Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Днес е Международният ден на бившите концлагеристи и на пострадалите от фашизма и войните

Снимка: Радио ВИДИН Днес се отбелязва Международният ден на бившите концлагеристи и на пострадалите от фашизма и войните. Обявен от Международната федерация на борците от съпротивата и пострадалите от фашизма.
 През месец април 1945 г. са освободени затворниците от германските концлагери.
През 1943 година видинчанката Софи Пинкас научава ,че евреите от Тракия, Битоля, Македония са отведени в лагерите на смъртта  в концлагера Треблинка, сред тях са нейните роднини  - разказва доц д-р Софи Пинкас, родена и живяла във Видин, активен участник в съпротивителното движение срещу фашизма:

"Моите баба, дядо, четирима вуйчовци с техните семейства и деца, които са живели в Скопие, са загинали в Треблинка 1943 година. За нас това беше ужасна новина и ние чакахме с нетърпение поне някой да се върне от там. Нито един не се върна. За мен това беше нещо много страшно, защото най-близките ми хора загинаха в пещите на Треблинка. Този спомен никога няма да ме остави, защото аз загубих цялото си семейство."
 

По-късно в архивите на ДА Видин са открити списъци  за готовността за извеждане на 624 видински  еврейските семейства в концлагерите на смъртта, което обаче, за щастие,  не се осъществява. 

Вижте още

Снимката на 5 май 2021 година

Враца има нова атракция , на която се радват жителите на града и гостите. Ефектното видео шоу ще бъде прожектирано всеки ден до 8 май, от 21 часа, в обновеното водно огледало в парка зад паметника на Христо Ботев. Зелените коридори  в страната за ваксини срещу COVID-19  ще са отворени до 9 май . Информацията за временните имунизационни пунктове..

публикувано на 05.05.21 в 17:55

Представят план за развитието на Белоградчик

Публично обсъждане на Плана за интегрирано развитие на Община Белоградчик за периода 2021 - 2027 година ще се проведе на 12 май от 17:30 часа, в Младежки дом - Белоградчик, съобщават от общинската администрация. Поканени са представители на обществеността, на образователните институции, бизнеса, пенсионерите, институции на държавната администрация,..

публикувано на 05.05.21 в 14:15

Жена си набра букет от Градската градина във Видин

Цветята и най-вече лалетата в цветните площи на града често са обект на посегателство , съобщават от общинската администрация. Граждани са сигнализирали за такива случаи и са изпратили снимки, в които се вижда ясно как се късат цветовете и дори се крадат луковици.  Хилядите цветя, засадени в навечерието на пролетните празници - Лазаровден, Цветница и..

публикувано на 05.05.21 в 12:30

Възрастна жена пострада от газова бутилка

Инцидент с газова бутилка е причинил сериозни изгарания на възрастна жена. За това съобщават от полицията в Монтана. На 04 май в 08:47 часа екип на пожарната в Брусарци излиза на сигнал в село Буковец, за обгоряла по лицето и ръцете 96-годишна жена от газова бутилка. Предполагаемата причина за произшествието е небрежност - жената е правила кафе на..

публикувано на 05.05.21 в 11:58

131 са активните случаи на COVID-19 в област Видин

45 души с положителни проби за COVID-19 са регистрирани в област Видин за последните пет дни, съобщават от Регионалната здравна инспекция. За същия период още 76 човека с коронавирусна инфекция са оздравели, като 21 от тях са лекувани и изписани от видинската болница. Има регистрирани и шест смъртни случаи, на пациенти, хоспитализирани в МБАЛ “Св...

публикувано на 05.05.21 в 11:31

Млада шофьорка блъсна дете във Враца

За пътен инцидент с дете съобщават от полицията във Враца. На 04.05.2021г. в 18:25 часа в областния град,  лек автомобил управляван от 20-годишна жена, блъснал на пешеходна пътека 15- годишно момче. Детето е прегледано и настанено в МБАЛ "Христо Ботев".  Пробата за алкохол на водача е  отрицателна. Съставен е акт по Закона за движение по пътищата.

публикувано на 05.05.21 в 09:35

Дарение за деца с диабет от Враца

Деца и младежи с диабет от Враца получиха сензори за измерване на кръвната захар. Те бяха дарени на специално организирана среща в града под Околчица. Инициативата на Асоциация "Докосни дъгата" и ВИК- Враца се е осъществила с подкрепата и организацията на Мирела и Крум Стоянови, които са се заели с мисията да съберат децата и младежите, нуждаещи се от..

публикувано на 05.05.21 в 09:05