Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 6,7 млрд. лв. ще бъдат вложени до 2027 г. за развитие на регионите

Снимка: БГНЕС

Близо 6,7 млрд. лв. е проектобюджетът на Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г., която Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще управлява. Това стана ясно по време на обществено обсъждане на проекта на програмата, съобщават от МРРБ.

Програмата ще има три основни приоритетни оси, като ще подкрепя мерки в 50 градски общини. За разлика от предходните две оперативни програми за регионално развитие, които бяха със секторен подход и насочени към конкретни сектори и бенефициенти, се предвижда новият инструмент да подкрепя по-голям набор от проекти от различни сектори. Те ще се изпълняват в партньорство, а бенефициентите ще са широк кръг заинтересовани страни - държавни органи, областни администрации и местни власти, представители на гражданското общество и неправителствени организации, организации на работодатели, синдикати, фондации, бизнеса, научната и академична общност, сдружения на собствениците на жилища и др.

Регионалните съвети за развитие ще имат ключова роля при подбора на предложенията за подкрепа на регионалното развитие, за да се даде приоритет на проектите, които покриват в най-голяма степен нуждите на определена територия. С по-голяма тежест ще са проектите в подкрепа на икономиката. Програмата е разработена с цел да постигне балансирано териториално развитие между регионите, преодоляване на демографските проблеми и обезлюдяването на територии в страната.

Приоритетната ос за интегрирано градско развитие е с проектобюджет от 1,131 млрд. лв. Тя предвижда подкрепа за десетте най-големи градски общини, като центрове на растеж. За да се постигнат по-добри резултати е направено групиране на общините по региони за планиране, като всеки клъстер ще има общ бюджет. Например за Северозападен регион това са общините Видин и Плевен. По този начин се цели засилване на региона като цяло, а не на отделни градове и общини чрез насърчаване на сътрудничеството между заинтересованите страни в двете общини. Така ще се изготвят проекти, които решават еднакви проблеми за двете общини, и ще се постигне синергичен ефект, в сравнение с подход, при който се изпълняват по-малки проекти.
Вторият приоритет на програмата е интегрирано териториално развитие на регионите за планиране от ниво 2, който е с бюджет от малко над 2,5 млрд. лв. Достъп до него ще имат 40 градски общини.

И двете оси ще финансират инфраструктурни проекти в областта на здравеопазването, образованието, социални дейности, култура, спорт, туризъм и културно наследство, жилищно настаняване, енергийна ефективност и обновяване на жилищни и обществени сгради, подобряване на градската мобилност, ремонт на пътна инфраструктура и безопасност и развитие на функционални връзки. Ще се подкрепят и мерки за зелена градска инфраструктура и сигурност в обществени пространства, насърчаване на икономическата активност и др.

Третият приоритет на програмата е „Справедлив енергиен преход“, който се програмира по линия на Фонда за справедлив преход при условие, че разработените за целите на неговата реализация териториални планове бъдат одобрени като част от ПРР 2021 2027 г. Проектобюджетът на приоритета е 3,1 млрд. лв. Основна цел е осигуряването на подкрепа за регионите и секторите, най силно засегнати от прехода към климатична неутралност. Към момента мярката е насочена към областите Стара Загора, Кюстендил и Перник, но се водят преговори за включване на още области. Приоритетната ос ще финансира широка гама дейности.

За първи път в България ПРР 2021-2027 ще се изпълнява чрез прилагането на инструменти за интегрирано териториално развитие, стана ясно още на срещата. С изпълнението се предвижда постигането на по-добър инвестиционен фокус, по-ефективни и ефикасни интервенции, засилен междусекторен диалог и реализиране на успешни партньорства между различни заинтересовани страни на местно ниво. Инструментът включва изпълнението на интегрирани проекти, в които е допустимо финансиране, освен от ПРР, и от другите европейски програми, които ще изпълнява страната ни, както и др. инструменти.

Всички проекти, които ще се изпълняват, трябва да са в съответствие с плановете за интегрирано развитие на общините. По информация на НСОРБ към днешна дата 92 местни администрации са разработили и приели такива планове за новия период, като в следващите седмици и месеци се очаква още голям брой общини да приключат работата си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С близо 50 души са се увеличили хората с увреждания в община Кула за година

Общинската организация на Съюза на инвалидите в Кула проведе отчетно събрание. Хората с група инвалидност в общината са се увеличили от 484 души на 531 за една година, съобщи  Иванка Костова , председател на организацията. "Северозападният район на България е на първо място по уязвимост по отношение на демографските проблеми,..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Димово

За днес е насрочено редовно заседание на Общинския съвет в  Димово . Да бъде дадено съгласие на общинската администрация да кандидатства за финансиране от Фонд "Социална закрила за закупуване на неупотребяван пътнически автомобил" е едно от предложенията, които съветниците ще разгледат. Дневният ред включва още приемане на дългосрочна общинска програма..

публикувано на 28.03.24 в 11:54

Оставиха в ареста четирима врачани, обвинени в побой

Троен състав на Окръжен съд – Враца остави за постоянно в ареста четирима души от Враца след побой в центъра на града на 9 март. Така на практика окръжните магистрати потвърдиха определението на колегите си от Районния съд спрямо четиримата обвиняеми, на които е приложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Врачанският окръжен..

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Засадиха 200 дръвчета в памет на Кръстьо Пишурка в община Лом

Общо 200 паркови дръвчета бяха засадени в Лом и региона. Инициативата е на фондация “1300 години България” и е по повод 200-годишнината от рождението на големия възрожденец Кръстьо Пишурка. В организацията по засаждането на фиданките се включиха представители на Общинския ученически клуб "Екология и опазване на околната среда", с ръководител..

публикувано на 28.03.24 в 09:59

Видинската болница е акредитирана да обучава по 16 специалности

Видинската МБАЛ "Св. Петка" е одобрена да извършва клинично обучение на студенти по медицина или здравни грижи. Болницата е акредитирана по 16 специалности. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова и добави, че в отделението по неврология вече е постъпил специализант.  "Медицинските специалности, по които сме акредитирани за..

публикувано на 28.03.24 в 09:15
Мирослав Аспарухов (вдясно) е новият председател на читалищното настоятелство в Мездра.

Читалището в Мездра е с ново ръководство

Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра проведе отчетно-изборно събрание.  С решение на досегашното настоятелство шестима дългогодишни негови членове и членове на преброителната комисия, включително и най-дългогодишният председател в историята на културното средище Валентин Вълчев, които са в пенсионна възраст се оттеглиха от ръководството по..

публикувано на 28.03.24 в 08:30

Община Видин подписа 14 договора с национално финансиране

Кметът на Община Видин Цветан Ценков подписа 14 договора с национално финансиране на обща стойност почти 40 милиона лева.  Това стана възможно след като в Закона за държавния бюджет за 2024 г. българското правителство прие Инвестиционна програма за общински проекти за финансиране на проекти, определени като приоритетни. През 2023 година Община Видин..

публикувано на 28.03.24 в 08:30