Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Малин Маринов: Първоаприлската шега е терапия за обществото

Снимка: Радио ВИДИН


В своята "Поетика" Аристотел твърди, че за да ни въздейства истински, една творба трябва да е направена в съответствие със своята цел. Елементите в нея трябва да са в едно живо отношение, което да ни въздейства.  Същевременно тя трябва да е направена добре и това е също част от онова, което можем да наречем красиво.

Защо първоаприлската шега е терапия за обществото, обясни в "Посоките на делника" преподавателя по творческо писане и драма към школата във видинското читалище "Цвят" Малин Маринов.

 "Първоаприлската шега, която всъщност е комедия, е за забавление на хората. Тя засяга всички хора, които биха направили разликата между красивото и грозното, и голяма част от обществото, поне тази от него, която има чувство за хумор. Темите за етиката и естетиката ни препращат към Аристотел, който още преди хилядолетия представя ясно, че става въпрос за катарзис - т.е изчистването на личността от съответните емоции. В случая, когато говорим за комедия и шега, става въпрос за негативни натрупвания или когато улавяме грозотата в нашия идеал. Всеки човек има изградена ценна система, която е относителна спрямо всеобщата представа за добро и красота - т.е всеки си има свое виждане и свой идеал. Когато има нужда от баланс, от спокойство на душата, от изчистване на грозотата - посяга към комичната форма. Животните не се смеят, това ги различава от нас. Дали пък комедията е възможна при хора, нямащи чувство за хумор? Независимо дали е по-явно или по-представено на глас, но трябва човек да може да отчита разликата между красота и грозота. Първи април е възможност, както едно време е било в Римско време - когато е имало един такъв карнавален ден, в който слугите стават господари, а господарите стават слуги. Ето това е смяната на социалната роля. Ние в живота всички изпълняваме социална роля, дали по желание или не. Това е една възможност за всички посредством шегата, когато я приемем за безобидна форма на комедията, когато степента на грозота е сравнително малка и не застрашава нашия живот. С други думи - първоаприлската шега е терапия за обществото".

Малин Маринов е актьор, сценарист и режисьор, бивш директор на Експерименталния театър в НДК. Той е автор на "Приказки за добър живот" - домашен театър, в който актьорите могат да бъдат членовете на всяко едно българско семейство, а публиката - всички потребители на интернет.
По-различно ли е за един актьор да застане пред публика в по-забавна роля и какво изисква подготовката му за превъплъщението? Как се изгражда продукт и формат, който да забавлява?

"Аз лично като актьор не бих казал, че имам изключително богат опит, по-скоро приличен и задоволителен. Участвал съм в комедии, по-скоро в сатира, в които преобладаващото е, че както има комични ситуации, които са в известна степен социалнозначими или пропагандират критика, но не съм участвал в цялостен спектакъл под формата на гротеска. Опитвал съм да я постигна гротесковата форма на сцена, която за мен като търсещ творец е най-силната възможна в изкуството, за да можем да внушим или пропагандираме търсенето на път, на решение, за да отстраним грозотата от средата, в която живеем или от хората, с които живеем. Гротеската е една силно изразена грозота - ако грозотата е 0, а красотата е 100 като амплитуда и единици, то в гротеската грозотата е преобладаващата част. Затова се налага такава силна критика към грозотата. Когато постигнем един условен баланс, тази форма няма нужда да се използва като силно оръжие, когато можем да я използваме като по-слабо, за да обезвредим някаква ситуация. Като режисьор съм правил такъв цялостен спектакъл, който е гротеска - стремях се това нещо да е основно като стилистика и съдържание. Мен ме интересува комедията единствено когато е социалнозначимо, когато има голяма опасност за нашата красота. Тогава посягам към гротеската, тя е проявление на човешката същност".

Защо във все повече жанрове започва да се налага хумористичния елемент:

"Свързано е с нашата природа и с нуждата да отразим присъствието на грозота в нашия идеал. Грозотата в нашето съвремие е достатъчно голяма, за да ни провокира да търсим такива решения. Ако няма нужда от гротеска, няма смисъл да се ползва, ще ползваме по-слаби форми - например, комедия. По-безобидните комедии са когато обществото е в идеалната си степен на красота. Тогава естествено няма как да съществува гротеската, защото няма как да критикуваме нещо, което не съществува. Това се наблюдава в момента в театъра и в киното, има такива проявление, отделни сцени, дължи се най-вече на това. Може да го има и целенасочено - когато шегата е такава, а може да бъде безобидна. Такива сцени на комичната форма са вероятно с такава цел - забавна. Препращам това към древността в Рим - да освободят една нужда на повече хора от населението, които я имат, но някак е като задънена улица, тапа на бутилка, няма как да я изразходват, освен в живота, но пък там стигаш до позицията на този, който прави шегата и този, който е нейн обект. Когато изграждаме един комичен образ, за да се постигне, трябва да познаваме преди всичко натурата в естествения вид там, където започва идеала, самото естество, където няма увреждане. Тези, които твърдят, че драма се прави по-лесно от комедия, са прави. За да се стигне до комедията - изобщо един творец да я направи - той трябва да познава идеала, а след това да тръгне да търси къде са грешките, къде е грозотата в света. След това идва значимостта на тези грешки, колко са силни, колко заплашват обществото".

Вижте още

Михаил Миков: Партиите в парламента ясно да заявят какви цели преследват

Парламентарният вот на българските граждани определи изключително шарено Народно събрание- седем партии и коалиции получиха представителство в най-висшия орган на държаното управление. Бързо се видя обаче, че с тази конфигурация е трудно да се излъчи работещо и стабилно правителство. Най-голямата парламентарна група ГЕРБ остана в изолация, новите..

публикувано на 20.04.21 в 12:54

Туризъм в условията на пандемия- опасенията на пътуващите и тревогите в бранша

В очакване сме на почивните дни около празниците през май и вече планираме лятната си ваканция. Обикновено това е времето за пътувания и екскурзии, но какво да очакваме през настоящата година от туристическия сезон?  Проучване за равносметките и плановете на границата на два туристически сезона в условията на ковид  направи агенция "Галъп..

публикувано на 19.04.21 в 13:27

Експерти с рецепта за ускорен растеж

Дългосрочна визия за икономическото развитие на страната представиха експертите от Съвета по икономически и публични политики . Стратегията за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България акцентира върху ниски данъци и осигуровки, подобряване на бизнес средата, по-ефективни публични разходи и финансова децентрализация в помощ..

публикувано на 15.04.21 в 10:40

Изместват ли съвременните технологии човешкия фактор?

През последните години технологиите неизбежно навлизат във всички сфери на живота ни. В сферата на обслужването вече са налице множество възможности за използване на информационни технологии, които потенциално биха довели до постигане на по- високо качество, по- голям обхват и по- висока скорост на контролните процедури. Технологиите прогресивно..

публикувано на 14.04.21 в 13:14

Димитър Аврамов, ДПС Монтана: Безработицата и миграцията са най-големите проблеми на Северозапада

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители от Северозапада какви са ангажиментите им пред жителите на региона. Димитър Аврамов от ДПС е избран за депутат от област Монтана: - Приоритетите са да работим за развитието на региона, но първо трябва да видим дали ще се сформира управление и колко време ще продължи животът на това Народно..

публикувано на 13.04.21 в 14:03

Андрей Вълчев, Изправи се! Мутри вън!: Няма нужда от общи приказки, а от конкретни дела

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада. Като представител на област Враца, в 45-ото Народно събрание депутат ще бъде водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" юристът Андрей Вълчев : - Мога да Ви уверя, че по време на кампанията бях всеки ден сред хората. В срещите,..

публикувано на 13.04.21 в 13:52

Росица Кирова: Имам ясен и конкретен ангажимент към региона и ще го изпълня

Изборите за представители в 45-ото Обикновено народно събрание вече са история. Имената на новите депутати са ясни. 15 народни представители изпращат в парламента трите северозападни области. Потърсихме част от тях с въпроса какви ще са приоритетите им, като народни представители, и какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада...

публикувано на 13.04.21 в 13:17