Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фирмите декларират авансови вноски до 15 април

Уеб сайтът на НАП предлага различни електронни услуги, които спестяват време
Снимка: Архив

В средата на април изтича срокът за подаване на декларация за определяне на вида и размера на авансовите вноски за 2021 година, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). До момента в офис Видин са подадени 131 декларации за авансови вноски през 2021 година, т.е. по-малко от половината от лицата, които са задължени да попадат такъв вид данъчни декларации са изпълнили задължението. Останалите, имат още 8 дни до изтичането на срока, в които могат да подадат своите декларации за определяне на вида и размера на авансовите вноски за 2021 година. На 15 април изтича и срокът за внасяне на месечните авансови вноски за корпоративния данък за януари, февруари, март и април и на тримесечните авансови вноски за първо тримесечие за корпоративния данък по ЗКПО за 2021 година. Най-бързо и лесно внасяне на суми към бюджета, без такси, се извършва чрез виртуален ПОС-терминал в портала за електронни услуги на НАП.

От тази година е променен редът за деклариране на авансовите вноски. Това става с подаване на декларацията от Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/. Формулярът се подава от лицата, подлежащи на облагане с корпоративен данък по реда на ЗКПО, както и от физически лица, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително еднолични търговци, и от физически лица, регистрирани като земеделски стопани, избрали доходът от стопанската им дейност да се облага с данък върху годишната данъчна основа от Закона за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/. Декларация не подават лицата, които са освободени от авансови вноски и не са избрали да правят такива съгласно ЗКПО. Това са лицата, чиито нетни приходи от продажби за годината преди предходната година (2019 година) не превишават 300 000 лв. и новоучредените през 2020 година и през 2021 година данъчно задължени лица, с изключение на новоучредените в резултат на преобразуване по Търговския закон. Декларация се подава и ако прогнозният данъчен финансов резултат е отрицателна или нулева величина, но лицето е задължено да извършва авансови вноски. Декларацията се подава само по електронен път (чрез портала за електронни услуги на приходната агенция, достъпни с електронен подпис).

Вижте още

Отменя се турне на израелски писател в Северозапада

Предвидените срещи с читатели в Северозапада на израелският писател с видински корени - Вацко Сауф, се отменят за неопределено време.  Причината е  пандемичната обстановка. По план срещите трябваше да се състоят в Монтана на 22 май, Враца - 25 май и Видин 1 юни.  Съорганизаторите на срещата от читалище "Нов живот" не изключват възможността за..

публикувано на 19.04.21 в 16:02

Урок по родолюбие в Мездра

Учителят по история и цивилизации в Средно училище "Иван Вазов" Мездра Данаил Димитров изнесе беседа по повод 145 години от избухването на Априлското въстание.  Присъстваха   ученици от 1 до 4 клас.   Разказът на опитния историк успя да грабне детските сърца и да усили пламъка на родолюбие в тях.  Учениците от 2 клас бяха подготвили за случая..

публикувано на 19.04.21 в 15:53

Обвиняем за трафик отива на съд

Обвинителен акт за трафик на жена с цел проституиране внесе в съда Териториално отделение - Оряхово при Районна прокуратура - Враца.  Обвиняемият е извършил престъплението през 2017 година, като за целта се сближил с жена от Врачанско, предложил ѝ  да замине с него за Германия, където щял да ѝ съдейства да си намери работа. Тя приела и напуснала дома..

публикувано на 19.04.21 в 15:29

До края на април важи отстъпката при плащане на местни данъци

Срокът за плащане на данък недвижими имоти, такса битови отпадъци и данък превозни средства с 5% отстъпка изтича на 30 април, напомнят от Община Белоградчик. Условието е да се внесе пълният размер на дължимите суми. След тази дата  задълженията могат да бъдат платени и на две равни вноски - до 30 юни и до 31 октомври. Невнесените в срок данъци и такси се..

публикувано на 19.04.21 в 14:17

Библиотеката в Монтана е безопасно място

Всяка книга, която се връща в библиотеката, преди да заеме мястото си на стелажите, се стерилизира в специалната машина, това каза директорката на Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана .  Тя направи демонстрация на дезинфекцираща UV машина за книги, с която библиотеката разполага от началото на април .  Машината е закупена за 7440 лева,..

публикувано на 19.04.21 в 14:07

Комисиите към Общинския съвет във Видин заседават днес

Заседания на постоянните комисии към Общинския съвет във Видин се провеждат днес. Общинските съветници разглеждат въпроси за 30-те точки на предстоящата сесия, каза за Радио Видин  председателят на Общинския съвет Генади Велков: "Няколко промени в наредби. Има една промяна в наредба, която касае детските градини относно храненето. Има промяна в..

публикувано на 19.04.21 в 13:37

Опашка и недоволство при подаването на заявления за подмяна на отоплителните уреди във Видин

Видинчани са недоволни от процеса по подаване на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". От началото на работния ден пред Ин формационния център на Община Видин има огромна опашка от желаещи да участват в програмата.  Приемането на документите се извършва..

публикувано на 19.04.21 в 13:14