Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 "зелени" проекта ще бъдат финансирани в област Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Проектите са одобрени в рамките на Националната кампания "Чиста околна среда 2021 г." в традиционния годишен конкурс "Обичам природата - и аз участвам", проведен от МОСВ и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Бенефициенти са общини, кметства, училища, детски градини и Центрове за подкрепа на личностното развитие/Обединени детски комплекси. За реализиране на всеки класиран проект се предоставят средства в размер до 10 000 лева (с ДДС) за общини и кметства и до 5 000 лева (с ДДС) за учебни заведения. Със средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда ще бъдат финансирани различни "зелени" дейности. Един от одобрените проекти е "Зелен стражар за децата от детска градина "Русалка" в град Видин". 

"С този проект продължаваме една традиция на детска градина "Русалка" да включва децата в дейности с цел опазване на природата, а също и за възпитаване на по- добро отношение към всичко, което ни заобикаля. Идеята ни хрумна от това, че дворът на детска градина "Русалка", както и дворът на филиал "Здравец" са с много голяма площ. Почти двата двора са със 7 декара площ. Те имат ограда, но идеята ни е да посадим храсти хибискус или туя, с които да направим един жив плет до оградата. Ще бъде добре както за децата, така и за околните сгради в този район. Тази "зелена ограда", всъщност решението, което ни обедини е подчинено на следните мотиви- този жив плет ще защити дворното пространство от външните въздействия, от друга страна ще представлява един естествен щит от зелени храсти, ще въздейства естетически на игрите на децата. Другото, което целим е, че ще обедини усилията на педагогическия екип, на помощния персонал, в същото време ще мотивираме родителите и техните деца да се включат в създаването на тази "зелена" ограда", каза директорът на детска градина "Русалка" Красимира Виденова.

Сред одобрените 21 проекта в област Видин за финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) има инициативи на 11 учебни заведения и на 10 общини и кметства. Сред тях е село Водна в община Грамада. Те искат да правят "Зона за отдих при чешма "Трите чучура".

"Водата се е отклонила от водоизточника, откъдето извира водата и сега трябва да се сложат нови тръби, водата да се върне обратно в чешмата. Водата изтича покрай пътя. След това градинка, барбекю ще има, беседка, всичко ще бъде много красиво. Ние кандидатстваме вече втора или трета година с тая чешма. Пътят тук е хубав и всички се спират на тази чешма. След моста на влизане във Водна е, от Видин. Чешмата е с три големи корита, но е занемарена. Обрасла е от храсти, върби. Самите корени са запушили канала. Трябва да се изрежат тези върби, да се направи канал, да се положат нови тръби."

Одобрените "зелени" инициативи за област Видин през 2021 година са:
- Кметство Водна, община Грамада, област Видин - проект "Зона за отдих при чешма "Трите чучура", с. Водна";
- Кметство Срацимирово, община Грамада, област Видин - проект "Възстановяване на чешма и зона за отдих в с. Срацимирово";
- Кметство Извор, община Димово, област Видин - проект "Чисто, красиво и приветливо селце - Извор";
- Кметство Септемврийци, община Димово, област Видин - проект "Изграждане на привлекателен кът за отдих в централната част на с. Септемврийци";
- Община Ружинци - проект "Изграждане на еко-зона за отдих и игри в с. Ружинци";
- Кметство Дреновец, община Ружинци, област Видин - проект "Еко - велопарк";
- Кметство Тополовец, община Кула, област Видин - проект "Изграждане на площадка за фитнес на открито в с. Тополовец";
- Община Белоградчик - проект "Обновяване на детска площадка и изграждане на зона за отдих в междублоково пространство на локална улица в ж. к. "Здравец", гр. Белоградчик";
- Кметство Покрайна, община Видин - проект "Зона за отдих - с. Покрайна, общ. Видин";
- Кметство Капитановци, община Видин - проект "Красиво село";
- ОУ "Иван Вазов", гр. Видин - проект "Класна стая - част от природата от ОУ "Иван Вазов", гр. Видин";
- СУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Димово - проект "Училище на двора от СУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Димово";
- "Христо Ботев", с. Горни Лом, общ. Чупрене - проект "Природен кът";
- ОУ "Академик Михаил Димитров", с. Чупрене, област Видин - проект "Балканът, билките и ние";
- "Кокиче", с. Арчар, общ. Димово - проект "Щастливо детство сред чиста и зелена природа";
- ДГ "Слънце", гр. Димово - проект "Чиста природа - усмихнати и здрави деца";
- ДГ "Славейче", гр. Видин - проект "Екологични пътеки към знанието от ДГ "Славейче", гр. Видин";
- ДГ "Йонка Маркова", с. Бойница, обл. Видин - проект "Мечти в зелено - бъдеще осигурено от ДГ "Йонка Маркова", с. Бойница";
- ДГ "Иглика", гр. Белоградчик, обл. Видин - проект "Еко кът с билки и площадка за отдих и спорт";
- ДГ "Детелина", гр. Брегово - проект "Повишаване на екологичната култура на децата от ДГ "Детелина", гр. Брегово чрез закупуване на нови съоръжения за игра на открито, съд за разделно събиране на отпадъци и озеленяване";
- ДГ "Русалка", гр. Видин - проект "Зелен стражар за децата от ДГ "Русалка", гр. Видин".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задържаха двама пияни и един дрогиран водачи на автомобили в Монтана и Лом

Към 16.00 часа вчера в село Златия, община Вълчедръм, полицаите от Лом спрели за проверка лек автомобил. Оказало се, че шофьорът на 54 години от селото е неправоспособен. При тестването с техническо средство уредът отчел 2.27 промила алкохол в издишания от него въздух. Водачът на колата е отказал кръвна проба и е приел показанията. По случая е..

публикувано на 19.05.24 в 13:30

Българо-хърватска съвместна изложба откриват в Монтана

Изложба хърватска и българска графика ще бъде открита в Монтана на 21 май. Творбите са показвани в столицата преди години и сега ще бъде представени и на публиката в Монтана, каза Виолета Апостолова , художник-фотограф и организатор на изложбата. "Тази изложба е вследствие на моето присъствие в Хърватска. Аз бях там и работих с тези хора, двама..

публикувано на 19.05.24 в 13:21
Снимката е илюстративна.

Обработват с хербицид железопътното трасе в община Лом

Обработка с хербицид срещу плевели ще се извърши по железопътната линия на територията на община Лом, съобщават от ДП "Национална компания железопътна инфраструктура".  Наземното третиране е планирано за периода от 21 до 26 май 2024 г. и ще се осъществи при подходящи метеорологични условия. Пръскането ще започва рано сутрин и ще приключва до 10,00..

публикувано на 19.05.24 в 12:51

Стартира Националният литературен конкурс "Яна Язова"

Националният литературен конкурс "Яна Язова" стартира за 18-та поредна година. Организаторите от библиотеката при Народно читалище "Постоянство 1856” в Лом съобщават, че тази година в конкурса могат да се включат автори от 14 до 40 години. До три разказа или стихотворения в три екземпляра, които не са награждавани в други конкурси, е условието..

публикувано на 19.05.24 в 10:18

Над 2000 участници ще се включат в похода "По пътя на Ботевата чета"

Над 2000 участници се чакат да тръгнат по стъпките на Ботевата чета тази година. 76-ото издание на Националния туристически поход от Козлодуй до Околчица тръгва на 27 май от Дунава, за да стигне на 1 юни до българската Голгота.  Организатор на проявата е областната администрация във Враца, като губернаторът Надя Донкинска и заместникът й Николай Николов..

публикувано на 19.05.24 в 09:47

Община Лом удължи срока на социална услуга

Храна и продукти от първа необходимост се доставят на хора с увреждания и самотноживеещи от община Лом, които са в невъзможност за самообслужване, съобщават от местната общинска управа. Социалната услуга е по проект "Грижа в дома в община Лом" и включва също така заплащане на битови сметки, осигуряване на административни, битови и здравни услуги. За..

публикувано на 19.05.24 в 09:36

Млади таланти от Враца с награда в Хърватия

Млади музикални таланти от Враца спечелиха престижна награда от международен конкурс. Клавирното дуо на Моника Георгиева и Мария Филипова завоюваха първа награда в Хърватия.  Фестивалът "Quattromania 2024" се организира от Академия за изкуства и култура в четвъртия по големина град в Хърватия Осиек. Конкурсът е за клавирни дуа и композитори, и се..

публикувано на 19.05.24 в 09:06