумент на Видин на входа на града откъм село Иново, както и на постамента към нея обявиха в социалната мрежа Фейсбук,  в новата група "Видин-град с бъдеще" . Предложението е на Надежда Ташева, според която реализирането на идеята не изисква много средства: "Често пътувам в посока Иново и на..

публикувано на 21.10.21 в 10:48

В "Музикална зона" на 21 октомври 2021 слушаме Ференц Лист и симфоничния Dream Theater

На 22 октомври се навършват 210 г. от рождението на унгарския композитор и пианист Ференц Лист. Неговият интелект, пианистични способности и иновативност го превръщат в един от най-изявените и обаятелни пианисти – виртуози в Европа през 19 век. Ще чуем Унгарска рапсодия № 2 и Румънска рапсодия . Творчеството на прогресив рок групата "Дрийм..

публикувано на 21.10.21 в 09:00

Зеленият сертификат - мотивиращ фактор за ваксинация?

Възрастните видинчани са ваксинирани и със зелен сертификат, младите - без имунизация и категорично против нея. Това показа анкета на Радио Видин след заповедта на Министъра на здравеопазването за въвеждането на "зелен сертификат" за достъп до обществените места в страната. Според жители на Видин новото изискване няма да мотивира повече хора да се..

публикувано на 20.10.21 в 17:05