Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме Седмицата на гората

Снимка: Калин Георгиев

По случай Седмицата на гората през тази година Държавно горско стопанство- Белоградчик организира залесителни акции. Седмицата на гората е професионалният празник на всички, които работят в системата на горите и се отбелязва от 1925 година. Тази година преминава под мотото "Гората е здраве!". 

"И тази година сме предвидили да залесим 50 декара нови култури. Предвидихме и други мероприятия, насочени към младите, за да може да ги запалим със зелената идея. Някои от тях отпаднаха поради възниквалите ситуации с ковид ограниченията... Вече проведохме залесяване с децата от Центъра за обществена подкрепа в град Белоградчик...", каза директорът на Държавно горско стопанство /ДГС/- Белоградчик Илиян Илиев.

Днес бяха наградени деца от средно училище "Христо Ботев" в Белоградчик, участвали в конкурса за рисунка на горска тематика. На 9 април ще се извърши залесяване в иглолистната гора зад крепостта "Калето", която е пострадала от ледолома през 2015 година, вследствие на което са се образували две големи невъзобновени петна вътре в насаждението. Сборният пункт е паметникът до крепостта, в 10.00 часа. Инициативата ще бъде проведена при спазване на всички епидемиологични мерки.

"Пожелавам им най- вече здраве и да вършат това, което са вършили до момента. Те се справят чудесно", честити празника на своите колеги Илиян Илиев.

Седмицата на гората тази година се отбелязва от 5 до 11 април.

"Всяка година със Седмицата на гората, която е първата цяла седмица на месец април, се отбелязва паметта на всички работили служители в горите и имащи отношение към горите. Би трябвало да е празник на всички българи, тъй като гората е на всички", каза Радослав Николов- директор на ДГС- Видин.

Стопанството е предвидило да залеси тази година 610 декара. Заради пандемията в страната, ДГС- Видин няма да има залесявания с участието на деца.

"На всички, които обичат гората, ще пожелая здраве. Професионални успехи на всички колеги", допълни Радослав Николов.

Вижте още
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50

Визуален артист разкрива стойността на маската в изложба

Младият визуален артист Владислав Илиев - Vladzen ще представи изложбата "Аура" във Видин. Събитието е организирано от Фондация "ДА Лаб", в партньорство с Художествена галерия "Никола Петров" Видин и с подкрепата на Министерството на културата.  "Аура" е сред петте нови проекти на млади дигитални артисти, селектирани чрез конкурс в..

публикувано на 08.04.21 в 16:21

Видински ветроходци с паметна инициатива

Видински ветроходци брандираха името, в памет на починалия директор на СУ "Цар Симеон Велики" в крайдунавския град  Венцислав Станев, върху борда на лодката, собственост на училището, с която ежегодно участват в Националната регата на 3 март в морската ни столица Варна. Ветроходците ползват лодката под наем, а за събитието разказа Венцислав Петков..

публикувано на 08.04.21 в 15:00

Каталог представя български и чужди кукломайстори

Дигитален каталог на куклите създаде Държавен куклен театър Видин съвместно със свои партньори от Франция и  Италия. В него са представени творби на български и чужди майстори на  кукл и и е проследен процесът по тяхното създаване. Идеята е каталогът да бъде полезен не само на хората, които са част от кукленото изкуство, но да предизвика..

публикувано на 08.04.21 в 13:41

В "Музикална зона" на 08 април 2021 слушаме Франко Корели

На днешния 8 април се навършват 100 г. от рождението на италианския тенор Франко Корели. Още с първото си стъпване на сцената "Ла Скала" се превръща в звезда. Изпълнението му докосва както обикновените зрители, така и изисканите ценители на операта. За 15 г. кариерата му е свързана с Метрополитън опера. Точно там е наречен „принцът на тенорите“...

публикувано на 08.04.21 в 09:00

Врачанският музей с опит за разплитане на мистерията около Христо Ботев и четата му

С доклад на тема "Мистерията около Христо Ботев и неговата чета - опит за разплитане" днес завършват традиционните "Зимни четения" на историческия музей във Враца. По темата има много неизяснени неща, които в името на паметта на тези национални герои трябва да бъдат уточнени, казва авторът на доклада - уредникът Нели Стоянова: "Въпреки че..

публикувано на 07.04.21 в 16:01