Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проект по медийна грамотност стартира в берковска гимназия

В Лесотехническа професионална гимназия - Берковица стартира проект "Адаптирани модели за дигитално гражданство в епидемична училищна среда". Oсновната му цел е насърчаване на медийната грамотност и гражданското образование.
 

"Проектът е насочен към минимизиране на негативното влияние на стереотипи и дезинформация от виртуалния свят, установено по време на социалната изолация и обучението в електронна среда във връзка с Covid-19." - обясни Мария Бончева, ръководител на проекта.


През обучението ще преминат 60 ученици. Като ще бъдат подготвени специални дидактически материали по медийна грамотност и активно гражданство. Специални флаери, изготвени и с помощта на участващите ученици, ще насърчават всички ученици към активно гражданство. На финала ще бъде проведен дебат със симулация на  референдум по значим за учениците въпрос. Проектът се администрира от Обществен съвет по образование - Алтернативна Монтана, който е бенефициент по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021 г. Общата стойност на проекта е 7 222,83 Евро /100 % финансиране от фонд Активни граждани България/. Очаква се проектът да бъде реализиран до месеца август 2021 г.


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още
книги

Кампания приканва ученици да дарят книги на училищните библиотеки

С призива "Бъди съвременен будител" кампанията за насърчаване на четенето и любовта към книгите "Купи 1 книга. Дари я на своето училище!" приканва учениците да дарят на училищната библиотека нова книга за Деня на народните будители - 1 ноември.   В специално създадената фейсбук страница на инициативата ще бъдат публикувани..

публикувано на 18.10.21 в 14:45

В „Музикална зона“ слушаме малката голяма музикална дива Кайли Миноуг

  Ще се насладим на песните на една дребна на ръст жена, но с големи постижения в областта на музиката. И въпреки, че вече е на 53г., Кайли Миноуг може да се похвали с нова музика, нова любов и нови рекорди в класациите.   Иконата в поп музиката покори световната сцена, сърцата  на меломаните и на мъжете, възвисявайки се едва 153 см. над земята. Докато..

публикувано на 18.10.21 в 09:53

"Неделник" от 17 октомври 2021 година

"Неделник"- а е тук. Предстои ви пътуване към центъра на Европа. Да, ще отидем до Брюксел , където завърши ​Европейската седмица на регионите и градовете. Това е е най-голямата годишна проява, провеждана в Брюксел, посветена на регионалната политика. Има много важни неща от там свързани със Северозапада. За събитието ще ни разказв а Мариана..

публикувано на 17.10.21 в 14:08

Доброто и лошото семе

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове. "Който има уши да слуша, нека слуша!" /Лк. 8 :15/..

публикувано на 17.10.21 в 08:00

Иван Лазаров, кмет на община Вършец: Продажбата на част от Медицинския център ще е от полза на всички

В края на септември общински съветници от Вършец организираха подписка срещу решение на Общинския съвет за продажба на част от поликлиниката в града. Един от инициаторите е общинският съветник Георги Найденов. Според него, решението е незаконно, защото не са били представени необходимите документи, както и инвестиционно предложение.    За..

публикувано на 15.10.21 в 13:46
кметство Войводово

Село Войводово - чешкото село

В село Войводово сме, единственото село в България, основано от чешки преселници, което  все още носи духа на чешката общност. Село Войводово е разположено в Северозападна България и влиза в пределите на община Мизия. Намира се на 5 км  от общинския център град Мизия.   Селото е основано от преселници от Банат - чешки и словашки протестанти, както..

публикувано на 15.10.21 в 12:00

Новият европейски Баухаус: съвременното лице на модернизма

Създаване на по-красиви, устойчиви и приобщаващи форми на съвместен живот: новият европейски Баухаус е творческа и междудисциплинарна инициатива за създаване на пространство за срещи с цел проектиране на бъдещи начини на живот , разположени на кръстопътя между изкуството, социалното приобщаване, науката и технологиите.  Инициативата довежда..

публикувано на 15.10.21 в 10:30