Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Зелена светлина за новата програма "ЕС в подкрепа на здравето"

Снимка: Pixabay

Европейският парламент /ЕП/ даде зелена светлина на новата програма "ЕС в подкрепа на здравето". Четвъртата програма за здраве на Европейския съюз /ЕС/ ще разполага с бюджет от 5,1 млрд. евро и ще е в сила за периода 2021-2027 година. Насочена е към области, в които ЕС може да бъде от помощ, и да допълни политиките на отделните държави членки. Основната ѝ цел е да бъдат подобрени здравните системи, чрез подпомагане на координацията и обмена на данни между държавите членки. Друга важна задача е лекарствата и медицинските изделия да станат по-достъпни - както като наличност, така и като цени. Освен това програмата отговоря на очакванията на хората за активни действия в здравната сфера, обясни докладчикът на ЕП Кристиан Силвиу-Бушой /ЕНП-Румъния/:

"Очевидна е необходимостта от адекватно финансирана политика в областта на здравеопазването. Тази програма не само е подходящ отговор на кризата с COVID-19, но отговаря също така и на очакванията на гражданите. Както Евробарометър сочи, поне 70% от гражданите очакват повече действия в областта на здравеопазването. Новата програма ще ни помогне също така да се борим срещу рака, антибиотичната резистентност, колебливостта по отношение на ваксинирането. Това са проблеми, които съществуват от доста време...Заедно постигнахме не само да достигнем до този етап за по-малко от половин година, да можем да преговаряме по тази програма, но и да гарантираме 5,1 млрд. евро, много сериозен бюджет. Това е нещо много важно за здравеопазването в Европейския съюз, един инструмент за периода 2021-2027 година. За този период, в сравнение с третата програма за здравето, тази ще предостави много повече дейности в подкрепа на държавите членки в областта на здравеопазването и ще може да укрепи усилията им, за да може системите им да бъдат наистина по-устойчиви."

За да може здравните системи да станат по-устойчиви, програмата ще подобри готовността им за големи трансгранични заплахи за здравето. Това ще позволи на ЕС да се справя не само с бъдещи епидемии, но и с дългосрочни предизвикателства като застаряването на населението и неравенствата при достъпа до здравни грижи. Програмата ще подкрепи и действия в областта на електронното здравеопазване и ще съдейства за създаването на европейско „пространство за здравни данни“. Подкрепа ще бъде оказана и за подобряване на достъпа до качествени здравни грижи, включително за сексуално и репродуктивно здраве, за подобряване на психичното здраве и за засилване на борбата с рака.

Поне 20% от бюджета на програмата ще е за превенция на заболяванията и за насърчаване на здравословния начин на живот. Профилактика е изключително важна за предотвратяване на различните рискови фактори, които мога да доведат до влошаване на човешкото здраве, коментира д-р Марияна Чавдарова от Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видни:
 
"Подпомагаме хората да се хранят здравословно, да спортуват повече, да насочат своите усилия към психичното здраве, защото то също е изключително важно. Това са основните насоки, в които се работи в насока профилактика и промоция на здравето. Профилактиката е свързана най-вече с профилактиране, откриване на основните рискови фактори за различните заболявания и ограничаването им, за да не се стига до заболяване. Години наред се говори, че профилактиката е изключително важна, за да се опитаме ние да направим така, че да не се стига до заболяване. А не хората да се разболяват и да ги лекуваме. По-лесен вариант и по-евтин е профилактиката."

Жители на Видин приветстваха новата здравна програма на ЕС, като очакванията им са тя да помогне на българското здравеопазване както с финансови средства, така и с конкретни мерки и дейности:

"За здравеопазване никога не стигат пари, ако може някой да ни помогне, защото ние като бедна държава не се справяме... По-скоро с някакви техни планове или начини, с които се справят с това нещо, да ни помогнат, защото ние явно не работим в правилната посока. Средствата вече са винаги добре дошли... Разбира се, че са нужни средства, да се поправят болниците в нашия район... Винаги трябва да се отделят средства за здравеопазването и за дечица, за всички хора, защото винаги е необходимо, особено в такъв момент, когато почти никой няма средства, които сам да изкарва по някакъв начин, всеки чака на социални добавки и на помощи, и най-вече да се надяваме, че това няма да продължи много дълго време... И освен да се обръща внимание на превенцията на физическо ниво, трябва да се разгледа и духовното и емоционално здраве на човек, защото всички болести започват най-вече оттам. Може би хората трябва да се информират да разпознават емоциите си и оттам да търсят първопричините за всички болести, които им се случват след това."

След като европейските лидери официално одобрят регламента, програмата "ЕС в подкрепа на здравето" ще влезе в сила ден след публикуването му в Официален вестник на ЕС и ще се прилага със задна дата от 1 януари 2021 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28