Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 март 2021 година

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Спад на случаите на коронавирус за последното денонощие в Северозапада. В област Видин е отчетена една положителна проба, в област Враца 28 и 6 в Монтана. 16 нови случая на COVID-19 са регистрирани в област Видин за периода 12 -  14 март, по данни на Регионална здравна инспекция. Най-много от новозаразените са от община Видин - 12, двама са в община Грамада и по един случаи има в общините Белоградчик и Димово.

Лечебните заведения във Врачанско са пълни. Област Враца е сред най-силно засегнатите от коронавирусна инфекция области, а заразените отдавна преминаха критичните 600 на 100 000 души. В Белодробната болница във Враца са хоспитализирани 60 доказано болни от вируса с PCR  тест. В лечебницата са заети всичките 80 легла.

511 души са с коронавирус в област Монтана към момента, съобщават от Регионалната здравна инспекция. 119 са хоспитализирани – 12 в Берковица, 28 в Лом, 49 в областната болница в Монтана и 20 в МБАЛ "Сити Клиник – Свети Георги". Останалите са в други лечебни заведения в страната. У дома се лекуват 392 лица.


От днес до 18 март на територията на цялата страна започва специализирана полицейска операция за повишаване на безопасността на движението по пътищата, съобщават от пътна полиция. Фокусът е насочен към правилното пресичане от пешеходци и на железопътни прелези, съобщи на брифинг главен инспектор Николай Крушарски от отдел "Пътна полиция"-  ГДНП. По време на акцията полицейските екипи ще следят за недопускане на неправилно движение по пътното платно, неправилно пресичане, неспазване на светлинните сигнали на светофарите и внезапно навлизане на платното за движение и др.


30 души с психически разстройства ще получават адекватни условия и подкрепа в новоизградените два центъра във Враца. Социалната инфраструктура бе открита от кмета Калин Каменов и осветена от Врачанския митрополит Григорий.


123 хил. лева са получили 29 фирми, регистрирани в област Видин от НАП по програмата за подкрепа с оборотен капитал на дружества, засегнати от противоепидемичните мерки, съобщават от приходното ведомство. От същата програма общо в страната са се възползвали 5 440 дружества, на които са платени 64 млн. лева. Частично одобрение са получили 3 фирми, а откази са постановени за 33 кандидати, които не са отговаряли на изискванията за отпускането на помощта.


122 987 избиратели в област Монтана имат право на глас в парламентарните избори на 4 април, съобщи в Посоките на делника Ивайло Георгиев - говорител на Райннната избирателна комисия в Монтана. Възможност за гласуване с машини ще има в секциите с не по-малко от 300 избиратели, към момента броят на тези секции на територията на област Монтана е 188. В тези секции избирателят може да избира вида на гласуване чрез машини или чрез хартиена бюлетина, уточни Ивайло Георгиев.


Започна 13-тото издание на  Националния  фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". И тази година събитието ще се проведе под формата на видеоконкурс. Творческият форум се организира от Общинския младежки дом - Монтана в  партньорство със сдружение "Младежки Северозапад” и школа по български народни танци "Стоянови".

5 проекта за чиста околна среда са одобрени в община Видин.  Одобрени са проектите на две кметства, две детски градини и едно училище от община Видин, които са кандидатствали в конкурс на тема "Обичам природата - и аз участвам", проведен в рамките на Националната кампания "Чиста околна среда - 2021 г." на Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Пациент от Видин и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания "Живот със сърдечна недостатъчност" на Института за здравно образование. 

Община Вършец отделя над 70 000 лева за културния календар на града и селата. Сред акцентите е 13-тото издание на Националния преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави, който е предвиден за 7 и 8-ми май. От 21 до 24 май ще се проведе Фестивалът на козето мляко, организиран от фондация „Нова култура“ със съдействието на Общината, в село Горна Бела речка.

Учениците от 5 до 12 клас в община Козлодуй от днес преминаха към обучение от разстояние в електронна среда, за периода от 15.03.2021 г. до 26.03.2021 г. Това реши на свое заседание миналата седмица Общинският кризисен щаб. В периода от 12.03.2021 г. до 31.03.2021 г. отсъствията на децата, записани за задължително предучилищно образование, в детските градини и в училищата на територията на община Козлодуй, ще се смятат за такива по уважителни причини и ще са допустими по желание на родителите след писмено уведомяване на директора. В училищата е създадена необходимата организация за осъществяване на дистанционното обучение.

Божидар Николов от видинската Природо- математическа гимназия "Екзарх Антим I" се класира на първо място за област Видин при петокласниците на областния кръг на олимпиадата по география и икономика. Ученикът на Борислав Казашки постигна убедителните 183 точки от 200 възможни в първа състезателна група (учебно съдържание за 5.клас). Областният етап за тази възраст е последен за олимпиадата. В топ 12 на крайното класиране със силни резултати са още малдите видински математици- Борислав Младенов, Михаела Василева, Иван Иванов и Давид Стоянов.

Променя се местонахождението на избирателни секции №63 и №64 в град Видин, които първоначално е трябвало да бъдат в сградата на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), съобщават от общинската администрация. Те ще се помещават в Детска градина "Зорница", на ул. "Цар Симеон Велики" №68.

От днес започва Великият пост, който ще продължи 7 седмици. Великият пост припомня за 40-дневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Великден. Въздържанието от определени храни (най-вече на тези от животински произход) не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата.

Нови контейнери тип "Бобър" ще бъдат разположени до месец в село ГрадецТова обясни директорът на Общинското предприятие по чистота Емилиян Евтимов в отговор на въпрос на Радио Видин във връзка със сметосъбирането в селото и планираните от община Видин промени в организацията за поддържане на чистотата в населеното място.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48