Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ники Станоев: По-трудно е да усмихнеш човек, отколкото да го накараш да се просълзи

Ники Станоев на гости и в Радио ВИДИН.
Снимка: Красимир Каменов


На 1 април в много страни по света се празнува Денят на хумора, сатирата, забавата, шегата и лъжата - макар и не официален празник, Денят на смеха е спечелил широка популярност.

Има няколко версии за същността на днешния ден: някои приписват зараждането на празника на древния Рим, където в средата на февруари, а не в началото на април, празнували Празника на глупците. Други пък казват, че този празник се дължи на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли риба по случай спирането на земетресение. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната.

Едно е сигурно: днешният ден носи своя национален колорит. 

По повод шегите и тяхната същност, потърсихме Ники Станоев - родения във Видин майстор на усмивката и стендъп комедията.

По-различен ли ще е този първи април с оглед на случващото се по света и у нас в последната година:

"Със сигурност ще е по-различен - защото няма да има масовите активности, на които сме свикнали да присъстваме под една или друга форма, дали пред или на сцената. Разликата е съществена. Естествено, пак ще се шегуваме. Ще има онлайн щуротии, както през целия този период от една година. Вече се адаптирахме, но не е каквото беше. Аз лично изкукуруквам. Не е моето темпо, различно е като начин на живот. Аз напоследък - преди 4-5 години - се върнах на сцената, всичко ми ври и кипи, с театрални представляние, със стендъпи. Толкова ми е готино, толкова се кефя, хората също го оценяват, но не е същото. Разбира се, трябва да се пазим и да бъдем внимателни".

Какво ни отне от гледна точка на хумора последната година:

"От хумора даже не съм сигурен, че ни е отнело. Особено в България сме по-чешити, особено в моя благ Видин - винаги обръщаме нещата, гледаме на нещата позитивно и забавно. Напоследък обаче не е хубаво да си позитивен - е, имам предвид тестове. Иначе ни провокира - да бъдем по-готини, креативни в смешките, в нещата и шегите. Отне ни обаче да излезем с приятели, да споделяме, да се забавляваме заедно, да седнем на една маса, да идем на едно събитие. Не е малко това, което го няма сега. Аз говоря и от двете страни, защото освен артист, и аз обичам да ходя на нещата, които се случват наживо - актьорска игра, кино. В средата е - със сигурност изолацията ни направи по-креативни".

Кое е по-различното в това да подготвиш комедийна роля пред сериозната и драматична такава:

"Все още няма продуценти сериозни, които да погледнат сериозно на нещата и да ми поверят такава сериозна роля. Подготовката и за едното, и за другото, както и всичко, свързано с актьорска игра - изисква се отдаденост. Ако не си, просто се пускаш по инерция и си личи много. Няма да анализирам чисто професионално, но зрителят може да усети. Ако не си отдаден изцяло, е тегаво, не е фън шуй. Подготовката на комедиен образ или драматичен образ зависи дали за кино, за театър или телевизия. Коренно различно е. Вече има нов хибрид, това е интернет. Той обединява всички неща. Може би в днешно време, въпреки че си противореча за онова, което казах за креативността - преди беше трудно да усмихнеш хората, а в днешно време е още по-трудно. Деликатно е, не става да правиш само шеги със злата китайска гад. Аз до ден днешен твърдя, че да правиш комедия, да усмихнеш човек, е по-трудно, отколкото да го накараш да пуснеш сълза".

Има ли роля, която все още не е изиграл:

"Със сигурност има, седят си там, надявам се да ме чакат, ако ли не - ще отида да си я взема. Ако ме питаш за конкретна - няма. Това е другото, което сме ние актьорите - ние сме артисти, реизпълнители - дават ни, ние изпълняваме. Аз напоследък спазвам актьорска хигиена - щастлив и радостен съм, че си подбирам нещата. Не приемам всичко, което ми предложат. Разбира се, прав съм, но не защото съм овен. Предизвикателство е да приемеш роля, която привидно не ти седи добре. Това е якото - да се пребориш и да изглежда добре. Не е само актьорът. Повечето хора отиват на кино, за да видят този артист. Ти работиш в Радиото - знаеш какъв екип има, за да достигне твоят глас до хората. В киното и театъра е същият процес".

Винаги ли е знаел, че ще бъде комедиен актьор:

"Аз съм това, което съм - комедиен актьор. Това правя. Не страдам от тези приказки. Така работи индустрията - когато си хванал нещо, правиш го, но от теб зависи дали ще се развиваш. Ако отхвърлям предизвикателства, когато няма подходящи такива, аз си ги създавам сам. Затова напоследък си правя моите неща - в Интернет, тубите, Тик тоци. Правя неща, не съм се отказал".

Какво е посланието на 1 април и как би се обърнал към хората днес:

"Свежари, ще използвам тази паразитна думичка - бъдете здрави, това е най-важното. Този период ни даде много време да останем сами със себе си, да станем по-креативни. Ползвайте това време - да създавате, да отворите шкафчето, да изкарате онова, което сте бутнали, защото не е имало време. Каквото и да е, действайте, правете. Другото, което е важно - усмихвайте се, а когато нещо ви хареса - не го подминавайте. Казвайте го на този, който ви радва. Когато нещо ви дразни - подминете го. В днешно време колко повече си активен към едно нещо - толкова повече му даваш роля, издигаш го нагоре. Ако нещо не ви кефи, игнорирайте го. Не се стискайте. Кефете се".


Вижте още
Красимир Богданов от ВМРО

Красимир Богданов, ВМРО: Има доста обезпокояващи, антибългарски тенденциии в сегашното Народно събрание

ВМРО не успя да събере достатъчно подкрепа на 4 април и остана под прага за представителство в новия парламент. Как изглежда отстрани и отвън ситуацията в Народното събрание? За коментар потърсихме досегашния депутат и областен председател на ВМРО Враца Красимир Богданов . Радио Видин: Гледайки тона в Народното събрание, чувайки приоритети, които..

публикувано на 20.04.21 в 14:35

Михаил Миков: Партиите в парламента ясно да заявят какви цели преследват

Парламентарният вот на българските граждани определи изключително шарено Народно събрание- седем партии и коалиции получиха представителство в най-висшия орган на държаното управление. Бързо се видя обаче, че с тази конфигурация е трудно да се излъчи работещо и стабилно правителство. Най-голямата парламентарна група ГЕРБ остана в изолация, новите..

публикувано на 20.04.21 в 12:54

Туризъм в условията на пандемия- опасенията на пътуващите и тревогите в бранша

В очакване сме на почивните дни около празниците през май и вече планираме лятната си ваканция. Обикновено това е времето за пътувания и екскурзии, но какво да очакваме през настоящата година от туристическия сезон?  Проучване за равносметките и плановете на границата на два туристически сезона в условията на ковид  направи агенция "Галъп..

публикувано на 19.04.21 в 13:27

Експерти с рецепта за ускорен растеж

Дългосрочна визия за икономическото развитие на страната представиха експертите от Съвета по икономически и публични политики . Стратегията за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България акцентира върху ниски данъци и осигуровки, подобряване на бизнес средата, по-ефективни публични разходи и финансова децентрализация в помощ..

публикувано на 15.04.21 в 10:40

Изместват ли съвременните технологии човешкия фактор?

През последните години технологиите неизбежно навлизат във всички сфери на живота ни. В сферата на обслужването вече са налице множество възможности за използване на информационни технологии, които потенциално биха довели до постигане на по- високо качество, по- голям обхват и по- висока скорост на контролните процедури. Технологиите прогресивно..

публикувано на 14.04.21 в 13:14

Димитър Аврамов, ДПС Монтана: Безработицата и миграцията са най-големите проблеми на Северозапада

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители от Северозапада какви са ангажиментите им пред жителите на региона. Димитър Аврамов от ДПС е избран за депутат от област Монтана: - Приоритетите са да работим за развитието на региона, но първо трябва да видим дали ще се сформира управление и колко време ще продължи животът на това Народно..

публикувано на 13.04.21 в 14:03

Андрей Вълчев, Изправи се! Мутри вън!: Няма нужда от общи приказки, а от конкретни дела

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада. Като представител на област Враца, в 45-ото Народно събрание депутат ще бъде водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" юристът Андрей Вълчев : - Мога да Ви уверя, че по време на кампанията бях всеки ден сред хората. В срещите,..

публикувано на 13.04.21 в 13:52