Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Снимка: Радио ВИДИН

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на бездомността и за защита на бездомните хора по време на кризата с COVID-19.

Евродепутатите също така призовават държавите членки и регионалните и местните органи да въведат правни разпоредби за защита на правата на наемателите и обитателите на собствени жилища. Жилищата се считат за достъпни, ако оставащият бюджет на обитателя е достатъчен поне за покриване на други съществени разходи.

"80 млн. европейци изпитват сериозни затруднения, като трябва да отделят повече от 40% от своите доходи за жилище, а 4% от гражданите са лишени от дом. Голяма част от хората изпитват или ще изпитат затруднения при изплащането на своите жилища, заради Covid-19", обясни българският евродепутат Атидже Алиева-Вели, член на Комисията по заетост и социални въпроси в ЕП:

"Всички политически групи сме обединени, че всеки един гражданин, работейки, трябва да може да си осигури жилище на разумни цени, но сме разделени като политически семейства за начините, по които това да се случи. Аз напълно не одобрявам изключително крайни мерки, които отнемат правата на собствениците на жилища в случаите, в които някой не си плаща наема, т.е. да се забрани принудителното извеждане. Друго предложение, което категорично не одобрявам, е да се регулира на национално ниво пазаръ на наемите. Считаме, че сме в пазарна икономика и това няма как да се случи."


"Трябва да имаме повече инвестиции в социални жилища под наем. То е за онези млади хора, семейства, а също и възрастни хора, които искат подходящо настаняване, което те да нарекат "Дом", призова по време на изслушванията нидерландският евродепутат Ахнес Юнхериъс.

Във Видин ще бъдат изградени с европейско финансиране 37 нови социални жилища, съобщи Румен Лилов, началник Отдел "Устройство на територията" към общината и ръководител на проекта:

"Общата стойност на проекта е 2 016 827 лева, 100% безвъзмездна финансова помощ. В рамките на проекта в град Видин ще бъде осигурена съвременна социална инфраструктура чрез изграждане на социални жилища, в които ще бъдат настанени хора в неравностойно и уязвимо положение. Жилищата ще предложат съвременни и адекватни жилищни условия. Новопостроените обекти ще са минимум клас "С" на енергопотребление. Ще се подобри качеството на живот на уязвимите групи и ще се създадат условия за тяхната пълноценна реализация, намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване."

Строителството на новите социални жилища във Видин се очаква да започне през летните месеци на тази година. Близо 280 социално уязвими видинчани вече са настанени под наем в изградени отново с евросредства 80 съвременни жилища.

Вижте още

Михаела Филева и Максим Ешкенази с концерт във Видин

Михаела Филева и Максим Ешкенази за първи път ще бъдат заедно на сцената на Симфониета Видин в концерта "Поп музика и класика". Под диригентството на маестро Ешкенази, Михаела Филева ще изпълни най-големите си хитове. "С Максим Ешкенази се познаваме отдавна и работим по един негов проект със Софийска филхармония, да възпитава подрастващи към..

публикувано на 12.05.21 в 16:49

Молитвата е връзката ни с Твореца

В ежедневието си човек отправя постоянно молитви - било за здраве или за успех, за прошка, за услуга. Когато се молим към Господ Бог, можем да го правим навсякъде, не само в храма.  "Човек се моли да няма болести. За някой, който не е добре, да може да се оправи. За доброто на семейството. Всяка вечер изреждам имената на..

публикувано на 12.05.21 в 15:57

Нощ на литературата в Монтана

За втора година Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана се включва в Десетото издание на европейската инициатива "Нощ на литературата". Събитието ще се проведе на 12 май от 18 часа, като в четенето ще се включат известни личности от града, каза Анелия Иванова-Тодорова, директор на библиотеката: "В библиотеката сме избрали четци - г-жа..

публикувано на 12.05.21 в 15:05

Ролята на Европа в борбата със световната пандемия

Пандемията от COVID-19 се стовари върху целият свят, като не пропусна дори най-развитите държави. Страните по света за първи път се изправят срещу такова изпитание. Всяка държава, организация или съюз впрегна своите сили в борбата срещу вируса. Ролята на Европа в борбата със световната пандемия е значителна, без нейната решителната намеса светът..

публикувано на 12.05.21 в 10:30
СУ

СУ "Цар Симеон Велики" отбеляза патронния си празник

СУ "Цар Симеон Велики" отбелязва  патронния си  празник. Във фоайето се състоя тържествена церемония във връзка с празника. С кратка програма учениците от училището представиха своето училище.  Към всички присъстващи се обърна директорът Ирена Гъркова: "Ние с вас днес сме стъпили на раменете на всички предишни поколения, опрени на здрава..

публикувано на 11.05.21 в 17:10

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин - 136 години отговорност и всеотдайност към бъдещето

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин отбелязва днес своя патронен празник. Създадено през далечната 1885 година, то вече 136 години изпълнява своята просветителска и образователна мисия. Днес в него се обучават над 400 ученици в 22 паралелки. За високото равнище на тяхната общообразователна и профилирана подготовка в областта на изкуствата се..

публикувано на 11.05.21 в 14:50
Децата от квартал

Видински деца събират пари в помощ на болно дете

Мини - благотворителен базар организираха деца в квартал "Калето" в град Видин.  Желанието им е да помогнат на 3-годишния Криси, на когото са му  необходими доста средства за операция - казва 12- годишната Ванеса: "Събираме пари за благотворителност за момченцето Криси. Той е на 3 години, болно от невробластом. Трябват му 100 000 лв и..

публикувано на 11.05.21 в 13:50