Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 26 март 2021 година

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин с онлайн събития за настъпването на пролетта

Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- Видин

Темите в "Едно" на 26 март 2021 година:

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"- Видин отново е в дистанционна връзка с потребителите. Заради мерките, които бяха наложени за овладяване на епидемията, засега това е единствената възможност да продължи работата на специалистите, а екипът на центъра е подготвен да се справи в такива условия. 

Едуард Тодоров, който помага на млади таланти във Видин да успяват и да сбъдват мечтите си, подари кинопрожекция на деца от Ружинци.

Организацията "Ангели за България", която  обединява за благотворителни каузи българи, живеещи в чужбина е с поредна дарителска акция във Видин. Тя е със съдействието на фондация "Подкрепа за реализация".

В ЦСРИ организираха онлайн събития, посветени на настъпването на пролетта.


На дистанционна работа с потребителите премина Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация". Екипът вече има опит и е подготвен, за да се справи в тази ситуация, каза организаторът "Социално обслужване" Юлита Петрова:

"От началото на годината няколко пъти променяме начина си на работа, като в началото започнахме дистанционно с потребителите, след това започнахме присъствено само с децата, после включихме и младежите, след което започнахме работа с всичките потребители присъствено, но поради увеличилата се бройка на заразени в общината и най-вече в града, от 10ти март решихме да преминем отново на дистанционна работа за наша сигурност и сигурност на потребителите."

Специалистите от центъра наскоро преминаха и поредното обучение:

"На 20-ти март за целия екип на центъра беше организирано онлайн обучение от Наталия Михайлова, което беше на тема "Водене на случай", тъй като сега, след като се промени Закона за социалните услуги, на нас ни се наложи да променим и някои неща, свързани с документацията, затова направихме едно такова обучение за целия екип." 

Тъй като в Центъра за социална рехабилитация и интеграция по традиция отбелязват сезонните празници, не пропуснаха и настъпването на пролетта. През всеки от дните тази седмица имаше събития, днес пък е награждаването на отличените. 

"Всяка година за сезонните празници ние провеждаме мероприятия, като тази година се наложи да направим нашето пролетно мероприятия онлайн, но тъй като е твърде малко само за едни ден да проведем нещата, решихме да посветим цяла седмица на пролетта. В понеделник бяхме предвидили нашите потребители да направят пролетни сладкиши с формата на цветя или да са декорирани с цветя, тъй като цветята са символ на пролетта. Във вторник беше пролетната работилница, в която нашата трудотерапевтка беше подготвила комплект с материали, които бяха раздадени предварително на потребителите. Те трябваше с този комплект да направят пролетна принцеса. В сряда беше спортното мероприятие, като кинезитерапевтът беше решил, че трябва да се проведе по малко по-различен начин"-  каза организаторът "Социално обслужване" Юлита Петрова. 

Четвъртък в ЦСРИ беше денят за поезия, а в петък бяха отличени участниците. 

Кулинарно състезание "Пролетен сладкар"  и арт- работилница "Пролетна творилница" привлякоха вниманието на потребителите през седмицата. За организацията разказва трудотерепевтът Моника Петкова:

"Решихме да обявим кулинарен конкурс, в който даваме свобода на потребителите да изберат и приготвят някакъв вид пролетно ястие...."

Фото състезанието "Купа пролет" в Центъра за социална рехабилитация и интеграция предизвика потребителите да покажат спортни умения. Участниците трябваше да направят своя снимка в изпълнение на комплекс от упражнения у дома или сред природата, обясни кинезитерапевтът Павел Павлов.

През тази седмица имаше и ден за поезия. В страницата на фондацията във фейсбук са качени видеа с рецитали на стихове за пролетта. Лора Цветанова, потребител на услугите в центъра, която има издадени няколко книги, написа стихотворение за пролетта.

Едуард Тодоров, който помага на видинските таланти с постижения в спорта или науката, подари кинопрожекция на деца от училището в Ружинци:

"Това е поредната прожекция, която исках да даря на децата, тъй като видях колко много радост донесе първата прожекция на дечицата. Някои от тях, доколкото зная, никога не са били на кино и не са гледали детски филми в такава обстановка и по този начин исках да зарадвам още деца, и се обърнах за помощ към Емилия Йосифова от фондация "Подкрепа за реализация". Тя беше много любезна и ми съдейства за осъществяването на тази идея. Този път заведохме деца от трети и четвърти клас в училището в село Ружинци на кинопрожекцията "Том и Джери"." 

Организацията "Ангели за България", която  обединява за благотворителни каузи българи, живеещи в чужбина е с поредна дарителска акция във Видин. Тя е със съдействието на фондация "Подкрепа за реализация", съобщи Даниела Иванова от екипа на Центъра за социална рехабилитация и интеграция:

"Тази година е втората поредна кампания. Първата беше през януари.  Сега стартира втората кампания заедно с "Ангели за България" със седалище в Лондон. Обхваща 75 социално слаби семейства. Хранителните продукти отново са на стойност 60 лева и ще обхванем Видин, Белоградчик и Ружинци." 

До края на март продуктите ще бъдат раздадени на нуждаещи се хора от трите общини. 

Ученици от "Интеракт клуб"- Видин също се включиха в дарителската кампания. За дейността на организацията разказва София Кехайова, президент на Интеракт клуб- Видин:

"Интеракт клуб", подобно на "Ротари клуб", но за младежи и ученици. Имаме различни благотворителни дейности и проекти, но сега заради пандемията е доста по-сложно..." 

Чуйте звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30