Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Табели учат врачани кои са дървесните видове в града

Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Природен парк "Врачански Балкан" отбелязва традиционната седмица на гората, която тази година започна на 5 април. Част от честването е инициативата "Опознай гората до теб!", каза за Радио Видин Оля Генова, експерт в дирекцията на парка:

"Включва поставянето на табелки, които отбелязват определени дървесни видове, като идеята е да запознаем гражданите на Враца с различните видове дървета, които са в близост до тях. За тази цел, по протежението на вело алеята в града, сме поставили 11 табели на 11 дървесни вида. Самите табели съдържат информация за вида на български език, неговото научно наименование и QR код, който чрез сканирането с мобилен телефон, ще получат допълнително информация за вида."

Тази година мотото на кампанията е: "Гората е здраве!".

Вижте още

До края на месеца важи отстъпката при плащане на местни данъци и такси

Срокът за плащане на данък недвижими имоти, такса битови отпадъци и данък превозни средства за 2021 г. с 5% отстъпка, изтича на 30 април, напомнят от община Белоградчик. Условието е да се внесе пълния размер на дължимите суми. След 30.04.2021г. задълженията могат да бъдат платени и на две равни вноски, както следва: І - ва вноска: до 30.06.2021г. и ІІ -..

публикувано на 19.04.21 в 14:17

Библиотеката в Монтана е безопасно място

Всяка книга, която се връща в библиотеката, преди да заеме мястото си на стелажите, се стерилизира в специалната машина, това каза директорката на Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана .  Тя направи демонстрация на дезинфекцираща UV машина за книги, с която библиотеката разполага от началото на април .  Машината е закупена за 7440 лева,..

публикувано на 19.04.21 в 14:07

Комисиите към Общинския съвет във Видин заседават днес

Заседания на постоянните комисии към Общинския съвет във Видин се провеждат днес. Общинските съветници разглеждат въпроси за 30-те точки на предстоящата сесия, каза за Радио Видин  председателят на Общинския съвет Генади Велков: "Няколко промени в наредби. Има една промяна в наредба, която касае детските градини относно храненето. Има промяна в..

публикувано на 19.04.21 в 13:37

Опашка и недоволство при подаването на заявления за подмяна на отоплителните уреди във Видин

Видинчани са недоволни от процеса по подаване на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". От началото на работния ден пред Ин формационния център на Община Видин има огромна опашка от желаещи да участват в програмата.  Приемането на документите се извършва..

публикувано на 19.04.21 в 13:14

11 нови случая на COVID-19 в област Враца

11 нови случая на COVID-19 от област Враца са  обявени  в Единния информационен портал за днес , като един от заразените е приет за лечение в болнично заведение. За всички потвърдени случаи са започнати и продължават епидемиологичните проучвания за установяване и предприемане на мерки спрямо положителните и контактните лица, като в рамките на деня..

публикувано на 19.04.21 в 11:49

Онлайн срещи с известни автори организира библиотеката във Враца

Поредица от срещи с популярни автори  организира  Регионална библиотека "Христо Ботев" град Враца    в инициативата "Маратон на четенето". Специален гост на библиотеката на 22 април от 18:30 часа ще бъде Виктория Бешлийска. Тя ще представи дебютна си книга "Глина". Виктория е филолог по образование, майка на две деца. Работила е като учител по..

публикувано на 19.04.21 в 11:31

Момче пострада в катастрофа край Видин

Шофьор преобърна лек автомобил на околовръстния път на Видин в района до надлеза над жп линията, съобщиха от полицията. Пострадал е пътувалият на предната дясна седалка 15-годишен от Видин. Момчето е настанено за лечение в болница с фрактура на ребро, без опасност за живота. Шофьорът и другият пътник - на 14 години, са без сериозни наранявания. Сигналът..

публикувано на 19.04.21 в 11:16