Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По слушателски сигнал

Крайпътни отбивки потънаха в боклуци

5
Снимка: Радио Видин

Замърсени с отпадъци са крайпътните отбивки на второкласния път Дунавци - Арчар - Добри дол, по който преминава част от трафика към и от Дунав мост 2, сигнализираха слушатели на Радио Видин. Според жители и работещи в село Арчар шофьорите изхвърлят боклуци край пътя и това е довело до настоящата ситуация. Хората смятат, че грозната практика може да се прекрати, ако се поставят съдове за отпадъци:

"Ние сме от Лом, нататък е много зле пътят. Като цяло всичко е много зле, пътят е ужасен, не е чисто... Най-много зацапват камионите, които минават, понеже те си изхвърлят боклука ето така, директно, от прозореца или спират на отбивка, съберат, съберат, съберат, оставят си го ето така, директно, и си продължават. Би трябвало да има съдове за отпадъци, поне едни големи кръгли съм виждала на магистралата, и като мине камионът да събира боклука, да спре и да ги вземе. Иначе те така си хвърчат навсякъде, много грозна гледка... Мърсотия голяма, защото тировете спират и изхвърлят, даже съм убедена, защото мъжът ми е един от тях. Но съм виждала наистина, че се изхвърлят. Правят почивка, изхвърлят боклуци... Според мен трябва да има кофи, то и по границата няма кофи, тоалетни, доколкото знам. Спират, правят почивки и изхвърлят боклуци, това е." 

Снимка: Радио Видин
Шофьори от своя страна обясниха, че крайпътните отбивки не са снабдени с кошчета за боклук и това е причината за сегашното им състояние. Най-замърсен е именно участъкът от Дунавци до Добри дол. 

"В този участък е много мизерия, много проблеми се случват, обаче сигурно имате представа и не веднъж сте сезирани за опашките, които се получават от около 16 до 18 км. Камионът като стои от 6 до 8 часа много ясно, че ще има битови и какви ли не отпадъци. Трябва да има не само съдове за отпадъци, но и тоалетни... То се вижда, какво да ви кажа, под всякаква критика. Навсякъде, където се събират опашки, е така, и от другата страна в Румъния е същото положение. Тук няма опашки, но където има трафик и спират, тук например за вода да си наливат... Но така е,  по принцип е така и в Румъния. В останалата част на Европа не е така, там си чистят хората, има си хора за всичко, плащаме си магистралите, ама си ги чистят... Всичко е до долу от Видин до Добри дол. Каква е причината - трафикът. Тираджиите спират, вие някъде да виждате химически тоалетни по пътя, или каквото и да е било - няма. Само тук в този участък е така, но сега като тировете започнаха да минават след Добри дол, нагоре към Монтана през Студено буче ще стане и нататък... Добри дол - Виден е доста зле, наистина не е почистено..."

Снимка: Радио ВидинПътят преминава през територията на общините Видин и Димово, но се стопанисва от агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Въпреки това общински служители периодично правят уборка на замърсените участъци, обясни кметът на Димово Светослав Славчев:

"Главният път е на АПИ, но въпреки всичко, когато ние имаме възможност, макар че вече програмите са доста съкратени като физическа сила и хора, които участват, защото това са възможностите на Общината - хора, които са по програми да бъдат ползвани, ние продължаваме да чистим около пътя, особено в населеното място, което е около пътя, отбивките. Ето в момента даже имаме за петък самата общинска администрация ще излезе да се почисти една от отбивките, която е за Септемврийци, защото там е доста замърсено от пътникопотока, най-вече. Така че чистим, чистим с наличните средства, които имаме, и с хората, които са в общинската администрация, много често петъчния ден се върши тази работа."

Попитахме и стопанина на пътя - Агенция "Пътна инфраструктура", какви мерки предприема за поддържане на чистотата, защо е допусната настоящата ситуация и ще бъдат ли поставени съдове за отпадъци. От пресцентъра на институцията отговориха:

"Ежемесечно Областно пътно управление – Видин възлага на пътноподдържащата фирма да почисти местата за аварийно спиране и площадките за краткотраен отдих по републиканските пътища в областта. На второкласния път II-11 Дунавци - Арчар - Добри дол също се извършва регулярно почистване, събиране и извозване на отпадъците. Често обаче почистените бетонови съдове за кратко време отново се запълват с отпадъци поради интензивния трафик по трасето. Освен това те са и обект на кражба и вандализъм. Областно пътно управление – Видин полага усилия за навременното възстановяване на съдовете за смет и там, където такива липсват или са с нарушена цялост, ще бъдат поставени нови в най-кратки срокове."

     





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише . Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание . Според Лора Йорданова , експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес. Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции . Той напомни, че през 2023 г. са издадени..

публикувано на 15.04.24 в 14:31

В „Музикална зона“ слушаме магнетичната Caro Emerald

 Днес ще насочим вниманието си към едно холандско бижу, познато със сценичното си име  Каро Емералд.  Не ни трябват много причини, за да я харесаме. Музиката стига. Със сигурност сте слушали супер приятното парче Back it up, което стана нейна запазена марка и трамплин към голяма сцена. От вокален педагог и певица, по-скоро запалена по..

публикувано на 15.04.24 в 09:00