Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инспекцията по труда предупреждава да сме внимателни при търсене на работа в чужбина

Снимка: Инспекция по труда

COVID пандемията засилва риска от измами при търсенето на работа в чужбина. За това сигнализират от Главната инспекция по труда. Предвид активизирането на дейностите в селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството, строителството и др., които са свързани със засилване на трудовата мобилност, от Инспекцията напомнят за рисковете при търсене на работа извън страната.

"Много е важно за хората, които са решили в тази сложна COVID обстановка да потърсят трудовата си реализация зад граница предварително да се информират за изискванията по отношение на пътуването, за въведените противоепидемични мерки в страната, в която смятат да работят. Такава информация е публикувана на сайта на Министерството на външните работи. Апелирам да изискват тази информация от юридическите лица, които ще ги изпращат. Знаете, че има няколко начина на изпращане, на осигуряване на работа в чужбина - чрез фирмени посредници, чрез предприятия, които осигуряват временна работа и съответно чрез командироване от работодател, за който те работят, в рамките на предоставяне на услуги. По какъвто и начин да заминат да работят в чужбина, във всички случаи тези лица трябва да бъдат информирани за минималните условия на труд там. А според заминаването те трябва да тръгнат от тук задължително с трудов договор. Ако ги изпраща посредник трудовия договор трябва да бъде с тамошния работодател (от приемащата държава) и съответно да има посреднически договор с посредника, който ги изпраща и тези договори трябва да бъдат и на български език, за да могат те да са запознати с условията, при които отиват и да знаят какво разписват.", обясни Дина Христова от пресцентъра на инспекцията. 

Полезна информация за работа в Европейския съюз и за условията на труд и живот в страните членки е публикувана в сайта на Инспекцията по труда, в сайта на EURES мрежата, където се публикуват и обяви от проверени работодатели на територията на Европейския съюз, на единния национален уебсайт на командированите лица.
Вижте още

Ново поколение център "Европа директно" е открит във Видин

Информационен център от ново поколение към мрежата "Европа директно" е открит във Видин. На събитието присъства ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев. При откриването той изтъкна, че ц ентърът във Видин, както и останалите в страната е пряката връзка на регионите с Европейския парламент и Бюрото в България:..

публикувано на 14.05.21 в 17:00

76 абитуриенти изпрати математическата гимназия във Видин

С емоционална церемония ППМГ "Екзарх Антим I" Видин изпрати Випуск 2021 или така наречения, заради пандемията, випуск COVID-19. С редното си образование в  елитното училище завършват 76 ученици от три паралелки. В училищния двор, където се проведе изпращането имаше емоции и сълзи, радост и тъга. По традиция първо бе издигнат националния флаг под..

публикувано на 14.05.21 в 14:10

Кръговата икономика- инструмент за бързо възстановяване

Ефективното управление на ресурсите, намаляването на потреблението и отпадъците, важната роля на местните власти в прехода към кръгова икономика и промяната на обществената нагласа в сферата – около тези аспекти се обединиха участниците в дискусията „Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“ , организиран от Бюрото на Европейския..

публикувано на 14.05.21 в 10:45

Момичета от Лом с първо място на международна конференция

Първо място в V международна конференция "Да мислим екологично за бъдещето!" спечелиха две момичета от Лом - Цветислава Каменова и Мая Бисерова. Подготви ги  преподавателят по биология в Профилирана гимназия "Найден Геров" Румяна Цветева, която ръководи и общинския ученически еко клуб. Случайно попада на покана за участие в конференцията,..

публикувано на 13.05.21 в 16:41

Започват еднодневните излети във Врачанския Балкан

На 16 май Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и природозащитен център "Натура" организират разходка до водопад Скакля. Маршрутът е: гр. Враца - водопад Скакля - "Марков камък" - "Кораба" (Цигански камък) - с. Згориград. Водач на групата е Евгени Христов. С тази разходка във Врачанския Балкан започват еднодневните излети на..

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Горски и градски цветя събира в градинката си Симеон Каменов

Симеон Каменов живее във видинския комплекс "Химик", в блок 24. Роден е във Враца и споделя, че му липсват Балканът и горите. Родът му е от село Очин дол- село зад пещерата Леденика. Срещаме се пред входа на блока, където е направил градина, в която си съжителстват горски и градски цветя. Казва, че любовта му към цветята и природата са го запазили..

публикувано на 13.05.21 в 16:31

Близо 550 зрелостници ще държат матури във Видинско

На 19 и 21 май предстоят Държавните зрелостни изпити, като на 19-ти е изпитът по Български език и литература, а на 21-ви по свободно избран предмет от учениците.  За област Видин на ДЗИ се очаква да се явят 547 зрелостника.  Каква организация е създадена за матурите в Областта, как ще се спазват противоепидемичните мерки, за какво трябва да..

публикувано на 13.05.21 в 14:20