Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Каталог представя български и чужди кукломайстори

Снимка: Държавен куклен театър Видин

Дигитален каталог на куклите създаде Държавен куклен театър Видин съвместно със свои партньори от Франция и Италия. В него са представени творби на български и чужди майстори на кукли и е проследен процесът по тяхното създаване. Идеята е каталогът да бъде полезен не само на хората, които са част от кукленото изкуство, но да предизвика интереса на по-широката публика, обясни директорът на театъра Поли Трифонова:

"В този Дигитален каталог на куклата ще бъдат представени различни автори на кукли - сценографи, кукломайстори, ще бъдат представени техни изработени кукли, по-скоро технологията на изработката на една кукла, която в този каталог ще бъде представена в 3D формат. Така че всеки, който се интересува от това какво се случва с кукления театър в Европа и в света, как се изработва една кукла, може да влезе в този каталог и да разгледа различни автори от различни държави." 

Голям интерес се очаква да предизвикат българските майстори и техните кукли, които имат своето място в каталога, обясни още Поли Трифонова: 

"Искам да припомня, че българският куклен театър се съизмерва със световните постижения на кукленото изкуство. Ние имаме много силна сценографска школа в България и съм убедена, че сценографите, кукломайсторите, които ще бъдат публикувани със свои творби, ще предизвикат истински интерес."

Представянето на каталога ще се състои на 12 април, от 15:00 часа, в платформата ZoomДо края на годината към него ще бъдат добавени творби и на други автори, които проявяват интерес. 

Видинският куклен театър и театър "Де ла Масю" от Ница, Франция, планират и други съвместни събития във Видин. През август ще бъде представен спектакълът "Малкият театър накрая на света..." на режисьора Езекиел Гарсия- Ромеу. След това ще има и обучителен семинар за създаване на кукли с 3D принтер. Целта на всички прояви е да бъде провокиран интересът на публиката към това древно изкуство, което се развива активно в съвременна Европа. Акцентът е поставен върху кукления театър за възрастни, добави Поли Трифонова.


Вижте още

Небесната стълба на добродетелите

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно,  свети Йоан Лествичник . "Братя и сестри, днес..

публикувано на 11.04.21 в 08:00
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50

Визуален артист разкрива стойността на маската в изложба

Младият визуален артист Владислав Илиев - Vladzen ще представи изложбата "Аура" във Видин. Събитието е организирано от Фондация "ДА Лаб", в партньорство с Художествена галерия "Никола Петров" Видин и с подкрепата на Министерството на културата.  "Аура" е сред петте нови проекти на млади дигитални артисти, селектирани чрез конкурс в..

публикувано на 08.04.21 в 16:21

Видински ветроходци с паметна инициатива

Видински ветроходци брандираха името, в памет на починалия директор на СУ "Цар Симеон Велики" в крайдунавския град  Венцислав Станев, върху борда на лодката, собственост на училището, с която ежегодно участват в Националната регата на 3 март в морската ни столица Варна. Ветроходците ползват лодката под наем, а за събитието разказа Венцислав Петков..

публикувано на 08.04.21 в 15:00

Отбелязваме Седмицата на гората

По случай Седмицата на гората през тази година Държавно горско стопанство- Белоградчик организира залесителни акции. Седмицата на гората е професионалният празник на всички, които работят в системата на горите и се отбелязва от 1925 година. Тази година преминава под мотото "Гората е здраве!".  "И тази година сме предвидили да залесим 50 декара..

публикувано на 08.04.21 в 14:30

В "Музикална зона" на 08 април 2021 слушаме Франко Корели

На днешния 8 април се навършват 100 г. от рождението на италианския тенор Франко Корели. Още с първото си стъпване на сцената "Ла Скала" се превръща в звезда. Изпълнението му докосва както обикновените зрители, така и изисканите ценители на операта. За 15 г. кариерата му е свързана с Метрополитън опера. Точно там е наречен „принцът на тенорите“...

публикувано на 08.04.21 в 09:00