Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подкрепа за самотни възрастни хора предлага център за домашна грижа във Видин

4
Снимка: Център за домашни грижи

Екипът на Център "Домашна грижа" във Видин оказва здравна и социална помощ на хора с трайни увреждания и хронични заболявания. Центърът е един от седемте в Северозапада, изграден по съвместна инициатива на Българския червен кръст, Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежката асоциация на местните и регионални власти. 

От края на август самотни възрастни хора получават на място здравни грижи, а домашни помощници се справят с пазаруването  и почистването. Екипът на центъра във Видин е от десет души- медицински специалисти и домашни помощници, разказва координаторът Моника Величкова. Сега те се грижат за 64 възрастни, които посещават по график. Още 16 са подадените заявления за подкрепа, а капацитетът на центъра е сто души:
Моника Величкова, координатор на Център
"Проектът се нарича "Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания." В партньорство е с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежката асоциация на местните и регионални власти. Ние осигуряваме интегрирани здравно- социални услуги. Такива центрове са открити във Видин, в Криводол, Враца, Оряхово, Бяла Слатина, Монтана и Белоградчик. Самият екип е от десет човека- шестима домашни помощници, три медицински сестри и един координатор. Аз също съм медицинско лице и съвместявам двете длъжности. Имаме 64 потребители. Имаме подадени още 16 заявления от хора, които да бъдат включени. Обхватът на програмата е за сто човека, така че може би ще имаме още 20-ина  свободни места за нови потребители. Какво представлява самата услуга? Това са здравни грижи в домашни условия от квалифицирани медицински сестри, които включват измерване на кръвно налягане, кръвна захар, следене на други соматични показатели. Могат да се извършват различни манипулации-инжекции, системи за хора, които са изписани след болнично лечение и се налага някаква терапия в домашна обстановка. Цялата подкрепа е в зависимост от индивидуалните нужди и потребности на всеки потребител. Това е разликата между нас и общинските програми. При нас се работи по индивидуален план, който се преценява в зависимост от нуждите и потребностите на всеки човек. Освен медицинските кадри, имаме и домашни помощници, които изпълняват доста разнообразна дейност- пазаруване, почистване, помощ при хранене, поддържане на личната хигиена. Улесняват се контактите или се осъществяват контакти с личните лекари, с различни други институции, да се подадат молби до социалната служба или да се отиде до здравната каса за рецептурна книжка. Обучаваме ги в самопомощ - да могат сами да си измерят кръвна захар. Закупуваме апарати от Клуба на диабетика. Съдействаме им в тази насока. Всички здравни грижи се извършват в домашна среда, домашни условия, и то по назначение от личен лекар или специалист. Говоря за здравните грижи. Услугите се предоставят по график, който изготвям аз като мениджър. Този график е утвърден и хората знаят определения ден, в който ще се дойде - кога ще има медицинска сестра, кога ще има домашен помощник. Не сме на повикване." 

За да бъдат включени в програмата, възрастните трябва да са над 50 години, със заболявания, които ограничават ежедневните им дейности по самообслужване. Изисква се и медицински документ за здравния статус на лицето, но не е задължително това да е решение на ТЕЛК, каза Моника Величкова. Заложените дейности по програмата са до 2023 година, но практиката показва, че на местата, където до сега се е изпълнявала, действието ѝ продължава. Медицинските сестри и помощниците, които посещават домовете, често са единствените, с които възрастните общуват:

"Малко от тези хора са подвижни и могат да излязат от дома си. Имаме хора, които повече от три години не са излизали от дама си. Ние сме единственият им контакт с външния свят. Ние им пазаруваме. Мога да кажа сега в пандемията, особено в тези пикове, сме свели до минимум контакта с потребителите с цел да ги предпазим. Само до врата се доставят лекарствата и храната. Ние сме може би единствените хора, които влизат при тях."

Единственото, което екипът на центъра очаква, е съдействие от хората, които обслужват, за да успеят да им помогнат да преодолеят своята безпомощност и самотата. За Моника Величкова и колегите ѝ благодарността в очите на хората, на които помагат, е неоценима. 

Повече - в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Владимир Зарев е тозгодишният носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

Отличието на известния български писател бе връчено на 22 септември, когато се навършиха 100 години от смъртта на поета, от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов". "За мен е огромна чест, трудно ми е да скрия радостта и гордостта си от тази прекрасна и толкова достойна награда на името на Патриарха на..

публикувано на 24.09.21 в 12:30

Какво е мястото на ЕС в световната търговия?

Търговията винаги е имала важно значение за ЕС. През 2019 г. той е отговарял за 15,6% от световния износ и за 13,9% от световния внос. Това прави блока един от най-големите играчи в световната търговия наред с Китай и САЩ. Европейският съюз в момента има около 130 търговски споразумения, които или са действащи, или са в процес на..

публикувано на 24.09.21 в 10:30

Спомени за Видин от времето с 4 футболни отбора

Бившият общински съветник на Видин Кирил Антов, гостува в "Думата имат старейшините". Той е на 85 години, завършил е техникум във Видин, по професия е електротехник със специалност бобиньорство. По негово време преди демокрацията, съветниците не са избирани чрез избори, разказва Кирил Антов. Негов съсед, който е бил главен редактор във вестник..

публикувано на 23.09.21 в 16:50

Ржана планина- там, където се връщаш отново

В предаването "Еко Свят" ще ви разходим из Ржана планина. От село Игнатица към планината билото е осеяно с махали, в които постоянно живеят хора. Планината е изключително разнообразна като терен, богата е и на местообитания, а част от екопътеките в района са по стъпките на Ботеви четници.  Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" организира..

публикувано на 23.09.21 в 16:34

Облагородяват село Остров

С нов облик е кметството на село Остров. Фасадата на административната сграда е боядисана и освежавана, подменена е дограмата, извършен е и ремонт на покрива. Около обществената сграда предстои да се обособи градинка за отдих и да се възстанови Паметник на загиналите в Септемврийското въстание,  каза за Радио ВИДИН Ирена Станкулова кмет на..

публикувано на 23.09.21 в 15:50

Сметките в ресторант - в брой или с карта?

Разплащането с банкова карта, особено във време на пандемия, е все по-често срещано. Това не е изненада, след като този метод е по-бърз и по-безопасен от здравна гледна точка, все пак хартиените банкноти са възможен преносител на вируси. Бензиностанциите, по-големите магазини и много други обекти разполагат с ПОС терминали, които дават възможност на..

публикувано на 23.09.21 в 11:58

Над 100 души летяха в първата балонена фиеста над Белоградчик

Балонена фиеста се проведе в небето над Белоградчик. Полети с балон бяха планирани и над Видин, но заради силния вятър тази сутрин бяха отменени. Въпреки неподходящите метеорологични условия в първия и последния ден, първата балонена фиеста в Северозапада премина при голям интерес, обясни организаторът Евтим Стефанов:  "Хубавото..

публикувано на 22.09.21 в 18:05