Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик от гимназията по каменообработване в Кунино с първа изложба

9
Изложба на Цветомир Христов, ученик в ПГК Кунино
Снимка: личен архив


Първата си самостоятелна изложба - живопис подреди в залата на читалище "Светлина 1999" в Червен бряг Цветомир Христов. Той е ученик в 10. клас в Професионална гимназия по каменообработване - село Кунино. Картините, които представя в изложбата, са маслени платна, различни размери и са вдъхновени от американския живописец Боб Рос. А предложението за изложбата дава неговата учителка от началното училище Добринка Здравкова - разказва Цветомир:

Изложба на Цветомир Христов, ученик в ПГК Кунино "От тази година се запалих за живописта и да рисувам с маслени бои. Моята госпожа от първи клас се свърза с мен и каза: "Ще направим изложба.", искам да ѝ кажа едно голямо "Благодаря"... Аз се вдъхновявам от американския художник Боб Рос, живописец... Харесва ми неговия стил на рисуване, спокоен стил... Десет картини съм подготвил за изложбата - природа, пейзажи... Гледам да не е пълно копиране, добавям нещо от себе си..Любимата ми картина се казва "Здрач"."


картина на Цветомир ХристовДобринка Здравкова е първият му учител в ОУ "Христо Смирненски" в Червен бряг, тя следи развитието на учениците си и им помага с каквото може, в случая насърчава Цветомир да продължава да рисува:

"...Аз смятам, че трябва да даваме път на младите и трябва да им вярваме. Просто, радвам се на всяка една победа на което и да е дете. Аз харесах много първата му картина... Оказа се, че той има още картини... Аз казвам, ама Цеци, дай да ти направим една изложба. Попитах в читалището и те веднага откликнаха. Казах му: "Рисувай! Давай! Ще направим изложбата", за  да не спира вдъхновението... Просто видях радостта в очите на детето..."


Повече може да чуете в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01