Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

500 крушки обливат в светлина видинската Витошка

Снимка: Светослав Цветанов

Светлините на близо 500 крушки осветяват най-късата видинска улица - "Витоша", която е едва 50-ина метра. Видинската Витошка, както я наричат местните, свързва пространството пред Съдебната палата с улица "Цар Симеон Велики" и е част от централната пешеходна зона. През деня новата светлинна инсталация, пресъздаваща ефекта на звездното небе, не работи, но дори и тогава впечатлява пешеходците:

"На мен ми харесва, красиво е, много е красиво. Вечер е още по-красиво. Вечер се разхождам, почти всяка вечер, много е красиво. През деня - не толкова, ама вечер е много хубаво. Всичко ново е хубаво и създава настроение... Прави впечатление, че е за хубаво, да свети, да не е тъмно. Ние не сме от тук, идваме един път в седмицата или два пъти в месеца, прави  впечатление. Много е хубаво... Много е красиво, малко европейски стил, като другите градове да се почувстваме малко по-добре, с малко по-красива визия на града... Забелязах я още миналата седмица и си мисля от Нова година ли е това, за Великден ли е направено, нямам идея. Другите държави цветно, не знам си какво... Добре е, все нещо е направено... Зависи каква е целта. Аз помислих, че ще има някакво базарче, което вечер ще бъде осветено. Иначе, ако все пак се направи с някаква цел, добре, стига и ние да разберем. Все още не се знае какво ще стане... По принцип добре, не знам колко е икономично само. Но бива, бива, радва окото." 

Инсталацията "звездно небе" е изработена изцяло от енергоспестяващи крушки. Тя е част от пролетната украса на Видин. Предстои да се реализират и други подобни проекти, чиято цел е да внесат свежест и настроение за предстоящите празници, обясни кметът на Цветан Ценков:

"Идеята беше на политическа партия ГЕРБ, съвместно с Общината да започнем поетапно украсяване на града, защото Видин заслужава да има друг облик. Нашата идея продължава, като започваме да поставяме поетапно, първо, пак политическа партия ГЕРБ после общинската администрация и ръководството на Общината решихме за купим над 8 км флагчета, знаменца, които до украсят зоните в парка, където се разхождат хората, централната пешеходна зона. Сега ще подменим поетапно всички знамена, които са по "Панония". Най-важното, което трябва да знаят, нашите съграждани, е, че Община Видин ще се опита за тази Коледа Видин да кандидатства за най-добре украсения град." 

Кметът потвърди намерението на администрацията да подмени изцяло уличното осветление и да продължи изграждането на художествено осветление на историческите обекти:

"Ние подготвяме цялостен проект за всички 33 села и за целия град да подменим осветлението по входовете, да изглеждаме наистина европейски град... Нашият срок е да стартираме тази есен и най-късно до напролет Видин да е променен, включително със специално осветление на нашата история. Виждате, че тази леко сумрачна светлина, с която осветиха първата част на рова, е много впечатляваща..."

Изграждането на художествено осветление при крепостните стени ще продължи. Поръчани са още 20 стълба, с които ще бъде осветено пространството от "Шарампоя" до крепостта "Баба Вида", добави кметът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05