Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тестват сирените около АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: Община Козлодуй

В 11:00 часа  днес ще се проведе тест на интегрираната към Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО) локална система за оповестяване на АЕЦ „Козлодуй”, както и в областите Монтана и Враца.

Тестът ще се проведе чрез задействане на крайните акустични устройства (сирени) в 30-километровата зона на неотложни защитни мерки на АЕЦ „Козлодуй”, със сигнали, определени в чл. 18 и чл. 19 от Наредбата за условията и реда за функциониране на НСРПО, на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност.

Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация.

Целта на тренировката е проверка на техническото състояние на националната система и обучение на населението за разпознаване на сигналите.Вижте още

Забраняват паленето на стърнища

От днес със заповед на министъра на земеделието се забранява паленето на стърнища в земеделските площи. Това беше решено снощи на спешна среща, свикана от премиера Стефан Янев след като при пожар край санданското село Петрово загинаха двама горски служители. Бедствената ситуация вследствие от пожарите в страната и необходимостта от спешни действия за..

публикувано на 05.08.21 в 07:53

6 са новите с COVID-19 в Северозапада

429 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. 2,05 на сто са положителните проби от направените 20 868 теста. 6 са новите случаи в Северозападна България- три във Враца, два във Видин и един в Монтана. Най-много нови случаи има в столицата - 105. 955 са хоспитализираните, от тях - 90 са в интензивни отделения. 4 души са починали,..

публикувано на 05.08.21 в 07:48

Снимката на 4 август 2021 година

Два гранични пункта, през които се допускат пътници в България - Дунав мост 2 и Връшка чука, са обособени на територията на област Видин в изпълнение на последната заповед на министъра на здравеопазването за временни противоепидемични мерки. Това каза за Радио Видин д-р Антон Петров, директор на Дирекция "Обществено здраве" в РЗИ Видин. Карантината за..

публикувано на 04.08.21 в 18:10

Обсъдиха пожарната обстановка във Видинско

172 пожара  са гасили екипите  на Районна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РД ПБЗН) - Видин п рез месеците юни и юли. Повече от половината от тях - 95 са без  преки материални загуби (към които се причисляват пожарите в земеделските земи) .  Най-голям брой пожари без материални загуби са регистрирани в община Видин - 62..

публикувано на 04.08.21 в 17:47

Белгийски и чипровски изпълнители с общ концерт

Концерт с класически изпълнения и стара градска музика ще има тази вечер в Чипровци. От 20 часа на централния площад ще има изпълнение на Брюксел Балкански оркестър от Белгия, Групата на мистър Диагонал, Фолк Бенд Лира от България, със специалното участие на Борислав Гълъбов-гъдулка и Диана Василева-вокал. В музикалното събитие ще участва и групата..

публикувано на 04.08.21 в 17:33

Задържаха мъж за разпространение на порнографски материали с непълнолетни

Мъж от област Враца, разпространявал порнографски материали в интернет с участието на непълнолетни лица е задържан за 72 часа , съобщават от  прокуратурата. 21-годишният мъж с инициали Е.З. е привлечен към наказателна отговорност за това, че през м. юли 2021 г. разпространил порнографски материал с участието на лице, ненавършило 16-годишна възраст...

публикувано на 04.08.21 в 16:03

Читалня на открито в Долна Кремена

Започна лятната работа с деца в   НЧ "Просвета 1897" Долна Кремена. Инициативата се нарича  "Читалня на открито", обясни библиотекарят Милка Милева : "И миналата година, и тази поради опасността от COVID провеждаме заниманията пред читалището. Тази година започваме с приказката, но първо новите деца, които са при нас, им..

публикувано на 04.08.21 в 15:30