Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роботи онагледяват маса и сцепление пред третокласници във видинско училище

8
3 клас, урок по легоритъм, СУ "Цар Симеон Велики" Видин
Снимка: радио Видин



Иновативен проект на видинското училище СУ "Цар Симеон Велики" цели да развие компетентностите на учениците от 3 до 10 клас, в  учебна среда, методика и оборудване, чрез използване на комплектите LEGO® Education. Проектът "Легоритъм"предoставя възможност за изграждане на специализирана среда от отворен тип, в която проектно-базираното обучение в направление STEAM подкрепя съвременните интереси на учениците, въвежда компетентностен модел и предефинира ролята на учителя - казва Владислава Георгиева, координатор на проекта:


3 клас, урок по легоритъм, СУ"Най-общо казано развиване на уменията на учениците в 21 век  и изграждане на положителна нагласа към STEAM и дисциплините. Проектът предлага решение, което помага за плавно преминаване към проектно-базирано обучение. Идеята е да се създаде положителна нагласа към STEM науките, екипната работа да се развие, да се развива креативността, критичното мислене, да научат нещата от живота чрез учене чрез игра и правене... Нашата цел е да работим върху по-големи проекти с много междупредметни връзки, като например можем да работим по проект "Пролетно почистване"... Залагаме на преструктуриране на учебното време, тоест да се съчетаят няколко учебни часа."


3 клас, урок по легоритъм, СУПървите експериментални уроци се провеждат в 3-ти клас. Децата работят разделени по двама в екип, те взаимно си помагат и сглобяват роботчето Рачо, което всъщност е раче, теглещо ремарке. Преди да започне сглобяването те гледат  филмче, в което са показани различни видове превоз - с кучета, с джип, с лодка. Урокът цели децата да разберат какво представляват  масата и сцеплението на предметите при движение.

Сред двойките в екип са  Зара и Ванеса , Мария и Диана, Коце и Мартин, Александра и Калин:


"Правим роботи, които после ще вървят. Този робот се казва Рачо... Лесно се правят, има стъпки и трябва да внимаваме, за да ни се получи. На нас ни е много интересно. Това е като компютърно моделиране, просто тук правим роботи... Тук творим, играем, забавляваме се, много ни харесва... Хората могат да се занимават с роботика, за да могат да се усъвършенстват."


Зара и Ванеса, 3 клас, урок по легоритъм, СУВаня Кръстева, преподава компютърно моделиране и информационни технологии: 


"От тази година стартира обучението посредством лего. Опитваме се да интегрираме учебния материал към конструиране и самоопознаване на света от децата, интересът е достатъчно голям."


Луиза Антова е класен ръководител на класа:

"Днес изградихме моделче със средна степен на сложност. Идеята беше да се изяснят силите на триене, маса на телата и взаимовръзка по "Човек и природа". Децата се справят добре и работят с голям интерес и желание... Това е иновативен модел, така прохождаме учениците и учителите."


легоконструктор, урок по легоритъм, СУКъм края на първата година на проекта учителите ще  проведат експериментални учебни занятия и ще се измерят нагласите и впечатленията на учениците от 3. и 5. клас. Целта на първите учебни проекти с използване на ЛЕГО  конструктор е да се създаде цялостно образователно преживяване за учениците и формиране на  устойчиви умения и разбирания.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50