Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден срещу цензурата в интернет

Снимка: Радио Видин

Днес, 12 март, отбелязваме Световния ден срещу цензурата в интернет. Инициативата се чества от 2008 година по идея на "Амнести интернешънъл" и "Репортери без граници". Един от поводите за учредяването на този ден е необходимостта да се обърне внимание върху използването на технологиите по безопасен начин, обясни Захари Янков от “Амнести интернешънъл България”:

"Както навсякъде се говори, ние сме в дигитална сфера... Най-важният поток на информация се случва през интернет. Информацията я получаваме основно през интернет. Вече не е важно примерно за една авторитарна власт да контролира вестниците, по-важно е да контролира именно интернет. И цензурата в интернет може да приеме доста форми. Най-бруталната и очевидна е просто спиране на интернет в даден регион. През изминалата година наблюдавахме това в Беларус. Тази година го виждаме в Мианмар след преврата..." 

В проучване, публикувано от Comparitech.com, се правят сравнения по държави, за да се установи кои от тях налагат най-строгите интернет ограничения и къде гражданите могат да се ползват с най-голяма свобода онлайн. Това включва ограничения или забрани за торенти, порнография, социални медии и VPN и ограничения или тежка цензура на политическите медии. В проучването се оценява всяка държава по пет критерия, като всеки носи по две точки. Една точка се дава, ако съдържанието - торенти, порнография, медии, социални медии, VPN мрежи, е ограничено, но достъпно, и две точки - ако е забранено изцяло. Колкото по-висок е резултатът, толкова повече цензура. България получава едва 2 точки от максималните възможни 10. 1 точка се присъжда на страната ни заради частично ограничение на торентите, а другата една точка идва заради свободата на политическите медии. България има еднакъв брой точки с Албания, Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия и Грузия. 

Каква е ситуацията в България?

"България е един любопитен пример. В България нямаме спиране на интернет, нямаме по същество цензура, нямаме спиране на сайтове, отделни. В това отношение българският интернет може да го наречем свободен. Имаше миналата година 2 опита да се направят промени в Закона за радиото и телевизията, другият беше през Закона за защита на личните данни. И двата законопроекта, които искаха да наложат механизъм за бързо и не много добре контролирано спиране на сайтове, не стигнаха далеч, въобще дори не влязоха в пленарна зала. Но все пак са един, как да кажа, притеснителен знак, че тази идея се върти в парламентарните кулоари", обясни Захари Янков.

Как трябва да проверим дали източникът е верен и как се прави проверката?

"Да кажем, ако преди казвахме: "Вижте дали статията има автор". Това вече не е достатъчно, защото доста често източниците на дезинформация съвсем откровено пишат някакво име за автор и това не е проблем за тях. Ако казваме: "Проверете дали има на други места да се среща информацията" и това също вече не е толкова голям проблем за източниците на дезинформация, защото те имат най-различни сайтове, обикновено свързани помежду си... Аз бих казал, че нали един субективен фактор тук трябва да има. Нали един вътрешен контрол на хората към това, което те виждат..." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да стане нашето сърце обител на Пресветата Троица

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение   – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен.   Светата Църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа. Господ казва:  "Който иска да..

публикувано на 15.09.24 в 08:00

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Видинските огнеборци демонстрираха пожарна и аварийно-спасителна техника

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов , началник на РСПБЗН: "Днес сме ситуирали на..

публикувано на 13.09.24 в 13:15

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Венелин Венелинов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24