Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските градини са отворени

Автор:
Снимка: Радио Видин

От днес детските градини отварят отново врати за децата, разбира се изключения правят тези детски градини, в чийто сгради имаше секции за гласуване - те ще отворят утре на 6-ти април, защото днешният ден е определен за цялостна дезинфекция за тях. 

Готови ли са детските градини да посрещнат отново децата, какви са мерките, които са предприели, по-засилен ли е контролът от преди и има ли притеснение у персонала - това попитахме  Данка Стаменова, директор на Детска Градина "Арабела", филиал "Незабравка" и филиал в село Буковец. Уточнявам, че в детска градина "Незабравка" имаше СИК и тя ще отвори врати за децата утре, но другите две отвориха днес. 

"Детските градини са готови за отваряне. Помощният персонал по график е работил през тези две седмици, в които не сме приемали деца. Така, че е извършено основно почистване и дезинфекция на всички помещения, дворовете също са приведени в абсолютен ред, имаме необходимите дезинфектанти, почистващи препарати, предпазни средства - всичко, което е необходимо, за да спазваме контрола е на лице... Всички родители ще трябва отново да попълнят и подпишат информирано съгласие за това, че ще спазват вътрешните правила на детската градина за работа в условията на епидемиологична ситуация на територията на нашата страна. Приемът на децата ще се извършва по същия начин - на входа на детската градина с контрол на температурата на децата. При минимални съмнения за неразположение на детето, родителите ще трябва да оставят детето за наблюдение вкъщи. Спазваме изискванията, такива каквито са до този момент в  детските градини", каза Данка Стаменова, като допълни, че през тези две седмици децата са участвали в обучението в електронна среда.

Какви са нагласите на видинските родители - готови ли са да изпратят отново децата си на детска градина и спокойни ли са, че всички противоепидемични мерки в детските градини се спазват. Това попитахме родители, които бяха с децата си на различни детски площадки във Видин: 

"Не, не мисля да я връщам засега. От 20-ти натам, може би. По принцип нямам притеснение, но просто така сме преценили, че може да си останем още малко време вкъщи... Абсолютно да, да... Да, с най-голямо удоволствие, нямам притеснения. Много по-здрава е като ходи на градина, отколкото като я събирам с други деца на площадките..."

Повече чуйте в звуковите файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Зависими ли са от телефона младите българи?

Проучване, направено в шест държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия и Япония, показва, че 7 от 10 представители на поколението, родено в първите години на века - "милениуми" и на по-младото поколение Z - "Gen Z", предпочитат да общуват цифрово или най-вече чрез текстови съобщения, отколкото лично. От компанията - автор на..

публикувано на 05.08.24 в 17:00

Система за ранно оповестяване пази Врачанския Балкан от пожари

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан" . Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. километра гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 000 лева безвъзмездни европейски средства. Според експертна..

публикувано на 05.08.24 в 13:48

Продължава тенденцията "хоум офис"

С настъпването на ковид пандемията, на много хора им се наложи да работят от дома си. След като тя приключи, тази тенденция продължава да съществува. Нещо повече, голяма част от хората предпочитат дистанционната работа и продължават да избягват офис средата. Защо се случва това и какви са предимствата и недостатъците да работиш от дома си ни..

публикувано на 05.08.24 в 13:36

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14