Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученик от гимназията по каменообработване в Кунино с първа изложба

9
Изложба на Цветомир Христов, ученик в ПГК Кунино
Снимка: личен архив


Първата си самостоятелна изложба - живопис подреди в залата на читалище "Светлина 1999" в Червен бряг Цветомир Христов. Той е ученик в 10. клас в Професионална гимназия по каменообработване - село Кунино. Картините, които представя в изложбата, са маслени платна, различни размери и са вдъхновени от американския живописец Боб Рос. А предложението за изложбата дава неговата учителка от началното училище Добринка Здравкова - разказва Цветомир:

Изложба на Цветомир Христов, ученик в ПГК Кунино "От тази година се запалих за живописта и да рисувам с маслени бои. Моята госпожа от първи клас се свърза с мен и каза: "Ще направим изложба.", искам да ѝ кажа едно голямо "Благодаря"... Аз се вдъхновявам от американския художник Боб Рос, живописец... Харесва ми неговия стил на рисуване, спокоен стил... Десет картини съм подготвил за изложбата - природа, пейзажи... Гледам да не е пълно копиране, добавям нещо от себе си..Любимата ми картина се казва "Здрач"."


картина на Цветомир ХристовДобринка Здравкова е първият му учител в ОУ "Христо Смирненски" в Червен бряг, тя следи развитието на учениците си и им помага с каквото може, в случая насърчава Цветомир да продължава да рисува:

"...Аз смятам, че трябва да даваме път на младите и трябва да им вярваме. Просто, радвам се на всяка една победа на което и да е дете. Аз харесах много първата му картина... Оказа се, че той има още картини... Аз казвам, ама Цеци, дай да ти направим една изложба. Попитах в читалището и те веднага откликнаха. Казах му: "Рисувай! Давай! Ще направим изложбата", за  да не спира вдъхновението... Просто видях радостта в очите на детето..."


Повече може да чуете в звуковите файлове.

Галерия

Вижте още

Информационна среща за НАТУРА 2000 се проведе във Видин

Европейската мрежа е създадена на принципа за опазване на конкретни видове или конкретни местообитания.  "Ние не опазваме цялата територия сама по себе си, а на базата на строго научни критерии идентифицираме видове животни или растения, които са ценни за общността и природни местообитания, които са ценни за общността и насочваме всички усилия..

публикувано на 06.05.21 в 18:39

Почистиха около крепостта "Камъка" в Оряхово

Граждани на Оряхово, сред които ученици и млади хора, се включиха в почистването около крепостта "Камъка", което се проведе по идея на местния исторически музей.  "Акцията за почистване беше планирана още от миналата година и тя е във връзка с проекта на музея "Ехо от вековете", тъй като реализацията на този проект в основната му дейност е..

публикувано на 06.05.21 в 15:45

Концерт "спомен за Иво" във Видин

Изпълнители от Видин изнасят концерт в памет и чест на свой близък приятел. По време на проявата ще звучи пъстра палитра от музикални стилове - от тежка музика до лиричен рап. Повече за събитието разказва организаторът и изпълнител Божидар Пардонов PMC: "На 8 май от 19 ч. на сцената на галерията ще се проведе един доста така личен концерт. От..

публикувано на 06.05.21 в 15:30

Красивата природа на село Камено поле може да привлича туристи

Петър Петков е родом от село Каменно поле в община Роман. След пенсионирането си се връща в родното си място. Пише книга за историята на село Каменно поле.  "Има 18 тепавици и воденици по поречието на реката, които са строени от каменополски майстори. Има към 20 кошари на фамилиите. Има около 25 извора, от които сигурно около 10 не ги знам,..

публикувано на 06.05.21 в 14:55

Иван Аспарухов: Имаме една от най-ниските безработици в 3-те области

На 6 май Мездра чества празника на града. Той се отбелязва от 30 години. За успехите и предизвикателствата пред общинското ръководство Йорданка Петрова разговаря с кмета Иван Аспарухов. "...Мездра се развива в тази посока, в която трябва. Ние се върнахме за да върнем Мездра там, където заслужава като водеща община в област Враца. Така че..

публикувано на 06.05.21 в 11:46

Любители на спининговия риболов със среща на Дунав

Фейсбук групата "Спининг Видин" е затворена група, която обединява над 100 запалени почитатели на спининг риболова от област Видин. Групата е основана на 17 август миналата година, а сред основателите  ѝ са Тихомир Трифонов и Юлиян Дионисов.  На 9 май членовете на групата подготвят среща, която ще се  проведе до крепостта "Баба Вида" в 11:00 часа...

публикувано на 06.05.21 в 11:30

Българските етнографи имат празник днес

Денят на българската етнография отбелязваме днес 6 май, когато е и Георгьовден. Етнографията е тази наука, която изследва културата, обичаите, традициите, словесният и песенният фолклор, танцовото изкуство. Това е наука, която изучава хората, техният бит и промените. Да си етнограф в Северозападна България и по точно във Видин е..

публикувано на 06.05.21 в 11:24