Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": ГЕРБ-СДС печели, Слави изпреварва БСП, ДБ пред ДПС

Седем партии влизат със сигурност в новия български парламент. Това показват финалните прогнозни резултати от екзитпол на социологическа агенция "Галъп интернешънъл".


Според тези данни неочаквано партията "Има такъв народ" се очертава като втора политическа сила.

Коалицията ГЕРБ-СДС печели парламентарните избори с 24,5 процента, "Има такъв народ" е с 17 на сто, следват БСП – 16,8%, "Демократична България" – 10,6 на сто, ДПС – 10,4%.

Бариерата от 4 процента за влизане от парламента преодоляват още "Изправи се! Мутри вън!" - 5,1% и ВМРО - 4,4 на сто.

Под чертата остават "Българско национално обединение - БНО" (2,3%), "Възраждане" - (2,2%), "Воля-НФСБ" (2,2%), "Републиканци за България" (1,5%) и "Атака" (1,1%).

Според изчисленията на социолозите от "Галъп" на базата на тези данни ГЕРБ-СДС ще има 66 мандата, "Има такъв народ" – 46, БСП – 45, Демократична България – 29, ДПС – 28, "Изправи се! Мутри вън!" – 14 и ВМРО – 12.


Всички данни са от екзитпол и вероятно ще претърпят корекции, след като започнат да постъпват първите протоколи.


Според окончателния екзитпол на "Галъп интернешънъл" избирателната активност е била 48,1%, а 2 на сто от отишлите до урните са гласували с "Не подкрепям никого".


Прогнозните данни на социологическите агенции "Алфа рисърч" и на "Маркет линкс" също показват, че в следващия парламент влизат 7 политически формации с тази разлика, че втора сила е БСП, а трета – "Има такъв народ".


"Алфа рисърч"

ГЕРБ получава 25,7%, БСП - 17,6%, "Има такъв народ" 15,2 на сто, ДПС – 11 процента, "Демократична България" - 10,4%, "Изправи се! Мутри вън!" - 4,2%, ВМРО – 4 процента.


"Маркет линкс"

ГЕРБ 24,5%, следват - БСП - 16,9 на сто, "Има такъв народ" - 15,5%, ДПС - 10,4 на сто, "Демократична България" - 10,3 процента, "Изправи се! Мутри вън!" - 4,7% и ВМРО - 4,1 процента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 31 юли 2024 година

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. 400 000 лева са осигурени от Министерстовто на културата за 12-ия археологически сезон в Рациария. Парламентът прие..

публикувано на 31.07.24 в 17:55

Пожар изпепели 10 декара сухи треви край квартал „Кошарник"

Пожар горя днес край Монтана. Огънят е изпепели към 10 декара сухи треви и храсти между квартал „Кошарник" и гробищния парк.  Сигналът е подаден преди 12 часа. На място първоначално е изпратен един пожарен автомобил, а в последствие и още три. Близо 3 часа огнеборците са се борили с пламъците. Гробището е било силно обгазено, огънят не е..

публикувано на 31.07.24 в 17:35

Над 100 археолози ще участват в международна конференция във Видин

През септември Видин ще бъде домакин на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции на тема „Граничен ландшафт по Дунав“. Подготовката за нея е в ход, обясни доц. д-р  Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който е един от участниците.  "През август сме буквално в последния месец на организацията..

публикувано на 31.07.24 в 17:00

Археологическите разкопки в крепостта "Алмус" ще продължат през есента

През есента ще продължат редовните археологически разкопки на кастела "Алмус" в Лом. Това съобщи гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Предстои проучване на една ранна за Римската епоха постройка, която най-вероятно е била конюшня, датира се във втората половина на I век, части от нея са..

публикувано на 31.07.24 в 15:45

Заради жалба е спрян изборът на проектант за тунел под “Петрохан“

Комисията за защита на конкуренцията не допусна предварително изпълнение по обществената поръчка за избор на изпълнител за „Изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и парцеларен план за скоростен път „Монтана-София“ с тунел под Петрохан“. Искането за предварително изпълнение е на Агенция "Пътна..

публикувано на 31.07.24 в 15:08

Разследват умишлен палеж на орехови насаждения в село Остров

Прокуратурата разследва умишлен палеж на 300 дка широколистана гора и 50 дка орехови насаждения край оряховското село Остров. Те са унищожени при пожар, който е горял в района преди два дни.  Пожарът е загасен от пожарникари, горски служители и доброволци от селото.  Ореховите дървета са собственост и се отглеждат от държавно-горско стопанство в..

публикувано на 31.07.24 в 12:56

350 декара гора засегната от пожара край село Калина

350 дка горски територии са засегнати от пожар във Видинско. В потушаването са участвали горски служители и пожарникари, съобщават от Северозападно държавно предприятие- Враца.   Два дни горските служители и пожарникарите са се борили с низов пожар. Той е възникнал  около 16.00 ч на 29 юли  в местността „Пчелина“ в землището на село Калина ...

публикувано на 31.07.24 в 12:46