Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературна награда почита таланта на големия поет Иван Давидков

Снимка: РБ "Гео Милев"-Монтана

В несъществуващото вече монтанско село Живовци на 9 март през 1926 година се ражда Иван Давидков. Като малък, той работи като каменар по пътищата, за да припечели и да си купи учебници. Издържайки се сам, завършва начално училище, гимназия и славянска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Първите му стихове са публикувани през 1946 г. във в. "Септемврийче". Така започва пътя на един от най-изявените творци на Северозапада - поет, белетрист, есеист, преводач и художник.

Предложение за учредяване на Национална литературна награда на името на поета е внесъл в Община Монтана почетния гражданин на града и главен редактор на Алманах "Огоста" Мартен Калеев.

"По повод 95-годишнината на Иван Давидков - един поет, допринесъл много в националната съкровищница на България, в сферата на изящното слово. Този човек щеше да навърши 95 години на 9 март. Роден е в Живовци, в нашия мил Северозапад. Неговото присъствие в българската култура далеч надхвърля мащабите на т.нар провинциални поети. Той е поетично съвършенство, поетичното възвишеност. Иван Давидков е национално и дори световно явление, което може да мери ръст с най-добрите поети у нас и по света. За съжаление в днешно време не е много популярно да говориш за поезия, да четеш поезия или да споделяш, че поезията е нещо важно. За мен поезията е концентриран живот, концентрирана представа за човека в неговата красива страна, дори да има теми, които не са толкова очарователни заради това какво съдържат. Давидков, освен поет, е и преводач, и художник. Много свестен човек, който дълги години е определял облика на българската литература, защото близо 18 години е работил в издателство, което в голяма степен предопределя кои ще бъдат оповестени пред обществото".


За Давидков Йордан Радичков казва: "Живовци ще бъде потопено. Но Живовци ще живее и ние ще можем да се връщаме към селото, защото Иван Давидков е намерил брод и знае пътя, по който да ни заведе до него".

Негови произведения са превеждани на полски, руски, английски, френски и чешки език. Носител е на Национална литературна награда "Пейо Яворов" (1988) и на множество държавни награди.

В какъв формат ще бъде предложения литературен конкурс? 

"Воден от всички тези аргументи на миналото, бих искал да припомня делото на Иван Давидков. Аз внесох две докладни записки по моя инициатива като председател на Дружеството на писателите от област Монтана, а и като писател и човек. Аз познавах много добре хората от нашия Северозапад - Радичков, Давидков, Анастас Стоянов, Георги Алексиев - все хора, оставили невероятна следа в българската литература. Подразнен съм от една литературна карта, която беше разпространена, дори обявиха, че ще стигне до българските училища - за родния Северозапад бяха споменати 2-3 имена, не повече. Този регион без хора като Давидков, без неговото поетическо, преводаческо творчество, заниманията му като художник, някак изглежда празен. Внесох докладна до кмета на Монтана Златко Живков и председателя на ОбС-Монтана Иво Иванов, като ми съдейства и СБП, да бъде учредена Национална литературна награда за поетическо творчество. Очаквам да минат процедурите. Всеки ще може да кандидатства, стига да бъде прието предложението, със свои книги, написани в последните 2 години. Замисълът, който се надявам да се осъществи, Иван Давидков и подобни нему хора се нуждаят от напомнянане, да бъдат препрочитано тяхното творчество. Чрез техните творби ставаме по-благородни, по-съвършени", обясни още Калеев, който е автор e на сборници с разкази, новели, есета, стихосбирки, романи, сценарии, публицистика, а освен това е и учител.

Иван Давидков напуска този свят на 6 август 1990 г., оставяйки след себе си 56 книги и над 300 пейзажи, натюрморти и портрети.

Изложба в негова памет в подредена в монтанската РБ "Гео Милев".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00