Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ники Станоев: По-трудно е да усмихнеш човек, отколкото да го накараш да се просълзи

Ники Станоев на гости и в Радио ВИДИН.
Снимка: Красимир Каменов


На 1 април в много страни по света се празнува Денят на хумора, сатирата, забавата, шегата и лъжата - макар и не официален празник, Денят на смеха е спечелил широка популярност.

Има няколко версии за същността на днешния ден: някои приписват зараждането на празника на древния Рим, където в средата на февруари, а не в началото на април, празнували Празника на глупците. Други пък казват, че този празник се дължи на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли риба по случай спирането на земетресение. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната.

Едно е сигурно: днешният ден носи своя национален колорит. 

По повод шегите и тяхната същност, потърсихме Ники Станоев - родения във Видин майстор на усмивката и стендъп комедията.

По-различен ли ще е този първи април с оглед на случващото се по света и у нас в последната година:

"Със сигурност ще е по-различен - защото няма да има масовите активности, на които сме свикнали да присъстваме под една или друга форма, дали пред или на сцената. Разликата е съществена. Естествено, пак ще се шегуваме. Ще има онлайн щуротии, както през целия този период от една година. Вече се адаптирахме, но не е каквото беше. Аз лично изкукуруквам. Не е моето темпо, различно е като начин на живот. Аз напоследък - преди 4-5 години - се върнах на сцената, всичко ми ври и кипи, с театрални представляние, със стендъпи. Толкова ми е готино, толкова се кефя, хората също го оценяват, но не е същото. Разбира се, трябва да се пазим и да бъдем внимателни".

Какво ни отне от гледна точка на хумора последната година:

"От хумора даже не съм сигурен, че ни е отнело. Особено в България сме по-чешити, особено в моя благ Видин - винаги обръщаме нещата, гледаме на нещата позитивно и забавно. Напоследък обаче не е хубаво да си позитивен - е, имам предвид тестове. Иначе ни провокира - да бъдем по-готини, креативни в смешките, в нещата и шегите. Отне ни обаче да излезем с приятели, да споделяме, да се забавляваме заедно, да седнем на една маса, да идем на едно събитие. Не е малко това, което го няма сега. Аз говоря и от двете страни, защото освен артист, и аз обичам да ходя на нещата, които се случват наживо - актьорска игра, кино. В средата е - със сигурност изолацията ни направи по-креативни".

Кое е по-различното в това да подготвиш комедийна роля пред сериозната и драматична такава:

"Все още няма продуценти сериозни, които да погледнат сериозно на нещата и да ми поверят такава сериозна роля. Подготовката и за едното, и за другото, както и всичко, свързано с актьорска игра - изисква се отдаденост. Ако не си, просто се пускаш по инерция и си личи много. Няма да анализирам чисто професионално, но зрителят може да усети. Ако не си отдаден изцяло, е тегаво, не е фън шуй. Подготовката на комедиен образ или драматичен образ зависи дали за кино, за театър или телевизия. Коренно различно е. Вече има нов хибрид, това е интернет. Той обединява всички неща. Може би в днешно време, въпреки че си противореча за онова, което казах за креативността - преди беше трудно да усмихнеш хората, а в днешно време е още по-трудно. Деликатно е, не става да правиш само шеги със злата китайска гад. Аз до ден днешен твърдя, че да правиш комедия, да усмихнеш човек, е по-трудно, отколкото да го накараш да пуснеш сълза".

Има ли роля, която все още не е изиграл:

"Със сигурност има, седят си там, надявам се да ме чакат, ако ли не - ще отида да си я взема. Ако ме питаш за конкретна - няма. Това е другото, което сме ние актьорите - ние сме артисти, реизпълнители - дават ни, ние изпълняваме. Аз напоследък спазвам актьорска хигиена - щастлив и радостен съм, че си подбирам нещата. Не приемам всичко, което ми предложат. Разбира се, прав съм, но не защото съм овен. Предизвикателство е да приемеш роля, която привидно не ти седи добре. Това е якото - да се пребориш и да изглежда добре. Не е само актьорът. Повечето хора отиват на кино, за да видят този артист. Ти работиш в Радиото - знаеш какъв екип има, за да достигне твоят глас до хората. В киното и театъра е същият процес".

Винаги ли е знаел, че ще бъде комедиен актьор:

"Аз съм това, което съм - комедиен актьор. Това правя. Не страдам от тези приказки. Така работи индустрията - когато си хванал нещо, правиш го, но от теб зависи дали ще се развиваш. Ако отхвърлям предизвикателства, когато няма подходящи такива, аз си ги създавам сам. Затова напоследък си правя моите неща - в Интернет, тубите, Тик тоци. Правя неща, не съм се отказал".

Какво е посланието на 1 април и как би се обърнал към хората днес:

"Свежари, ще използвам тази паразитна думичка - бъдете здрави, това е най-важното. Този период ни даде много време да останем сами със себе си, да станем по-креативни. Ползвайте това време - да създавате, да отворите шкафчето, да изкарате онова, което сте бутнали, защото не е имало време. Каквото и да е, действайте, правете. Другото, което е важно - усмихвайте се, а когато нещо ви хареса - не го подминавайте. Казвайте го на този, който ви радва. Когато нещо ви дразни - подминете го. В днешно време колко повече си активен към едно нещо - толкова повече му даваш роля, издигаш го нагоре. Ако нещо не ви кефи, игнорирайте го. Не се стискайте. Кефете се".


Вижте още

Пленер по дървопластика и живопис в берковското село Слатина

Започна Десето издание на пленера по дървопластика и живопис в село Слатина, община Берковица. Културната проява, се организира от резбаря Найден Кирилов с финансовата опора на синовете му Атанас и Кирил. Подкрепа оказва и Община Берковица. В събитието  участват художниците Емилия Върбанова, Мария Катилева, Петко Петков – Ломски, Георги Паунов -..

публикувано на 02.08.21 в 16:43

Има ли готовност видинска област за нова вълна на пандемията?

Преди дни, под председателството на областния управител Огнян Асенов, се проведе заседание на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин. Заседанието се проведе след като министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров , разпореди на директорите на Регионалните здравни инспекции да уведомят областните управители за приетия..

публикувано на 02.08.21 в 11:52

Никола Филипов: Служебният кабинет няма правомощия за пенсионна реформа

Социалната политика е прерогатив на редовните правителства, посочи Никола Филипов по повод повишението на пенсиите, предвидено от 1 октомври. "Важна тема, която остана на заден план заради политическите драми. Да се повишат пенсиите звучи добре, прекрасно е. Всяка една партия, която покачва пенсиите, си дава вид, че мисли за възрастните хора...

публикувано на 29.07.21 в 12:50
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Пенсионната реформа трябва да е насочена към младите

Държавната пенсионна система в България се намира в състояние на практически фалит. Държавният фонд "Пенсии" не може да бъде спасен. Неговите проблеми са хронични и се коренят в неговата фундаментална структура, посочват икономистите от Експертния клуб за икономика и политика и от Българското либертарианско общество . Πo-виcoĸaта пeнcиoннa..

публикувано на 29.07.21 в 10:30
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Пенсионната система е фундаментално нестабилна

Предложеното увеличение е обективно , но пенсионната система е фундаментално нестабилна , каза в "Посоките на делника" икономистът Георги Вулджев. "В дългосрочен план е сериозно натоварване на бюджета и социалните разходи, което е въпросително колко може да си го позволи НОИ с оглед на факта, че дефицитът се увеличи още повече заради..

публикувано на 29.07.21 в 10:20

Достатъчни ли са усилията на Северозапада за развитие на туризма?

Атракциите са тези, които привличат вниманието на туристите и именно те са част от първоначалната мотивация туристът да посети дадена дестинация. Те могат да се категоризират като природни- това са плажове, планини, паркове, изкуствено създадени- сгради, паметници, религиозни сгради, спортни съоръжения и такива за конференции, или културни- музеи,..

публикувано на 28.07.21 в 11:23
Пламен Стефанов

Пламен Стефанов: Политическата власт винаги овладява Прокуратурата

Въпросът за съдебната реформа е политически, не правен, каза в "Посоките на делника" юристът от Видин Пламен Стефанов . "Съдебната реформа е политически, не правен въпрос. В България има действащо законодателство, което с изключение на някои нормативни актове от последните десетина години, е сравнително добро, обслужава добро както гражданско-правната,..

публикувано на 27.07.21 в 10:35