Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започнаха спасителни археологически проучвания по трасето на скоростния път Мездра - Ботевград

Търсят се общи работници

Снимка: Община Мездра

Започнаха спасителни археологически проучвания на три обекта по трасето на скоростния път Е-79 в отсечката Мездра - Ботевград, който се изгражда в момента. Два от обектите се намират в землището на село Дърманци, а един - в землището на село Лютидол. Изпълнител на теренните проучвания е Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ-БАН), който спечели обществената поръчка, обявена от Агенция "Пътна инфраструктура".


Научен ръководител на двата обекта в землището на село Дърманци - в местностите "Злидолска бара" и "Гламея", е археологът Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца, а заместник-ръководител - неговата колежа Вивиан Митева. Помагат им повече от 40 работници, наети от селата Дърманци, Моравица и Руска Бела и от град Мездра.


Още в началото на разкопките екипът на Ганецовски попадна на интересни находки. Сред тях са бронзов тракийски печат с изображение на розета, датиращ от IV-III век пр. н. е. Любопитство будят също керамични фрагменти и кремъчни пластини от каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.), както и дребни османски монети (акчета) от XV-XVI век. Най-впечатляваща според археолога обаче е ранновизантийска структура от VI век в югозападната част на сондажа, която кореспондира с идентична структура, разкрита на античната и средновековна крепост "Калето" в Мездра. Извършено е и геофизично заснемане на обекта, което е показало наличието на определени аномалии в отделните културни пластове.


Другото археологическо проучване в рамките на сервитута на скоростния път Мездра - Ботевград се извършва в местността "Селището" в землището на село Лютидол, където работят археолозите от РИМ - Враца Александра Петрова и доц. д-р Нарцис Торбов.


Спасителните археологически проучвания на трите обекта се очаква да приключат до към 20 юни. След това ще бъде свикана комисия, която ще приеме резултатите от извършените проучвания и ще предложи мерки за опазване на разкритите структури или ще освободи съответната площ за изпълнение на инвестиционното намерение.


До края на седмицата археологическа експедиция набира общи работници за участие в археологически проучвания на археологически обект край Дърманци. Предлага се граждански договор на 7-часов работен ден, заплащане - 32 лева/ ден, а продължителност на трудовата заетост е 2,5 месеца. Заявления в свободен текст се подават в Център за услуги и информация на гражданите при Община Мездра. 

Вижте още

Училището в Ново село изпрати своите абитуриенти

Осем зрелостници с професия "куриер" изпрати днес СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ във видинското Ново село.  Тържеството бе открито в 10 часа с посрещането на абитуриентите и училищното знаме, което бе предадено на новия знаменосец с поръката да пази честта на знамето и училището.  Приветствено слово изнесе  директорът на училището  Ирена..

публикувано на 14.05.21 в 13:11

С 4 вида ваксини се извършва имунизацията в област Видин

Над 12% са ваксинираните жители  в област Видин  по отношение на броя на населението. 328 ваксини са направили личните лекари през вчерашния ден - каза за Радио Видин д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ Видин : "305 са вчера ваксините, поне до към 17 ч толкова отчиташе системата, може да са вкарани още от личните лекари... Вчера доставихме..

публикувано на 14.05.21 в 13:00

Намериха "чай за пушене" в затворническо общежитие в Бойчиновци

Зелена листна маса е намерена в Затворническо общежитие от закрит тип - град Бойчиновци, съобщават от полицията в Монтана. За находката е сигнализирал дежурен офицер, според който листната маса е намерена в  помещение със свободен достъп на етажа на общежитието. При извършен оглед в присъствието на служители на затвора е установено, че в сервизно..

публикувано на 14.05.21 в 10:35

117 са активните случаи на COVID-19 във Видинско

7 са  регистрираните  с положителни проби за COVID-19 в област Видин, по данни на Регионалната здравна инспекция. Един от случаите е в община Чупрене, останалите са от община Видин.  Още 8 човека, положителни за коронавирус, са оздравели. Те са лекувани и изписани от болниците във Видин и Белоградчик.  Регистриран е 1 смъртен случай на мъж на..

публикувано на 14.05.21 в 10:00

Ръст на ваксинираните в област Враца

7 са новите заразени с COVID-19 в област Враца. Пробите са отчетени на 13 май, а всички диагностицирани ще се лекуват в домашни условия,  съобщиха от Регионалната здравна инспекция. 2 967 са активните носители на заразата във Врачанско, от тях само 63-има са в лечебни заведения. Т рима души от Врачанско, заразени и лекувани в болници от..

публикувано на 14.05.21 в 09:50

Откриха мъртва жена пред блок във Враца

Тяло на жена е намерено  под тераса  на жилищен блок в ж.к. "Дъбника" във Враца, съобщиха от полицията. Сигналът е подаден на  13.05.2021 г., в 04:25 часа. Служителите на реда са установили, че трупът е на 36- годишна жена, която е живеела в същия блок. Към момента не се съобщават причини за смъртта. Образувано  е досъдебно производство.

публикувано на 14.05.21 в 09:45

Изпращаме зрелостниците от випуск 2021

Днес в цялата страна официално ще бъдат изпратени зрелостниците от випуск 2021. В 10.00 ч. кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков ще бъде гост на тържественото изпращане на зрелостниците от випуск 2021 в ППМГ "Екзарх Антим I" , а от 11.00 ч. ще присъства на тържеството в ПГТ "Михалаки Георгиев". Заместник-кметът по хуманитарни..

публикувано на 14.05.21 в 08:32