Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православни не на думи, а на дело

Снимка: Софийска духовна семинария

Първата неделя на Великия пост, която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна.

"В името на Отца и Сина и Светия Дух! Първата неделя на Великия пост се нарича неделя на Тържеството на Православието – победа на Православието над лъжеученията и в частност над иконоборческата ерес. Иконоборците, отричайки почитането на иконите и свещените изображения, отричат най-главния християнски догмат – догмата за въплъщението. Отричат това, че всемогъщият Господ станал съвършен, реален човек, станал осезаем и описуем. Именно затова ние имаме право да Го изобразяваме на светите икони. В този ден ние се покланяме на образа на Христа Спасителя.

Чинът на Тържеството на Православието бил установен във Византия през 842 година, в първата неделя на Великия пост. Възникването на чина Тържество на Православието е историческо. Императорът и държавата в негово лице се стараели да подчинят на себе си Църквата, да подчинят религията, т. е. да използват Църквата за своите идеологически държавни цели. Църквата, макар и да почита държавната власт, но не се намира в зависимост от нея. Императорът искал със своята власт да забрани почитането на иконите, по силата на своите убеждения, на своя мироглед, политически настроения. Но Църквата пази вярата на своите отци и не зависи от силните на този свят. Църквата трябва да свидетелства за себе си пред обществото и да свидетелства гръмогласно, тя не трябва да се превръща в опаковка на властта. Ето този е постулатът, за който ще свидетелства Православието в своето Тържество. Към този период Църквата вече е определила основите на своето вероучение и основите на своето битие, т. е. догматическите норми, законите на нашата вяра и нравствените норми за това как трябва да живеем във вярата. Отстъплението от тези закони води към разпад, към грях, към унищожение на нашия духовен живот. И историята потвърждава това. Същото такова иконоборчество - запланирано, планомерно, целенасочено унищожение на християнството, е имало и в нашата страна. Няколко поколения хора са израснали в богоборчество. И днес в деня на Тържеството на Православието ние се молим за всички отпаднали от вярата, отпаднали от истината, молим се Господ да им даде дар на покаяние, защото без покаяние няма спасение. И ето Църквата ни казва: "Придобий мирен дух, влез в себе си". Ето позицията на християнина, която трябва да бъде днес в съвременното общество, позиция на воина Христов, от която се разпръскват всички дяволски козни.

До ден днешен нашето общество не е принесло покаяние за богоборчеството. А без такова покаяние за нас няма бъдеще. Църквата свидетелства за това в чина Тържество на Православието, наричайки нещата със собствените им имена - зло и добро, християнство и псевдо-християнство. Църквата ни говори, че не е възможно никакво свидетелство за истината без лично покаяние, без нравствено очистване. Ако ние сами не съответстваме със своя живот на тези християнски принципи, които ние проповядваме, то и нашата проповед ще бъде мъртва. Затова в дните на Великия пост целта на нашия духовен подвиг – това е обожението, ние трябва посредством покаянието да възродим в себе си образа Божи, сами да станем икона, на която да бъде изобразен Христос Спасителят, да бъдем християни в пълното разбиране смисъла на тази дума. И Господ ще ни даде най-голямото оръжие за укрепване на нашата вяра и в нашата духовна борба – това е молитвата. Да застанем на молитва и Господ ще ни помогне!"

Архиепископ Артемий /Кищенко/

В рубриката "Съвременна Библия" - Илия Ненов е човек с истинска дарба. За съжаление той е задържан по обвинение за производство на купища фалшиви пари и документи. Илия е един от милионите хора, избрали да употребят небесните си оригинални таланти за производство на земна фалшива стока. В сагата "Междузвездни войни" е описано това човешко терзание. Посланието на Библията е потвърдено. Небесно-дареното момче Анакин Скайуокър се превръща в зловещия Дарт Вейдър. Но в последната битка черният рицар Дарт Вейдър си спомня, че е роден да бъде светлото момче Анакин Скайуокър. Може би един ден и талантливият печатар Илия Ненов ще си спомни, че не е роден да бъде затворения фалшификатор. Между другото, знаете ли какво означава в превод фамилията Скайуокър? Може би тя има нещо общо с Илия, пък и с всички нас!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин през очите на туристите

Всеки, който е бил във Видин знае, че е малко, но чаровно градче, сгушено на брега на Дунав. През лятото то се превръща в истинска перла за туристите - български или чуждестранни, които акостират тук с големите круизни кораби. Всеки ден, през целия сезон, корабите превозват хора от различни краища на света – не само от Европа, но и от Америка,..

публикувано на 02.09.24 в 15:30
Симеон Матев

Симеон Матев: Септември има характера на летен месец

Климатичното лято приключи на 31 август в 23:59 часа. Три седмици ни разделят от 22 септември, когато настъпва астрономическата есен. Все по-близо ли е до нас третият сезон от календара или ще продължи тенденцията септември да се оформя като летен месец? По темата разговаряме с климатолога Симеон Матев,  преподавател в катедра "Климатология,..

публикувано на 02.09.24 в 15:17

Спортен психолог: Децата днес са като малки роботчета

Спортът играе важна роля в живота на децата, като предлага не само възможност за физическа активност, но и дава важни уроци, свързани с дисциплината, работата в екип и развиването на социални умения.  В съвременния свят, където технологиите често привличат вниманието на подрастващите, спортът става още по-важен за осигуряването на здравословен и..

публикувано на 02.09.24 в 10:30

"Неделник" от 1 септември 2024 година

Вече сме септември. Идва есен с песен. Искаме или не, тя ще дойде.  Темите днес: Северозападът има какво да покаже в туризма , а комбинацията от добре изградена мрежа от къщи за гости, местни ферми и и винарски изби привлича туристите. Преоткриват го и велосипедисти, а отделно от това, има богат календар от събития, които..

публикувано на 01.09.24 в 13:45

Вяра, молитва и пост – това са най-силните оръжия срещу "поднебесните духове на злобата", срещу болестите и изпитанията

Намираме се в Десета неделя след Петдесетница, в която си припомняме едно събитие от живота на Господ Иисус Христос, което ни разкрива неговата сила и величие, неговото човеколюбие и грижа за спасението на човешкия род. От днес е началото и на Църковната нова година. "Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая..

публикувано на 01.09.24 в 08:00

Първо издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев

Излезе от печат първото издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев . Един от най-успешните видински кметове е автор на няколко книги и стотици статии, но "Видинската книга" е смятана за най-важното му произведение. Самият Бърни Бончев отбелязва, че написването ѝ му е възложено през 1938 година от членовете на Дома на изкуствата и печата...

публикувано на 30.08.24 в 15:57

Випуск 1974 в Дреновец ще прекрачи отново училищния праг

50 години след своето завършване, випуск 1974 г. на Средно училище "Никола Й. Вапцаров" в село Дреновец ще прекрачи отново прага на своето училище. Това е първата им среща след последния училищен звънец. За да достигне до повече хора тази среща, с екипа на Радио Видин се свърза Ганка Герасимова , която е един от организаторите. Ето какво ни..

публикувано на 30.08.24 в 15:18