Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха спасителни археологически проучвания по трасето на скоростния път Мездра - Ботевград

Търсят се общи работници

Снимка: Община Мездра

Започнаха спасителни археологически проучвания на три обекта по трасето на скоростния път Е-79 в отсечката Мездра - Ботевград, който се изгражда в момента. Два от обектите се намират в землището на село Дърманци, а един - в землището на село Лютидол. Изпълнител на теренните проучвания е Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ-БАН), който спечели обществената поръчка, обявена от Агенция "Пътна инфраструктура".


Научен ръководител на двата обекта в землището на село Дърманци - в местностите "Злидолска бара" и "Гламея", е археологът Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца, а заместник-ръководител - неговата колежа Вивиан Митева. Помагат им повече от 40 работници, наети от селата Дърманци, Моравица и Руска Бела и от град Мездра.


Още в началото на разкопките екипът на Ганецовски попадна на интересни находки. Сред тях са бронзов тракийски печат с изображение на розета, датиращ от IV-III век пр. н. е. Любопитство будят също керамични фрагменти и кремъчни пластини от каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.), както и дребни османски монети (акчета) от XV-XVI век. Най-впечатляваща според археолога обаче е ранновизантийска структура от VI век в югозападната част на сондажа, която кореспондира с идентична структура, разкрита на античната и средновековна крепост "Калето" в Мездра. Извършено е и геофизично заснемане на обекта, което е показало наличието на определени аномалии в отделните културни пластове.


Другото археологическо проучване в рамките на сервитута на скоростния път Мездра - Ботевград се извършва в местността "Селището" в землището на село Лютидол, където работят археолозите от РИМ - Враца Александра Петрова и доц. д-р Нарцис Торбов.


Спасителните археологически проучвания на трите обекта се очаква да приключат до към 20 юни. След това ще бъде свикана комисия, която ще приеме резултатите от извършените проучвания и ще предложи мерки за опазване на разкритите структури или ще освободи съответната площ за изпълнение на инвестиционното намерение.


До края на седмицата археологическа експедиция набира общи работници за участие в археологически проучвания на археологически обект край Дърманци. Предлага се граждански договор на 7-часов работен ден, заплащане - 32 лева/ ден, а продължителност на трудовата заетост е 2,5 месеца. Заявления в свободен текст се подават в Център за услуги и информация на гражданите при Община Мездра. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28