Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

130 години Драматичен театър Видин

Автор:
4
Снимка: Радио ВИДИН


Сградата на Драматичен Театър Видин е построена през 1891 г., което я прави първата сграда в България, построена специално за театър. За справка, сградата на Народния театър, който често наричат "първия театър", е завършена през 1907 година. 

Сградата във Видин е построена със средства, събирани от фонд "Постройка на театър "Вида", основан през 1887 г. от инициативен комитет. Първоначалният вътрешен изглед на залата наподобявал Миланската скала по своето разположение - с ложите и галерията. Местата над ложите в галерията били разположени амфитеатрално. Първият ред в галериите под балкона се състоял от 12 ложи - 6 отляво и 6 отдясно, а в средата, точно срещу сцената, била "централната" или "царската ложа". Във всяка ложа били поставени по 6 стола, а в "централната" - 12. Покривът на театъра бил стъклен, а осветлението било с газови лампи. 

Откриването на театъра е направено в навечерието на новата 1891 г. с общи покани за цялото видинско гражданство. 
За театъра и за спомените, свързани с него, както и за прекараните 35 години във видинския театър, от които 20 на директорския пост, разказва видинчанинът Петко Петков.
"69-та година като завърших тогава ВИТИЗ, сега НАТФИЗ (Висш институт за театрално изкуство “Кръстьо Сарафов”, който през 1995 година е преобразуван в академия и получава названието “Национална академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов” - б.а.), първо бях разпределен като актьор в Бургас, но се намеси тогава Петър Младенов - светла му памет - и ме преразпределиха във Видин, и оттогава до 2000-та година постоянно бях във Видин. Най-знаково представление, поне за мен, беше "Напразните усилия на любовта" на Шекспир, за което имам и награда".
Петко Петков става директор на театъра през 1983 година и е на този пост до 2000-та година. След това, през 2008 е поканен отново да стане директор на театъра и остава на поста до 2011 година. От 2014 година до момента е част от трупата на Драматично-куклен театър Враца.
"Има един много интересен факт. Когато едно малко момченце отива на откриването на театъра, върви по улицата и пита дядо си "Дядо, чия е тази голяма сграда?" Те са евреи били - дядо му казва - "Както за нас е Синагогата, както за Българите е Църквата, а за Турците - Джамията, така за всички нас, за всички нас, е Театъра".
През 1919 г. в гр. Видин се установява професионална актьорска трупа от 16 драматични актьори, начело с режисьора Панталей Хранов, към които се присъединяват 9 души местни актьори-любители и трупата става 25 души - 8 жени и 17 мъже. През 1953 г. театърът е одържавен и до 1968 г. носи името Народен театър - Видин, а по-късно през периода 1969 - 1971 г. - Драматичен театър - Видин. С Указ на Министерския съвет през 1972 г. Драматичен театър - Видин се преименува в Драматичен театър - "Владимир Трандафилов" - Видин. Настоящето му име е  Драматичен театър "Вида". Тази година той навършва 130 години.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15