Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По слушателски сигнал

Крайпътни отбивки потънаха в боклуци

5
Снимка: Радио Видин

Замърсени с отпадъци са крайпътните отбивки на второкласния път Дунавци - Арчар - Добри дол, по който преминава част от трафика към и от Дунав мост 2, сигнализираха слушатели на Радио Видин. Според жители и работещи в село Арчар шофьорите изхвърлят боклуци край пътя и това е довело до настоящата ситуация. Хората смятат, че грозната практика може да се прекрати, ако се поставят съдове за отпадъци:

"Ние сме от Лом, нататък е много зле пътят. Като цяло всичко е много зле, пътят е ужасен, не е чисто... Най-много зацапват камионите, които минават, понеже те си изхвърлят боклука ето така, директно, от прозореца или спират на отбивка, съберат, съберат, съберат, оставят си го ето така, директно, и си продължават. Би трябвало да има съдове за отпадъци, поне едни големи кръгли съм виждала на магистралата, и като мине камионът да събира боклука, да спре и да ги вземе. Иначе те така си хвърчат навсякъде, много грозна гледка... Мърсотия голяма, защото тировете спират и изхвърлят, даже съм убедена, защото мъжът ми е един от тях. Но съм виждала наистина, че се изхвърлят. Правят почивка, изхвърлят боклуци... Според мен трябва да има кофи, то и по границата няма кофи, тоалетни, доколкото знам. Спират, правят почивки и изхвърлят боклуци, това е." 

Снимка: Радио Видин
Шофьори от своя страна обясниха, че крайпътните отбивки не са снабдени с кошчета за боклук и това е причината за сегашното им състояние. Най-замърсен е именно участъкът от Дунавци до Добри дол. 

"В този участък е много мизерия, много проблеми се случват, обаче сигурно имате представа и не веднъж сте сезирани за опашките, които се получават от около 16 до 18 км. Камионът като стои от 6 до 8 часа много ясно, че ще има битови и какви ли не отпадъци. Трябва да има не само съдове за отпадъци, но и тоалетни... То се вижда, какво да ви кажа, под всякаква критика. Навсякъде, където се събират опашки, е така, и от другата страна в Румъния е същото положение. Тук няма опашки, но където има трафик и спират, тук например за вода да си наливат... Но така е,  по принцип е така и в Румъния. В останалата част на Европа не е така, там си чистят хората, има си хора за всичко, плащаме си магистралите, ама си ги чистят... Всичко е до долу от Видин до Добри дол. Каква е причината - трафикът. Тираджиите спират, вие някъде да виждате химически тоалетни по пътя, или каквото и да е било - няма. Само тук в този участък е така, но сега като тировете започнаха да минават след Добри дол, нагоре към Монтана през Студено буче ще стане и нататък... Добри дол - Виден е доста зле, наистина не е почистено..."

Снимка: Радио ВидинПътят преминава през територията на общините Видин и Димово, но се стопанисва от агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Въпреки това общински служители периодично правят уборка на замърсените участъци, обясни кметът на Димово Светослав Славчев:

"Главният път е на АПИ, но въпреки всичко, когато ние имаме възможност, макар че вече програмите са доста съкратени като физическа сила и хора, които участват, защото това са възможностите на Общината - хора, които са по програми да бъдат ползвани, ние продължаваме да чистим около пътя, особено в населеното място, което е около пътя, отбивките. Ето в момента даже имаме за петък самата общинска администрация ще излезе да се почисти една от отбивките, която е за Септемврийци, защото там е доста замърсено от пътникопотока, най-вече. Така че чистим, чистим с наличните средства, които имаме, и с хората, които са в общинската администрация, много често петъчния ден се върши тази работа."

Попитахме и стопанина на пътя - Агенция "Пътна инфраструктура", какви мерки предприема за поддържане на чистотата, защо е допусната настоящата ситуация и ще бъдат ли поставени съдове за отпадъци. От пресцентъра на институцията отговориха:

"Ежемесечно Областно пътно управление – Видин възлага на пътноподдържащата фирма да почисти местата за аварийно спиране и площадките за краткотраен отдих по републиканските пътища в областта. На второкласния път II-11 Дунавци - Арчар - Добри дол също се извършва регулярно почистване, събиране и извозване на отпадъците. Често обаче почистените бетонови съдове за кратко време отново се запълват с отпадъци поради интензивния трафик по трасето. Освен това те са и обект на кражба и вандализъм. Областно пътно управление – Видин полага усилия за навременното възстановяване на съдовете за смет и там, където такива липсват или са с нарушена цялост, ще бъдат поставени нови в най-кратки срокове."

     Галерия

Вижте още

Поредица от инициативи за Деня на Европа във Враца

Деня на Европа ще бъде отбелязан във Враца с п оредица от интересни събития. Организатори на проявите са  Европа директно - Враца. На 9 май ще  има много викторини, изложба с плакати посветени на празника. С отворени врати за информация ще са центровете Ентърпрайс юроп нетуърк Враца и на Европа директно, към търговско промишлената палата, обясни..

публикувано на 07.05.21 в 16:39

"Бягай с усмивка" - подкрепа за лечение на деца с лицеви аномалии

Благотворителен пробег във Врачанския Балкан набира средства за Асоциация "Лицеви Аномалии". С тях ще се помогне за терапиите на деца. Пробегът ще е на 23 май, а трасето е от 21 километра. Призивът е за бягате с усмивка по Ботевите пътеки, казва организаторът Методи Симеонов: "Инициативата е в полза на децата с вродени аномалии,..

публикувано на 07.05.21 в 14:00

7 май - Ден на радиото и телевизията

Денят на радиото и телевизията 7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия. Чества се в България като Ден на радиото и телевизията, в чест на 50-годишнината от създаването на радиото.  Радио Видин е 7-та Регионална радиостанция на БНР. За 12 години в ефира на Северозапада сме разпознаваема и слушана..

публикувано на 07.05.21 в 13:01

Гложене - село с поглед към бъдеще

Село Гложене  се намира   в Северозападна България  в местността "Златията". Разположено е на левия бряг на река Огоста. Намира се на 14 км от общинския център Козлодуй, на 67 км от областния център Враца, и на 180 км от  София. Смята се, че името му идва от  широкоразпространения тук храст глог. Според археолога и краевед Богдан Николов в центъра на..

публикувано на 07.05.21 в 12:20

Как въвеждането на дистанционна работа помага в битката срещу COVID-19?

Европейският парламент гласува резолюция за създаването на нов европейски закон, чиято цел е да защити правата на дистанционно работещите. Здравната криза, причинена от пандемията, заради  COVID-19, накара правителствата да предприемат безпрецедентна стъпка за затваряне на много работни места, с изключение на тези, които предоставят основни стоки и..

публикувано на 07.05.21 в 10:30
книгата на проф Младенов

Паметна плоча на проф. д-р Младенов откриват в Ново село

Паметна плоча на проф. д-р Максим Младенов ще  бъде открита  в Ново село н а 11 май .  В центъра на селото  е издигнат  паметник на новоселските народни будители. До скоро там стояха две имена. Първото е на арх. Илия Попов, дарил на Ново село две култови сгради - читалището и часовниковата кула, които днес са паметници на културата. Второто е на..

публикувано на 07.05.21 в 10:25

Информационна среща за НАТУРА 2000 се проведе във Видин

Европейската мрежа е създадена на принципа за опазване на конкретни видове или конкретни местообитания.  "Ние не опазваме цялата територия сама по себе си, а на базата на строго научни критерии идентифицираме видове животни или растения, които са ценни за общността и природни местообитания, които са ценни за общността и насочваме всички усилия..

публикувано на 06.05.21 в 18:39