Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на здравния инспектор

Снимка: Радио Видин

Денят на здравния инспектор е обявен с постановление на Министерския съвет през 1967 година, поради нарасналите изисквания за хигиенен контрол и осъзнатата значимост за прилагане на хигиенните принципи. Днес здравните инспектори са хората на предния фронт в грижата за опазването на общественото здраве. Това най-ясно се забелязва в условията на пандемия - работата им е свързана с трудности и риск, а така също и с отговорност за предприетите дейности.

"За момента сме по-назад в класацията на заразените в страната и дай Боже да останем така.", каза за Радио Видин директорът на Регионалната здравна инспекция, д-р Венцислав Владински:


"Работим доста с колегите. От сърце ги поздравявам с настоящия празник и им пожелавам да са живи и здрави... Всички, заети в изборния процес, ще бъдат ваксинирани. На новите членове ще им бъде направена само първата доза, защото няма как да направим втората до преди изборите. Втората ваксина ще бъде направена, когато им дойде времето след 3 седмици. Т.е., процесът няма да бъде завършен преди, а след изборите. За лицата, които са ваксинирани с ваксината на АстраЗенека, ще чакаме указания. Тяхната втора игла ще трябва да бъде някъде май месец. До тогава има достатъчно време да има яснота по въпроса за тяхното реваксиниране... За британския вариант на вируса знам, че по-лесно става при него процеса на заразяване. За смъртността е относително това да се каже... За новите ваксини още е много малко писано, трудно е да се говори все още за тях. По принцип противопоказанията са едни и същи за всички ваксини. Без значение, кой е производител на ваксината... Трудно ми е да отговоря, коя от ваксините е най-подходяща за възрастните хора, тъй като все пак не са достатъчно проучени двата вида ваксини- говоря за РНК и векторните... През април и май ще бъдат внесени още ваксини, така че ще има вече избор. На "Джонсън и Джонсън" я одобряват този месец и от април най-вероятно ще бъде в нашата страна.", обясни за Радио Видин д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ Видин.

 
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00