Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата организация на движението във Видин включва промяна в "синята зона"

Снимка: Радио ВИДИН


Община Видин представи новата Наредба за организация на движението, която регулира промяна в "Синята зона" на града.

Променя се обхватът, за да се съсредоточи в централната част на Видин, съобщи заместник-кметът Светослав Скорчев.

"Тази реорганизация отразява всички постъпили жалби, сигнали, предложения от граждани, постъпвали по сега действащата наредба. Новата наредба отразява изискванията за по-достъпна среда, като се увеличава броя на местата за паркиране от хора с увреждания. Друга промяна е свързана с достъпа за хора, които не ползват синя зона - предвидени са  три буферни паркинга, които се намират до хотел "Ровно", до ЖП гарата и до Поликлиниката. Там хората ще могат да паркират свободно, няма да бъдат таксувани. Намалява се драстично броя на паркоместата, реорганизират се от синята зона. Основно премахваме синята зона от улица "Широка" и улица "Найчо Цанов". Ще бъде засегната цялата зона от улица "Лом", която е пряка на улица "Цар Александър II", до общински пазар - тази зона ще бъде превърната в синя, между улиците "Цар Симеон Велики" и улица "Бдин" и всички техни преки. Въвеждат се и административни санкции за нежелаещите да заплатят синя зона - предвидени са скоби. Друга новост е осигуряването на достъп до крайдунавския парк на ползватели на търговски обект - с ограничен престой, в дадено време от денонощието".

Със 125 % нараства броят на паркоместата, отределени за хора с увреждания. За живущите в обхвата на синята зона ще бъдат издавани винетни стикери.

Предвижда се през тази година да влезе в сила и нов генерален план за организация на движението в града.

"Актуализиран е Генералният план. По него са постъпили три предложения от гражданите, които не предвиждат драстични промени, а регулиране. Ще бъдат разгледани на заседание на Общинската комисия по безопасност на движението. Ако бъдат одобрени, общинската администрация ще ги приведе в изпълнение".


На обществената дискусия, в която участие взеха и граждани, беше предложено промяна в позиционирането на паркингместата за хора с увреждания. 

"В ширината на сините паркоместа е предвидено да бъдат 3.60, както е по стандарт. Там, където са успоредно на движението, няма как да бъдат този размер. Няма как да бъде изпълнено условието. Няма как да бъдат направени по-малки паркоместа, защото хората се движат отляво и дясно. Вдясно обикновено има бордюр, където може да има ограда или колчета, така че няма как да се слезе. Вляво е движението, опасно е. Тези паркоместа, предвидени в синята зона, трябва да бъдат измислени по-добре. Имат нужда от ширина", обобщи гражданин.

Заместник-кметът Скорчев подчерта, че ще се търсят максимални варианти за позициониране на подобни места.

Представени бяха и промените в Наредбата за управление на отпадъците, поддържане и опазване на чистотата на територията на Община Видин.

"Направени са изменения в наредбата за изпълнение за излезлите от употреба МПС-та, която е в сила от 8 януари. Тя касае МПС-тата с прекратена регистрация и такива, които са без заварен знак за технически преглед. Преди чакахме Инспектората да залепи стикер, сега с тази промяна можем да реагираме в рамките на 30 дни. Автомобилът да бъде превозден до пункта или от собственика, или от Общината за нейна сметка, като съответно собственикът няма да получи нищо. Другите наредби са за разделно събиране биоотпадъците и третиране на биоразградими отпадъци, както и наредба за опаковки и отпадъци. Другите промени включват новото Общинско предприятие, създадено в началото на година, което ще извършва дейности по събиране, извозване и транспортиране на отпадъци. Открити са нови услуги, изпълнявани в полза на гражданите, отнасящи до управлението на отпадъците и озеленяването. Ясно се регулират правилата за изхвърляне на строителни отпадъци, като е дадена възможност на гражданите да извозват до регионалното депо. Въведени са нови такси и услуги, заложени са по-високи глоби".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45