Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновяват детски площадки в Белоградчик

Снимка: Община Белоградчик

Община Белоградчик получи одобрение на два проекта по Национална кампания „Чиста околна среда – 2021 година” на  тема: „Обичам природата – и аз участвам”. Одобрените проекти са насочена към обновяването на две детски площадки в град Белоградчик, съобщава пресслужбата на общината.

По единият от проектите се предвижда обновяване на детска площадка и изграждане на зона за отдих в междублоково пространство на локална улица в ж.к. „Здравец”. Площадката се намира в един от най-оживените квартали на града и обслужва жителите в квартал „Здравец”, като общият брой на ползвателите е около 150 броя домакинства. Към момента на терена има нежелана растителност  и стари детски съоръжения, които са силно амортизирани. Проектното предложение предвижда облагородяване на съществуваща детска площадка със зона за отдих, с площ от 160 кв.м., от които 60 кв.м. да бъдат обособени като зона за отдих с изграждане на настилки, затревяване и засаждане на декоративна растителност, монтиране на беседка, пейка и кошчета за отпадъци, а в останалата площ от 100 кв.м. да бъде възстановена площадката за игра с монтиране на нови детски съоръжения.В проекта ще бъдат включени и живущите в квартала, които доброволно със съдействието на общината да извършат почистване на терена от отпадъци и растителност. Общата стойност на проекта е 9925, 00 лева, като дейностите трябва да приключат до края на месец ноември тази година.

Второто одобрено проектно предложение е на тема „Еко кът с билки и площадка за отдих и спорт”, което ще бъде реализирано в Детска градина „Иглика”, гр.Белоградчик. Целта на проекта е създаване на благоприятни условия за развитие на детската личност, чрез създаване на практики свързани с екологичната култура на децата в градината. Дейностите в проекта предвиждат изграждане на детска площадкас 50 кв.м.,  в двора на детската градина, която да бъде оборудвана с комбинирано детско съоръжение за катерене и пързаляне и детска люлка за деца от 3 до 12 годишна възраст, също и залесяване на двора с цветя, декоративни храсти и др. в съществуващите цветарници и обособени цветни лехи и последваща грижа за засадените растения. Освен това децата от ДГ „Иглика” ще бъдат включенив облагородяване на околната среда, чрез изграждане на обособен кът от двора на детската градина, където да бъдат засадени различни билки, което ще стимулира образователната работа за екологично възпитание и ще провокира екологично-отговорно поведение у децата. Ще бъде създаден и кът „Светът на  животните”, чрез закупуване на образователна игра, чиято цел е да се подредят, подобно на пъзел, шест различни картинки на животни – забавно занимание, по време на което децата ще се учат да познават животните. Играта ще бъде достъпна за деца с ограничени двигателни функции и до нея може да се осъществява достъп с инвалидна количка. Предвидената сума по проекта е 3324,18 лева, а срокът за изпълнение до края на месец октомври.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30