Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекцията по труда предупреждава да сме внимателни при търсене на работа в чужбина

Снимка: Инспекция по труда

COVID пандемията засилва риска от измами при търсенето на работа в чужбина. За това сигнализират от Главната инспекция по труда. Предвид активизирането на дейностите в селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството, строителството и др., които са свързани със засилване на трудовата мобилност, от Инспекцията напомнят за рисковете при търсене на работа извън страната.

"Много е важно за хората, които са решили в тази сложна COVID обстановка да потърсят трудовата си реализация зад граница предварително да се информират за изискванията по отношение на пътуването, за въведените противоепидемични мерки в страната, в която смятат да работят. Такава информация е публикувана на сайта на Министерството на външните работи. Апелирам да изискват тази информация от юридическите лица, които ще ги изпращат. Знаете, че има няколко начина на изпращане, на осигуряване на работа в чужбина - чрез фирмени посредници, чрез предприятия, които осигуряват временна работа и съответно чрез командироване от работодател, за който те работят, в рамките на предоставяне на услуги. По какъвто и начин да заминат да работят в чужбина, във всички случаи тези лица трябва да бъдат информирани за минималните условия на труд там. А според заминаването те трябва да тръгнат от тук задължително с трудов договор. Ако ги изпраща посредник трудовия договор трябва да бъде с тамошния работодател (от приемащата държава) и съответно да има посреднически договор с посредника, който ги изпраща и тези договори трябва да бъдат и на български език, за да могат те да са запознати с условията, при които отиват и да знаят какво разписват.", обясни Дина Христова от пресцентъра на инспекцията. 

Полезна информация за работа в Европейския съюз и за условията на труд и живот в страните членки е публикувана в сайта на Инспекцията по труда, в сайта на EURES мрежата, където се публикуват и обяви от проверени работодатели на територията на Европейския съюз, на единния национален уебсайт на командированите лица.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45