Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

130 години Драматичен театър Видин

Автор:
4
Снимка: Радио ВИДИН


Сградата на Драматичен Театър Видин е построена през 1891 г., което я прави първата сграда в България, построена специално за театър. За справка, сградата на Народния театър, който често наричат "първия театър", е завършена през 1907 година. 

Сградата във Видин е построена със средства, събирани от фонд "Постройка на театър "Вида", основан през 1887 г. от инициативен комитет. Първоначалният вътрешен изглед на залата наподобявал Миланската скала по своето разположение - с ложите и галерията. Местата над ложите в галерията били разположени амфитеатрално. Първият ред в галериите под балкона се състоял от 12 ложи - 6 отляво и 6 отдясно, а в средата, точно срещу сцената, била "централната" или "царската ложа". Във всяка ложа били поставени по 6 стола, а в "централната" - 12. Покривът на театъра бил стъклен, а осветлението било с газови лампи. 

Откриването на театъра е направено в навечерието на новата 1891 г. с общи покани за цялото видинско гражданство. 
За театъра и за спомените, свързани с него, както и за прекараните 35 години във видинския театър, от които 20 на директорския пост, разказва видинчанинът Петко Петков.
"69-та година като завърших тогава ВИТИЗ, сега НАТФИЗ (Висш институт за театрално изкуство “Кръстьо Сарафов”, който през 1995 година е преобразуван в академия и получава названието “Национална академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов” - б.а.), първо бях разпределен като актьор в Бургас, но се намеси тогава Петър Младенов - светла му памет - и ме преразпределиха във Видин, и оттогава до 2000-та година постоянно бях във Видин. Най-знаково представление, поне за мен, беше "Напразните усилия на любовта" на Шекспир, за което имам и награда".
Петко Петков става директор на театъра през 1983 година и е на този пост до 2000-та година. След това, през 2008 е поканен отново да стане директор на театъра и остава на поста до 2011 година. От 2014 година до момента е част от трупата на Драматично-куклен театър Враца.
"Има един много интересен факт. Когато едно малко момченце отива на откриването на театъра, върви по улицата и пита дядо си "Дядо, чия е тази голяма сграда?" Те са евреи били - дядо му казва - "Както за нас е Синагогата, както за Българите е Църквата, а за Турците - Джамията, така за всички нас, за всички нас, е Театъра".
През 1919 г. в гр. Видин се установява професионална актьорска трупа от 16 драматични актьори, начело с режисьора Панталей Хранов, към които се присъединяват 9 души местни актьори-любители и трупата става 25 души - 8 жени и 17 мъже. През 1953 г. театърът е одържавен и до 1968 г. носи името Народен театър - Видин, а по-късно през периода 1969 - 1971 г. - Драматичен театър - Видин. С Указ на Министерския съвет през 1972 г. Драматичен театър - Видин се преименува в Драматичен театър - "Владимир Трандафилов" - Видин. Настоящето му име е  Драматичен театър "Вида". Тази година той навършва 130 години.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47