Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По слушателски сигнал

Крайпътни отбивки потънаха в боклуци

5
Снимка: Радио Видин

Замърсени с отпадъци са крайпътните отбивки на второкласния път Дунавци - Арчар - Добри дол, по който преминава част от трафика към и от Дунав мост 2, сигнализираха слушатели на Радио Видин. Според жители и работещи в село Арчар шофьорите изхвърлят боклуци край пътя и това е довело до настоящата ситуация. Хората смятат, че грозната практика може да се прекрати, ако се поставят съдове за отпадъци:

"Ние сме от Лом, нататък е много зле пътят. Като цяло всичко е много зле, пътят е ужасен, не е чисто... Най-много зацапват камионите, които минават, понеже те си изхвърлят боклука ето така, директно, от прозореца или спират на отбивка, съберат, съберат, съберат, оставят си го ето така, директно, и си продължават. Би трябвало да има съдове за отпадъци, поне едни големи кръгли съм виждала на магистралата, и като мине камионът да събира боклука, да спре и да ги вземе. Иначе те така си хвърчат навсякъде, много грозна гледка... Мърсотия голяма, защото тировете спират и изхвърлят, даже съм убедена, защото мъжът ми е един от тях. Но съм виждала наистина, че се изхвърлят. Правят почивка, изхвърлят боклуци... Според мен трябва да има кофи, то и по границата няма кофи, тоалетни, доколкото знам. Спират, правят почивки и изхвърлят боклуци, това е." 

Снимка: Радио Видин
Шофьори от своя страна обясниха, че крайпътните отбивки не са снабдени с кошчета за боклук и това е причината за сегашното им състояние. Най-замърсен е именно участъкът от Дунавци до Добри дол. 

"В този участък е много мизерия, много проблеми се случват, обаче сигурно имате представа и не веднъж сте сезирани за опашките, които се получават от около 16 до 18 км. Камионът като стои от 6 до 8 часа много ясно, че ще има битови и какви ли не отпадъци. Трябва да има не само съдове за отпадъци, но и тоалетни... То се вижда, какво да ви кажа, под всякаква критика. Навсякъде, където се събират опашки, е така, и от другата страна в Румъния е същото положение. Тук няма опашки, но където има трафик и спират, тук например за вода да си наливат... Но така е,  по принцип е така и в Румъния. В останалата част на Европа не е така, там си чистят хората, има си хора за всичко, плащаме си магистралите, ама си ги чистят... Всичко е до долу от Видин до Добри дол. Каква е причината - трафикът. Тираджиите спират, вие някъде да виждате химически тоалетни по пътя, или каквото и да е било - няма. Само тук в този участък е така, но сега като тировете започнаха да минават след Добри дол, нагоре към Монтана през Студено буче ще стане и нататък... Добри дол - Виден е доста зле, наистина не е почистено..."

Снимка: Радио ВидинПътят преминава през територията на общините Видин и Димово, но се стопанисва от агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Въпреки това общински служители периодично правят уборка на замърсените участъци, обясни кметът на Димово Светослав Славчев:

"Главният път е на АПИ, но въпреки всичко, когато ние имаме възможност, макар че вече програмите са доста съкратени като физическа сила и хора, които участват, защото това са възможностите на Общината - хора, които са по програми да бъдат ползвани, ние продължаваме да чистим около пътя, особено в населеното място, което е около пътя, отбивките. Ето в момента даже имаме за петък самата общинска администрация ще излезе да се почисти една от отбивките, която е за Септемврийци, защото там е доста замърсено от пътникопотока, най-вече. Така че чистим, чистим с наличните средства, които имаме, и с хората, които са в общинската администрация, много често петъчния ден се върши тази работа."

Попитахме и стопанина на пътя - Агенция "Пътна инфраструктура", какви мерки предприема за поддържане на чистотата, защо е допусната настоящата ситуация и ще бъдат ли поставени съдове за отпадъци. От пресцентъра на институцията отговориха:

"Ежемесечно Областно пътно управление – Видин възлага на пътноподдържащата фирма да почисти местата за аварийно спиране и площадките за краткотраен отдих по републиканските пътища в областта. На второкласния път II-11 Дунавци - Арчар - Добри дол също се извършва регулярно почистване, събиране и извозване на отпадъците. Често обаче почистените бетонови съдове за кратко време отново се запълват с отпадъци поради интензивния трафик по трасето. Освен това те са и обект на кражба и вандализъм. Областно пътно управление – Видин полага усилия за навременното възстановяване на съдовете за смет и там, където такива липсват или са с нарушена цялост, ще бъдат поставени нови в най-кратки срокове."

     





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45