Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

500 крушки обливат в светлина видинската Витошка

Снимка: Светослав Цветанов

Светлините на близо 500 крушки осветяват най-късата видинска улица - "Витоша", която е едва 50-ина метра. Видинската Витошка, както я наричат местните, свързва пространството пред Съдебната палата с улица "Цар Симеон Велики" и е част от централната пешеходна зона. През деня новата светлинна инсталация, пресъздаваща ефекта на звездното небе, не работи, но дори и тогава впечатлява пешеходците:

"На мен ми харесва, красиво е, много е красиво. Вечер е още по-красиво. Вечер се разхождам, почти всяка вечер, много е красиво. През деня - не толкова, ама вечер е много хубаво. Всичко ново е хубаво и създава настроение... Прави впечатление, че е за хубаво, да свети, да не е тъмно. Ние не сме от тук, идваме един път в седмицата или два пъти в месеца, прави  впечатление. Много е хубаво... Много е красиво, малко европейски стил, като другите градове да се почувстваме малко по-добре, с малко по-красива визия на града... Забелязах я още миналата седмица и си мисля от Нова година ли е това, за Великден ли е направено, нямам идея. Другите държави цветно, не знам си какво... Добре е, все нещо е направено... Зависи каква е целта. Аз помислих, че ще има някакво базарче, което вечер ще бъде осветено. Иначе, ако все пак се направи с някаква цел, добре, стига и ние да разберем. Все още не се знае какво ще стане... По принцип добре, не знам колко е икономично само. Но бива, бива, радва окото." 

Инсталацията "звездно небе" е изработена изцяло от енергоспестяващи крушки. Тя е част от пролетната украса на Видин. Предстои да се реализират и други подобни проекти, чиято цел е да внесат свежест и настроение за предстоящите празници, обясни кметът на Цветан Ценков:

"Идеята беше на политическа партия ГЕРБ, съвместно с Общината да започнем поетапно украсяване на града, защото Видин заслужава да има друг облик. Нашата идея продължава, като започваме да поставяме поетапно, първо, пак политическа партия ГЕРБ после общинската администрация и ръководството на Общината решихме за купим над 8 км флагчета, знаменца, които до украсят зоните в парка, където се разхождат хората, централната пешеходна зона. Сега ще подменим поетапно всички знамена, които са по "Панония". Най-важното, което трябва да знаят, нашите съграждани, е, че Община Видин ще се опита за тази Коледа Видин да кандидатства за най-добре украсения град." 

Кметът потвърди намерението на администрацията да подмени изцяло уличното осветление и да продължи изграждането на художествено осветление на историческите обекти:

"Ние подготвяме цялостен проект за всички 33 села и за целия град да подменим осветлението по входовете, да изглеждаме наистина европейски град... Нашият срок е да стартираме тази есен и най-късно до напролет Видин да е променен, включително със специално осветление на нашата история. Виждате, че тази леко сумрачна светлина, с която осветиха първата част на рова, е много впечатляваща..."

Изграждането на художествено осветление при крепостните стени ще продължи. Поръчани са още 20 стълба, с които ще бъде осветено пространството от "Шарампоя" до крепостта "Баба Вида", добави кметът.

Вижте още

Бързо производство за мъж, предизвикал катастрофа

Полицията образува бързо производство срещу мъж от врачанското село Паволче след предизвикана от него катастрофа, докато управлявал кола под въздействието на алкохол, съобщиха от ОД на МВР. Инцидентът е станал вчера на път в населеното място, на който самокатастрофирал лек автомобил, управляван от местен мъж – В.Б., който е професионален..

публикувано на 08.05.21 в 16:11

Българи и руснаци се поклониха на военното гробище във Видин

В навечерието на 9 май - Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа, кметът на община Видин Цветан Ценков и Максим Петров, ръководител на отдел "Външна политика" в Посолството на Руската федерация в България, посетиха Руското военно гробище в града. Те поднесоха венци и цветя и отдадоха почит към паметта на загиналите през есента на 1944..

публикувано на 08.05.21 в 14:15

Нови 24 души с COVID-19 във Врачанско за денонощие

Новите заразени в област Враца са 24, като повече от половината са приети в тежко състояние в лечебни заведения. 54-годишен врачанин, лекуван от коронавирусна инфекция, е починал вчера в УМБАЛ - "Александровска" - София, съобщиха от РЗИ-Враца. С това броят на жертвите на заразата достигна 525. В болници са постъпили 13 души, като сред..

публикувано на 08.05.21 в 11:30

Стрелба с лък ще се проведе в Оряхово

Стрелба с лък ще се проведе в района на крепостта "Камъка" в Оряхово. Събитието е част от проекта на Историческия музей "Ехо от вековете". Това обясни за Радио Видин Евгения Найденова, директор на Исторически музей в Оряхово. "...Между 14 и 18 часа ще може всеки да дойде и да стреля, като инструкторите са обучени от професионалисти... " "Ехо от..

публикувано на 08.05.21 в 11:00

Днес е Светла събота

Православната църква отбелязва Светла събота. На този ден се отдава почит на Свети Йоан Кръстител. Светла събота е шестият ден от Светлата седмица след Великден, когато всеки ден се славят Божията майка и светите апостоли. Тъй като съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават червени яйца в памет на наскоро починали..

публикувано на 08.05.21 в 09:17

Във Видин ще отдадат почит на Руското военно гробище

В 11.00 ч. днес кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова ще присъстват на поклонението на Руското военно гробище, което ще се проведе по повод Деня на победата и Деня на Европа - 9 май. По традиция всяка година събитието се организира от Руски клуб "Видин-2002". За поклонението ще пристигне Максим Петров,..

публикувано на 08.05.21 в 08:59

"Петият елемент" във Видин

Образователния спектакъл "Петият елемент", посветен на природните бедствия и стихии и как да се предпазим от тях, ще представи днес видинският куклен театър. В него чрез средствата на театъра публиката ще се запознае с инструкциите за безопасност при бедствия и аварии. Сценарист: Мая Димитрова Режисьор: Димитър Димитров Сценограф: Георги Славков..

публикувано на 08.05.21 в 08:30