Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязаха празника на гората в Белоградчик

4
Снимка: Иванка Петрова

Две брези, два бора и четири кестена засадиха потребителите от Центъра за обществена подкрепа в Белоградчик и Дневния център за деца и младежи с увреждания в двора на сградата. Инициативата е по повод Седмицата на гората. А дръвчетата са предоставени от разсадника на Държавното горско стопанство в Белоградчик. Преди залесяването директорът на горското стопанство Илиян Илиев разказа на децата от кога и защо се празнува тази седмица. 


"Поводът да съм днес тук е празникът – Седмица на гората. Почти 100 – годишна е историята на този празник. Основан е в далечната 1925 година, когато излиза закон, според който всеки гражданин над 15 години бил длъжен да засади през годината 5 фиданки. Учениците също са били включвани и освобождавани от училище и под наблюдението на лесовъдите са залесявали фиданки. Те не са го възприемали това като задължение, а са се включвали с ентусиазъм и са били много радостни от това нещо. Причината за този закон са големите наводнения и свлачища, които са се получавали тогава. България е била най – обезлесената страна в Европа. Благодарение на дейността на лесовъдите и на доброволци като вас са залесени 18 милиона декари гори."


След това всички потребители засадиха и семена от кестен, дъб, цер и ясен в купички. Всеки надписа какъв вид дръвче е засадил и кога. През цялата година те ще се грижат за своите семенца. А ако те поникнат, ще могат да ги засадят на следващата година и в земята. От името на двете социалните услуги на директорът беше връчен поздравителен адрес по повод професионалния празник на горските служители. 


Галерия

Вижте още

190 души с COVID-19 се лекуват в болници във Врачанско

Нови 55 случаи на заразени с COVID-19 от област Враца  са регистрирани  в Единния информационен портал з а вчерашния ден. За изминалите 24 часа са починали 5 души с коронавирусна инфекция. Всички те са били лекувани в болнични заведения в областта,  съобщават от Регионалната здравна инспекция.  3 003 са активните случаи към момента във..

публикувано на 15.04.21 в 10:51

В Монтана поставени под карантина посещават КАТ и паспортната служба

За четири случая на нарушена карантина в област Монтана през вчерашния ден, съобщават от полицията. Жена на 36 години от село Безденица, не е открита на адреса, на който е трябвало да прекара карантинната мярка против разпространението на COVID-19. Другите три случая са установени, след като карантинираните са поискали услуги от различни институции на..

публикувано на 15.04.21 в 10:25

191 са активните случаи на COVID-19 в област Видин

17 души с положителни проби за COVID-19 са  регистрирани  в област Видин  за изминалото денонощие, по данни на регионалната здравна инспекция.  13 от случаите са в община Видин и по два в общините Белоградчик и Кула. Още 19 души, положителни за коронавирус, са оздравели. Трима от тях са лекувани и изписани от болниците във Видин и..

публикувано на 15.04.21 в 10:01

Задържан е крадец на кошери

След оперативно-следствени действия на служители на полицията в Криводол е установено и задържано лицето, което откраднало 24 пчелни кошери в землището на село Уровене, община Криводол. Деянието  е извършено в периода от 10 април до 12 април. Извършител е 39-годишен мъж от град Монтана, който е задържан за 72 часа. 

публикувано на 15.04.21 в 09:36

Маратон на четенето в училище "Христо Ботев" в Мездра

Изявите на читалищната библиотека в Мездра продължиха в класната стая на 4 "б" клас от ОУ "Христо Ботев" с учител Христина Иванова и гост Силвия Петкова -секретар на МКБППМН, Димитрина Иванова- завеждащ детския отдел на библиотеката. Силвия Петкова разказа за професията си като даде примери със случки от професионалното си ежедневие и подчерта как..

публикувано на 15.04.21 в 09:26

110 са новите с COVID-19 в Северозапада, още 600 са ваксинирани

2517 са новите случаи на коронавирус у нас или 16,5 процента от направените 15 300 теста през изминалото денонощие. Данните на Единния информационен портал показват лек спад в броя на пациентите с Covid-19, които се нуждаят от болнично лечение. Новите случаи в област Видин са 18, във Враца 55, в Монтана 37. Ваксинираните през последното денонощие са близо..

публикувано на 15.04.21 в 07:44

Първо заседание на новото Народно събрание, 15 са депутатите от Северозапада

С тържествено заседание в старата сграда на парламента в 9 часа днес ще бъде открито 45-ото Обикновено народно събрание. По традиция първото заседание ще бъде открито от най-възрастния народен представител - Мика Зайкова от „Има такъв народ“, тя ще ръководи работата на Народното събрание до избирането на председател. В парламента влизат 6 партии, чиито..

публикувано на 15.04.21 в 07:20