Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Небесната стълба на добродетелите

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост, посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, свети Йоан Лествичник.

"Братя и сестри,

днес чухме думите от литургийното евангелие за Четвърта неделя от Великия пост. Може да се каже, че тези думи са евангелие на изцерението и надеждата, преобразени от твърда вяра и гореща молитва, придружена от пост.

Кой изцерява? Разбира се, Христос. Но кое е това, на което Той набляга? Какво очаква от нас? Вяра. А вярата ражда смирението и покаянието. Смиреното покаяние на бащата води до излекуването на болния син. В първата част на думите: "Вярвам, Господи! Помогни на неверието ми", бащата показва, че се е утвърдил във вярата, а във втората част, че се е укрепил в смирението, признавайки, че в началото не е имал достатъчно силна вяра за изцеряването на сина му. Словата: "Вярвам, Господи!", посочват желанието му да укрепи вярата си - вяра, дадена, дарена от Св. Дух. А после неговият вопъл "Помогни на неверието ми" потвърждава още повече неговото покаяние и смирение.

Братя и сестри,

животът ни в Христа, изисква от нас преобразяване. Ако смирението ни не е истинско, ако вярата ни е само на думи, то и чудото на истинската ни промяна към Бога няма да се случи. Защото да вложим Христос в живота си е най-голямото нещо, да се чувстваме изкупени, утешени и опростени в светите Тайнства на Църквата, да приемаме пресвятото Тяло и Кръв на Господа и да не се страхуваме от ада и смъртта.

Пред нас е Пасхата Господня - преход от безсилие към сила, от отдалечаване към съпричастност с Бога. Днешното евангелско четиво е божествено свидетелство за всички нас, които постим и се молим, че духът на злобата може да бъде изгонен от душата на човека, ако следваме достойно пътя, ако непрестанно преобразяваме себе си, докато накрая всичко не стане Христос.  Амин!"

Протойерей Божидар Маринов

В рубриката "Съвременна Библия" - в края на март камерите за наблюдение по граничната стена на САЩ с Мексико засичат как две момиченца, на три и пет години, са прехвърлени като торби през високата почти петметрова стена. Децата са от Еквадор. Данните сочат, че напливът по границата е нараснал рекордно. Само за февруари са задържани над 100 хиляди нарушители. Според анализатори, обещанията на Джо Байдън за улеснено настаняване са вдигнали емигрантската вълна. Причината, според някои коментатори, е в стратегията на демократите да печелят бъдещите избори с емигрантския вот. Това са все млади хора в активна възраст. Байдън вижда как след време тези две момиченца от Еквадор осигуряват с вота си бъдещето на партията му. Нищо ново! Битката за сърцата и умовете на младите хора не е модерно явление. Дори в Библията е регистрирана длъжността на всеки родител да говори на младите хора в дома си за Бога. Вече знаете защо! За техните сърца се води война!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Поредица от инициативи за Деня на Европа във Враца

Деня на Европа ще бъде отбелязан във Враца с п оредица от интересни събития. Организатори на проявите са  Европа директно - Враца. На 9 май ще  има много викторини, изложба с плакати посветени на празника. С отворени врати за информация ще са центровете Ентърпрайс юроп нетуърк Враца и на Европа директно, към търговско промишлената палата, обясни..

публикувано на 07.05.21 в 16:39

"Бягай с усмивка" - подкрепа за лечение на деца с лицеви аномалии

Благотворителен пробег във Врачанския Балкан набира средства за Асоциация "Лицеви Аномалии". С тях ще се помогне за терапиите на деца. Пробегът ще е на 23 май, а трасето е от 21 километра. Призивът е за бягате с усмивка по Ботевите пътеки, казва организаторът Методи Симеонов: "Инициативата е в полза на децата с вродени аномалии,..

публикувано на 07.05.21 в 14:00

7 май - Ден на радиото и телевизията

Денят на радиото и телевизията 7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия. Чества се в България като Ден на радиото и телевизията, в чест на 50-годишнината от създаването на радиото.  Радио Видин е 7-та Регионална радиостанция на БНР. За 12 години в ефира на Северозапада сме разпознаваема и слушана..

публикувано на 07.05.21 в 13:01

Гложене - село с поглед към бъдеще

Село Гложене  се намира   в Северозападна България  в местността "Златията". Разположено е на левия бряг на река Огоста. Намира се на 14 км от общинския център Козлодуй, на 67 км от областния център Враца, и на 180 км от  София. Смята се, че името му идва от  широкоразпространения тук храст глог. Според археолога и краевед Богдан Николов в центъра на..

публикувано на 07.05.21 в 12:20

Как въвеждането на дистанционна работа помага в битката срещу COVID-19?

Европейският парламент гласува резолюция за създаването на нов европейски закон, чиято цел е да защити правата на дистанционно работещите. Здравната криза, причинена от пандемията, заради  COVID-19, накара правителствата да предприемат безпрецедентна стъпка за затваряне на много работни места, с изключение на тези, които предоставят основни стоки и..

публикувано на 07.05.21 в 10:30
книгата на проф Младенов

Паметна плоча на проф. д-р Младенов откриват в Ново село

Паметна плоча на проф. д-р Максим Младенов ще  бъде открита  в Ново село н а 11 май .  В центъра на селото  е издигнат  паметник на новоселските народни будители. До скоро там стояха две имена. Първото е на арх. Илия Попов, дарил на Ново село две култови сгради - читалището и часовниковата кула, които днес са паметници на културата. Второто е на..

публикувано на 07.05.21 в 10:25

Информационна среща за НАТУРА 2000 се проведе във Видин

Европейската мрежа е създадена на принципа за опазване на конкретни видове или конкретни местообитания.  "Ние не опазваме цялата територия сама по себе си, а на базата на строго научни критерии идентифицираме видове животни или растения, които са ценни за общността и природни местообитания, които са ценни за общността и насочваме всички усилия..

публикувано на 06.05.21 в 18:39