Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпределиха субсидиите за спортните клубове във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Заседание с две точки в дневния ред проведе Общинският съвет във Видин. Съветниците гласуваха с 26 гласа "за" и трима "въздържал се", без коментари и дебати, отдаването под наем на земеделска земя- частна общинска собственост с площ 80 872 квадратни метра. Срокът е една година, а целта е използването му за депониране на негоден материал, при начална тръжна цена за месечен наем на имота 560 лева, като след окончателното приключване на дейността теренът да бъде почистен и върнат в състояние, годно за ползването му по предназначение като земеделска земя. Поземленият имот се намира в село Бела Рада, местността "Припека". Интересът към земята е заявен от фирмата изпълнител на отсечката Видин-пътен възел Макреш, част от модернизацията на пътя Видин - Ботевград. 

Дискусии предизвика разпределянето на субсидиите за спортните клубове. Средствата са в размер на 150 хиляди лева и са разпределени на 17 спортни клуба. Преди гласуването общинският съветник Десислава Димитрова попита защо спортни клубове нямат искане за финансови средства и проектобюджет, а им е гласувана сума за субсидия и защо на днешното заседание няма представители на спортните клубове:

"По какъв начин са уведомени тези представители на 17 клуба, на които трябва да гласуваме средства и защо няма нито един присъстващ."

Председателят на Общинския съвет Генади Велков отговори:

"По начина, по който сте уведомени вие и медиите."

Парите за спорт са разпределени от експертна комисия на база Наредбата за условията, реда за финансиране и подпомагане на физическата активност, физическото възпитание и спортно- туристическата дейност. 

"Чета края на протокола на комисията за спорта, която разделя парите: "В процеса на работа на комисията се откриха сериозни пропуски в така действащата нормативна уредба, касаеща точните, ясни и прецизни критерии за оценка дейността на клубовете, както и липсата им при последващо осчетоводяване на предоставените финансови документи. Комисията счита, че следва да се прецизира сега действащата наредба." Уважаеми колеги, аз ще гласувам категорично против тази точка. Продължава разпределението на пари на тъмно. Самата комисия казва, че критериите са нечестни, осчетоводяването е нечестно, наредбата е некадърна и въпреки това се раздават пари на калпак", заяви общинският съветник Людмил Димитров.

Как са разпределяни парите обясни Наталия Милкова- председател на постоянната комисия за "Работа с децата, младежта, спорта и туризма" към Общинския съвет и член на Общинската експертна комисия за спорт:

"Ако трябва да сме честни, три от клубовете не трябва въобще да получават финансово подпомагане. И това не е от тази година, а от миналата година. Защото и тогава имаше клубове, които не са си входили искане за финансови средства. Това е само подпомагане, наистина не бива да го забравяме. Наредбата наистина трябва много да се прецизира относно критериите, счетоводната схема и може би е време да помислим как да разделим колективните от индивидуалните спортове."

С 19 гласа "за", 9 "против" и 1 "въздържал се", предложението беше прието. Кой клуб колко средства получи, ще научите в предаването "Клуб спорт" по РАДИО ВИДИН тази неделя. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30