Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новата организация на движението във Видин включва промяна в "синята зона"

Снимка: Радио ВИДИН


Община Видин представи новата Наредба за организация на движението, която регулира промяна в "Синята зона" на града.

Променя се обхватът, за да се съсредоточи в централната част на Видин, съобщи заместник-кметът Светослав Скорчев.

"Тази реорганизация отразява всички постъпили жалби, сигнали, предложения от граждани, постъпвали по сега действащата наредба. Новата наредба отразява изискванията за по-достъпна среда, като се увеличава броя на местата за паркиране от хора с увреждания. Друга промяна е свързана с достъпа за хора, които не ползват синя зона - предвидени са  три буферни паркинга, които се намират до хотел "Ровно", до ЖП гарата и до Поликлиниката. Там хората ще могат да паркират свободно, няма да бъдат таксувани. Намалява се драстично броя на паркоместата, реорганизират се от синята зона. Основно премахваме синята зона от улица "Широка" и улица "Найчо Цанов". Ще бъде засегната цялата зона от улица "Лом", която е пряка на улица "Цар Александър II", до общински пазар - тази зона ще бъде превърната в синя, между улиците "Цар Симеон Велики" и улица "Бдин" и всички техни преки. Въвеждат се и административни санкции за нежелаещите да заплатят синя зона - предвидени са скоби. Друга новост е осигуряването на достъп до крайдунавския парк на ползватели на търговски обект - с ограничен престой, в дадено време от денонощието".

Със 125 % нараства броят на паркоместата, отределени за хора с увреждания. За живущите в обхвата на синята зона ще бъдат издавани винетни стикери.

Предвижда се през тази година да влезе в сила и нов генерален план за организация на движението в града.

"Актуализиран е Генералният план. По него са постъпили три предложения от гражданите, които не предвиждат драстични промени, а регулиране. Ще бъдат разгледани на заседание на Общинската комисия по безопасност на движението. Ако бъдат одобрени, общинската администрация ще ги приведе в изпълнение".


На обществената дискусия, в която участие взеха и граждани, беше предложено промяна в позиционирането на паркингместата за хора с увреждания. 

"В ширината на сините паркоместа е предвидено да бъдат 3.60, както е по стандарт. Там, където са успоредно на движението, няма как да бъдат този размер. Няма как да бъде изпълнено условието. Няма как да бъдат направени по-малки паркоместа, защото хората се движат отляво и дясно. Вдясно обикновено има бордюр, където може да има ограда или колчета, така че няма как да се слезе. Вляво е движението, опасно е. Тези паркоместа, предвидени в синята зона, трябва да бъдат измислени по-добре. Имат нужда от ширина", обобщи гражданин.

Заместник-кметът Скорчев подчерта, че ще се търсят максимални варианти за позициониране на подобни места.

Представени бяха и промените в Наредбата за управление на отпадъците, поддържане и опазване на чистотата на територията на Община Видин.

"Направени са изменения в наредбата за изпълнение за излезлите от употреба МПС-та, която е в сила от 8 януари. Тя касае МПС-тата с прекратена регистрация и такива, които са без заварен знак за технически преглед. Преди чакахме Инспектората да залепи стикер, сега с тази промяна можем да реагираме в рамките на 30 дни. Автомобилът да бъде превозден до пункта или от собственика, или от Общината за нейна сметка, като съответно собственикът няма да получи нищо. Другите наредби са за разделно събиране биоотпадъците и третиране на биоразградими отпадъци, както и наредба за опаковки и отпадъци. Другите промени включват новото Общинско предприятие, създадено в началото на година, което ще извършва дейности по събиране, извозване и транспортиране на отпадъци. Открити са нови услуги, изпълнявани в полза на гражданите, отнасящи до управлението на отпадъците и озеленяването. Ясно се регулират правилата за изхвърляне на строителни отпадъци, като е дадена възможност на гражданите да извозват до регионалното депо. Въведени са нови такси и услуги, заложени са по-високи глоби".

Вижте още
СУ

СУ "Цар Симеон Велики" отбеляза патронния си празник

СУ "Цар Симеон Велики" отбелязва  патронния си  празник. Във фоайето се състоя тържествена церемония във връзка с празника. С кратка програма учениците от училището представиха своето училище.  Към всички присъстващи се обърна директорът Ирена Гъркова: "Ние с вас днес сме стъпили на раменете на всички предишни поколения, опрени на здрава..

публикувано на 11.05.21 в 17:10

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин - 136 години отговорност и всеотдайност към бъдещето

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин отбелязва днес своя патронен празник. Създадено през далечната 1885 година, то вече 136 години изпълнява своята просветителска и образователна мисия. Днес в него се обучават над 400 ученици в 22 паралелки. За високото равнище на тяхната общообразователна и профилирана подготовка в областта на изкуствата се..

публикувано на 11.05.21 в 14:50
Децата от квартал

Видински деца събират пари в помощ на болно дете

Мини - благотворителен базар организираха деца в квартал "Калето" в град Видин.  Желанието им е да помогнат на 3-годишния Криси, на когото са му  необходими доста средства за операция - казва 12- годишната Ванеса: "Събираме пари за благотворителност за момченцето Криси. Той е на 3 години, болно от невробластом. Трябват му 100 000 лв и..

публикувано на 11.05.21 в 13:50

Библиотекарите вече не са само пазители на писаното слово

Надпис над входа на една древна библиотека гласи "Тук мъртвите отварят очите на живите". Днешните библиотеки, въпреки, че доста се различават от своите предшественици, където книгите са били вързани с вериги и достъпни за малцина избрани. Все пак имат и много общо - продължават да са хранителници на писаното слово, на човешката памет и култура. С..

публикувано на 11.05.21 в 13:15
Първо място в Регионалното състезание по приложна електроника

Ученици от Видин - първенци в регионалния кръг на Състезанието по приложна електроника

Два отбора на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се класираха на първите места в  регионалния кръг на Състезанието по приложна електроника "Мога и зная как". Първите места са за  отборно и индивидуално представяне - каза преподавателят  по различни професионални дисциплини Боряна Борисова, която се занимава с клуба по..

публикувано на 11.05.21 в 12:20

Изложбата "Аз съм Българка" - красива плетеница от минало, настояще и бъдеще

Третата част на  фотоизложбата "Аз съм Българка!" ще бъде официално открита на 11 май в Пловдив. Автор на проекта е младият фотограф Радослав Първанов , който от няколко години издирва и запечатва с фотообектива си красотата на българското момиче, облечено в носия.  Радослав Първанов живее в Габрово, но корените му са от оряховския край, а..

публикувано на 10.05.21 в 18:37

Физическата активност - мост към здрав дух и тяло

Под мотото: "Движението - това е здраве" 10 - ти май е обявен за Световен ден на физическата активност от 2002 г., с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Кампанията е подкрепена от Министерството на здравеопазването и цели чрез спорт и физическа активност да ограничи действието на рисковите за здравето фактори - тютюнопушене, алкохол,..

публикувано на 10.05.21 в 16:30