Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Силаги Тодоров - талисманът на самодейния състав в село Кутово

5
Снимка: Радио Видин

Самодеец от видинското село Кутово изработи знаме за самодейния състав към местното читалище. Освен това той всяка година прави календари за всички от читалището. Това е Силаги Тодоров, когото от читалището определят като техен талисман. Идеята за знамето му хрумнала от телевизията. Гледал стари излизания на самодейните състави и му направило впечатление, че излизат на представления със знамена и така решил да направи знаме и за техния състав:

"Всяка година за всеки самодеец има календар, снимка като отиваме на изяви. След всяка изява снимките ги изкарваме и раздаваме на всички. Спомени да си имаме на хартия. С това се майтапят с мен, че имам дефект и изкарвам всичко на хартия. Следя по телевизията фестивалите назад във времето, където са били по България и ми направи впечатление, че всеки състав излиза на сцената със знаме. При нас не се практикува това нещо, обаче реших, че и ние трябва да имаме такова знаме. Доста мислих и се чудих докато го направя, защото не е лесно. От едната страна логото, а от другата страна българското знаме, но го направих, не се оставих. Доволен съм от това, което излезе, само сега да имаме повод, където да го ползваме. Да го показваме, да ни се радват. Мислих и в съвсем друга посока да бъде, но нямаше да бъде така сполучливо. Мислих самите надписи да са от маниста шити. Българското знаме, първо от него тръгнах, защото по неговата големина трябваше да бъде другото знаме с логото... Ризите може би са ми на 100 години. Автентични, където и да отидем. Шевица и дантели, с това се правят при нас. Шевицата е на гърдите и дантели на ръкавите. Те са дълги и се препасват с пояс, дърпат се нагоре и се прави пазва. Това е автентичното, при нас така се е носило. И отдолу са бели панталони, пак с дантели."

Силаги Тодоров е много сърцат човек, сподели Татяна Любенова, секретар на народно читалище "Просвета 1937" в село Кутово:

"Голям приятел и никога не е отказал да се включи в инициативи. Винаги помага. Страшен дарител на читалището е. От него имаме много подаръци. Винаги има с нещо да ни изненада. Радваме се, че точно в Кутово избра да е самодеец."

Галерия

Вижте още

Михаела Филева и Максим Ешкенази с концерт във Видин

Михаела Филева и Максим Ешкенази за първи път ще бъдат заедно на сцената на Симфониета Видин в концерта "Поп музика и класика". Под диригентството на маестро Ешкенази, Михаела Филева ще изпълни най-големите си хитове. "С Максим Ешкенази се познаваме отдавна и работим по един негов проект със Софийска филхармония, да възпитава подрастващи към..

публикувано на 12.05.21 в 16:49

Молитвата е връзката ни с Твореца

В ежедневието си човек отправя постоянно молитви - било за здраве или за успех, за прошка, за услуга. Когато се молим към Господ Бог, можем да го правим навсякъде, не само в храма.  "Човек се моли да няма болести. За някой, който не е добре, да може да се оправи. За доброто на семейството. Всяка вечер изреждам имената на..

публикувано на 12.05.21 в 15:57

Нощ на литературата в Монтана

За втора година Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана се включва в Десетото издание на европейската инициатива "Нощ на литературата". Събитието ще се проведе на 12 май от 18 часа, като в четенето ще се включат известни личности от града, каза Анелия Иванова-Тодорова, директор на библиотеката: "В библиотеката сме избрали четци - г-жа..

публикувано на 12.05.21 в 15:05

Ролята на Европа в борбата със световната пандемия

Пандемията от COVID-19 се стовари върху целият свят, като не пропусна дори най-развитите държави. Страните по света за първи път се изправят срещу такова изпитание. Всяка държава, организация или съюз впрегна своите сили в борбата срещу вируса. Ролята на Европа в борбата със световната пандемия е значителна, без нейната решителната намеса светът..

публикувано на 12.05.21 в 10:30
СУ

СУ "Цар Симеон Велики" отбеляза патронния си празник

СУ "Цар Симеон Велики" отбелязва  патронния си  празник. Във фоайето се състоя тържествена церемония във връзка с празника. С кратка програма учениците от училището представиха своето училище.  Към всички присъстващи се обърна директорът Ирена Гъркова: "Ние с вас днес сме стъпили на раменете на всички предишни поколения, опрени на здрава..

публикувано на 11.05.21 в 17:10

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин - 136 години отговорност и всеотдайност към бъдещето

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин отбелязва днес своя патронен празник. Създадено през далечната 1885 година, то вече 136 години изпълнява своята просветителска и образователна мисия. Днес в него се обучават над 400 ученици в 22 паралелки. За високото равнище на тяхната общообразователна и профилирана подготовка в областта на изкуствата се..

публикувано на 11.05.21 в 14:50
Децата от квартал

Видински деца събират пари в помощ на болно дете

Мини - благотворителен базар организираха деца в квартал "Калето" в град Видин.  Желанието им е да помогнат на 3-годишния Криси, на когото са му  необходими доста средства за операция - казва 12- годишната Ванеса: "Събираме пари за благотворителност за момченцето Криси. Той е на 3 години, болно от невробластом. Трябват му 100 000 лв и..

публикувано на 11.05.21 в 13:50