Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Визуален артист разкрива стойността на маската в изложба

Снимка: "Да Лаб"


Младият визуален артист Владислав Илиев - Vladzen ще представи изложбата "Аура" във Видин. Събитието е организирано от Фондация "ДА Лаб", в партньорство с Художествена галерия "Никола Петров" Видин и с подкрепата на Министерството на културата. "Аура" е сред петте нови проекти на млади дигитални артисти, селектирани чрез конкурс в платформата "Стойност-Ценност (E-valuation)" на неправителствената организация. 
Владислав Илиев -Vladzen е интердисциплинарен визуален артист. Завършил е "Сценичен и екранен дизайн", преподава "Видео мапинг" в Националната художествена академия в София. Работи в областта на интерактивния дизайн, 3Д мапинг и нови медии. В проекта "Аура" той прилага 3Д мапинг, който представлява триизмерно картографиране върху дигитален принт,  и подвига актуални социални въпроси, обясни кураторът и културен мениджър Галина Димитрова -Димитрова:

"Него това, което го интересува всъщност, е аурата - онова енергийно поле, което е около човека, което съдържа най-силно неговата идентичност, неговата специфична енергия, както сме свикнали да го приемаме. Авторът задава всъщност следните въпроси: в това дигитално време, още повече пък в пандемичната ситуация, в която сме затворени вече повече от година, не общуваме лично, използваме основно дигиталните медии, за да се свързваме по между си, как всъщност именно това поле комуникира с останалите, тоест тези маски, които си слагаме на лицата, но и като цяло комуникацията в интернет също може да се каже, че също е свързана с това ти да не си самият ти, а през някой друг образ и така съответно през дигиталното си аз..."

Владислав Илиев - Vladzen се занимава от години с маската изобщо. С изложбата "Аура" артистът се опитва да накара публиката да се замисли над стойността, която маска има за съвременното общество:

"Аура, както знаете, е термин, който е свързан с източната практика, философия и с езотериката, ако щете. Това е едно лъчение, което е около хората, и по този начин аз метафорично в моята инсталация показвам това лъчение, което всъщност е и стойност на лицемерието, измерването на това лицемерие посредством маската при мен... Използвах една платформа на изкуствен интелект, която ми генерира такива дигитални маски и изображения, които аз моделирах. Исках да интегрирам различни информации от различни гени, етноси, полове и в случая исторически погледнато - различни ритуални маски, и да ги преплета през съвремието, защото реално инсталацията ми се занимава с връзката между историческия символизъм, което е ритуалната маска при мен, и съвременния реализъм, което е дигиталната маска. И тези генерирани изображения аз ги връщам обратно в този портрет, така посетителите ще могат да се потопят в една много магическа среда на тази символична аура. За мен маската понякога ни закрива и предпазва, затова избрах аурата, защото за мен стойността понякога може да е невидима и тя може да бъде за някои хора една, за други друга и е интересно да се изследва този проблем в обществото."  

Изложбата на Владислав Илиев "Аура" ще бъде открита на 9 април, петък, от 17:00 часа в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин.

Вижте още

Небесната стълба на добродетелите

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно,  свети Йоан Лествичник . "Братя и сестри, днес..

публикувано на 11.04.21 в 08:00
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50

Видински ветроходци с паметна инициатива

Видински ветроходци брандираха името, в памет на починалия директор на СУ "Цар Симеон Велики" в крайдунавския град  Венцислав Станев, върху борда на лодката, собственост на училището, с която ежегодно участват в Националната регата на 3 март в морската ни столица Варна. Ветроходците ползват лодката под наем, а за събитието разказа Венцислав Петков..

публикувано на 08.04.21 в 15:00

Отбелязваме Седмицата на гората

По случай Седмицата на гората през тази година Държавно горско стопанство- Белоградчик организира залесителни акции. Седмицата на гората е професионалният празник на всички, които работят в системата на горите и се отбелязва от 1925 година. Тази година преминава под мотото "Гората е здраве!".  "И тази година сме предвидили да залесим 50 декара..

публикувано на 08.04.21 в 14:30

Каталог представя български и чужди кукломайстори

Дигитален каталог на куклите създаде Държавен куклен театър Видин съвместно със свои партньори от Франция и  Италия. В него са представени творби на български и чужди майстори на  кукл и и е проследен процесът по тяхното създаване. Идеята е каталогът да бъде полезен не само на хората, които са част от кукленото изкуство, но да предизвика..

публикувано на 08.04.21 в 13:41

В "Музикална зона" на 08 април 2021 слушаме Франко Корели

На днешния 8 април се навършват 100 г. от рождението на италианския тенор Франко Корели. Още с първото си стъпване на сцената "Ла Скала" се превръща в звезда. Изпълнението му докосва както обикновените зрители, така и изисканите ценители на операта. За 15 г. кариерата му е свързана с Метрополитън опера. Точно там е наречен „принцът на тенорите“...

публикувано на 08.04.21 в 09:00